بانک توسعه تعاون بانک ملی
روزنامه نوآوران - 1403/02/05
شماره 2455 - تاریخ 1403/02/05
آخرین اخبار
تلاش برای ارتقاء همکاری های حداکثری شرکای اجتماعی حوزه سلامت
طرح ساماندهی آسیب‌های اجتماعی در منطقه ۶ تهران با قوت ادامه دارد
تلاش برای بهبود وضعیت ترافیک در پهنه مرکزی تهران
رونمایی از تمثال جدید سردار شهید احمد کاظمی در منطقه ۱۹
زیرگذر بزرگراه خلیج فارس به روستای پلایین با اقدامات ترافیکی ایمن سازی شد
ورودی بناهای تجاری غیر مجاز در منطقه 19 با استقرار نیوجرسی مسدود شد
دریاچه بوستان شقایق منطقه 19مجهز به محل تفریحی و فراغتی می شود
به صدا در آمدن زنگ هفته سلامت در مدارس منطقه ۱۶
شمارش معکوس پایان رفع معارضین مسیر آزاد راه شهید شوشتری در منطقه ۱۵
مرمت و تعویض ۴۵ گاردریل‌ در بزرگراه امام رضا (ع)
کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی در فروشگاههای زنجیره‌ای شهروند
احیا آسفالت مدرسه شهید ناظم در ناحیه۶
هم اندیشی و اجرایی نمودن تصمیمات لازم به منظور بهبود وضعیت جمع آوری زباله در ناحیه۷
اجرای ۸۰ هزار متر خط کشی محوری در سال ۱۴۰۳ در منطقه ۲۱
زباله گردی در شهر؛ باید از خودمان شروع کنیم...
زباله گردی در شهر؛ باید از خودمان شروع کنیم...
نشست تخصصی مباحث ترافیکی در شمال شرق شهر
تور گردشگری افراد دارای معلولیت
پاکسازی چهره منطقه ۴ از حضور زباله گردها
جمع‌آوری ۵۰۰ کیلو زباله از محوطه ایستگاه‌ها
پروژه بوستان محله جوادیه از مرز پیشرفت ۹۰٪ عبور کرد
تحقق دو برابری اخذ سند برای املاک فاقد سند در بافت فرسوده نسبت به برنامه چهارم توسعه
توجه ویژه مدیریت شهری به حمل و نقل عمومی
پلمب ٤ مرکز غیرمجاز تفکیک و جمع‌آوری پسماند خشک درمنطقه٢ تهران
محلات طرشت و شریف صاحب خانه محیط زیست شدند
برپایی ایستگاه های حال خوب سلامت در معابر منطقه2
آغاز عملیات نرده‌گذاری رفیوژ میانی شهید محلاتی
برگزاری آیین تجلیل از متولیان ورزش زورخانه ای و پهلوانی در منطقه ۱۲
پایانه‌های حمل و نقل عمومی منطقه ۲۲ تجهیز می شوند
جلب مشارکت حداکثری شهروندان در اجرای برنامه های دوستدار محیط زیست در منطقه22
سازه جدید در عمارت منسوب به «فخرالدوله» برچیده شد
موشک «فالکون ۹» یک رکورد جدید را ثبت کرد
حق پخش تلویزیونی سرخابی‌ها را به سرانجام می‌رسانیم/ دریافت ۱۱۰ همت مالیات از ابربدهکاران
توقعات آمریکایی‌ها تمامی ندارد/خوب شدن حال کارگر یعنی خوب شدن حال کشور
بررسی نقش مشارکت قانونی در جرایم گروفروشی
بررسی نقش مشارکت قانونی در جرایم گروفروشی
دغدغه و درخواست شهروندان با ۵۶۴ مصوبه بازدید میدانی محلات پیگیری شد
اجرای عملیات طعمه‌گذاری و لانه‌کوبی درنواحی شش‌گانه منطقه٦ تهران
ارتقاء سطح دانش و اشاعه فرهنگ گیاه‌ پروری بین اقشار مختلف
تجهیز و آغاز فعالیت دبیرخانه کانون های اجتماع محور در منطقه ۲۱
برگزاری ششمین جلسه هم اندیشی دبیرخانه تکریم با مسئولین تکریم ارباب رجوع مناطق ۲۲ گانه در منطقه ۲۱
حال خوش شهروندان منطقه ۴ در هفته سلامت
طرح ارزشمند "کوک چهارم"
ترویج فرهنگ آپارتمان نشینی در محلات منطقه 13
معرفی پروژه مرمت و بهسازی ساختمان شهرداری منطقه۱۳ در دومین نشست احیا گران بافت تاریخی تهران
اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از وقوع آتش سوزی در اراضی جنگلی سرخه حصار و خجیر
پاکسازی مستمر زمین های بایر و قطعات خالی سطح ناحیه۳
آماده باش عوامل خدمات شهری در منطقه ۵
در روز جهانی زمین پاک رود دره کن از زباله‌ها پاکسازی شد
افزایش ناوگان حمل و نقل اتوبوسرانی در منطقه ۲۲
کاشت یک صد درختچه در بوستان های منطقه 17
هفته سلامت در منطقه ۱۷
کد خبر: 181095 | تاریخ : ۱۳۹۷/۱۰/۲۵ - 14:58
«استانداردسازی کتاب» هم از آن حرف‌هاست!

«استانداردسازی کتاب» هم از آن حرف‌هاست!

گاهی اوقات برخی دستگاه‌های فرهنگی اصطلاحاتی را وضع می‌کنند یا درباره اصطلاحاتی مانور می‌دهند که از اساس، اشتباه و نابجاست! و این البته در شرایط فرهنگی ما چیز تازه و عجیبی نیست

نوآوران آنلاین- در ماه‌های اخیر شنیدم بحثی با موضوع «استانداردسازی کتاب کودکان» مطرح شده و جلساتی هم با حضور تعدادی از مدیران و  کارشناسان فرهنگی در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب برای پرداختن به این موضوع برگزار شده‌ است. نمی‌دانم ایده «استانداردسازی کتاب کودک» توسط چه کسی یا چه نهادی ارائه شده‌ اما جای تاسف است که با این همه تجربه‌های انباشته‌شده در حوزه کتاب و حتی ممیزی، همچنان ایده‌هایی مطرح می‌شود که صرفا به درد شلتاق پلتاق کردن می‌خورد، فاقد هر نوع نگاه کارشناسی است و در نهایت، فقط وقت و بودجه‌ای برای  پرداختن به چنین موضوعات بیهوده‌ای هدر می‌رود. نخستین پرسشی که در این‌جا مطرح می‌شد این بود که قرار است چه چیز کتاب کودک استاندارد شود؟ کمیت یا کیفیت؟ بر چه اساسی؟ اصلا ضرورت این کار چیست؟ ظاهرا عده‌ای از پایین بودن کیفیت محتوای کتاب‌های حوزه کودک (و نوجوان) گله دارند! اما واقعیت این است که این موضوع ربطی به اصطلاح و مفهوم «استاندارد» و «استانداردسازی» دارد؟ کمی در استفاده از اصطلاحات محتاط باشیم.

«استاندارد» یعنی وجود معیارهای کمی و قابل سنجش تا بتوان بر اساس آن محصولی (کالایی) را تولید کرد! استانداردها یک مرجع واحد و به شیوه‌ای علمی (سنجش‌پذیر) وضع می‌کند؛ رعایت کردن چنین معیارهایی در تولید هر کالا مساوی است با دریافت مُهر استاندارد و مهر استاندارد بر روی هر کالا یعنی که سطحی از کیفیت این کالا توسط یک مرجع مطمئن تائید شده است؛ آیا شما در حوزه کتاب هم قرار است شاخص‌های کمی و قابل سنجش وضع کنید و بگویید از این به بعد کتاب‌های کودک باید بر اساس این استاندارد تولید شود؟ پس الان بخش «ممیزی» کتاب در اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چه کاری انجام می‌دهد؟ همه کتاب‌ها برای اخذ مجوز انتشار در این اداره بررسی می‌شود و چنان‌چه از نظر محتوایی مناسب قوانین، ارزش‌ها و هنجارهای مورد تائید نظام نباشد، اجازه انتشار نمی‌یابد.

ما حتی درباره کارهای کمیت‌پذیرتری چون طراحی جلد هم نمی‌توانیم از اصطلاح «استانداردسازی» استفاده کنیم، چه رسد به محتوای کتاب‌ها! نهادهای متولی در نهایت می‌توانند ضوابط و معیارهایی کلی و عمومی وضع کنند اما شما نمی‌توانید سبک نوشتاری و نوع ارائه مطالب را به نویسنده دیکته کنید. مثلا می‌شود استانداردی وضع کرد که همه شبیه به هوشنگ مرادی کرمانی یا فلان نویسنده خارجی بنویسند؟

این که عده‌ای علاقه‌مند هستند کیفیت محتوایی کتاب‌های کودک ارتقا پیدا کند، دغدغه ارزشمندی است؛ هرچند در این‌جا نیز مفهوم «ارتقای کیفی» بستگی به بینش، سبک زندگی یا ایدئولوژی مخاطبان دارد و هر مخاطبی «کیفیت بهتر» را بر اساس نگرش و سبک زندگی خودش تعریف می‌کندـ با این حال رسیدن به این هدف، با به کاربردن یا پرداختن به مفهوم «استانداردسازی» میسر نمی‌شود؛ نمی‌توان اداره ممیزی دیگری برای کتاب کودک راه انداخت با این هدف که می‌خواهیم از نظر محتوایی «کتاب باکیفیت»(!؟) برای گروه‌های کودک و نوجوان تولید کنیم. کتاب یک بار در ممیزی اداره کتاب، مجوز می‌گیرد، از این به بعد این گروه‌های مرجع و کارشناسان هستند که می‌توانند کتاب‌هایی را که ارزشمندتر تلقی می‌کنند به شیوه‌های گوناگون به مخاطبان توصیه کنند. از سوی دیگر، ناشران می‌توانند در این زمینه نقش مهمی داشته باشند و هر کتابی را منتشر نکنند؛ یقینا ناشری که برای انتشار کتاب از نویسنده پول می‌گیرد ممکن است هر کتاب را با هر کیفیتی منتشر کند.

«استانداردسازی» اصطلاحی است که در صنعت برای تولید نوعی از کالا با یک شکل واحد به‌کار برده می‌شود؛ این شکل الگویی واحد که کمیت‌پذیر یا با معیارهای کمی قابل سنجش است، پیش از این توسط یک مرجع (برای مثال سازمان ملی استاندارد) تائید شده و به عنوان استاندارد ارائه شده‌ است و هر کالایی که فاقد این شاخص‌ها باشد، کالای بی‌کیفیتی تلقی می‌شود.

یقیناً نه در موضوع کتاب بلکه در سایر محصولات فرهنگی از قبیل تئاتر، موسیقی، سینما، هنرهای تجسمی و هنرهای تلفیقی نیز اصطلاح «استانداردسازی» نمی‌تواند کاربرد داشته باشد. اگرچه ممکن است هر حکومتی یا سازمانی معیارها یا ضوابطی برای ممیزی این محتواهای فرهنگی وضع کند. به هر حال تاریخ نشر در جهان تجربه‌های گوناگون و درخشانی را پشت سر گذاشته است؛ آیا نباید از این تجربه‌ها استفاده کرد؟ موضوع «استانداردسازی کتاب کودک» در کدام کشور جهان، به‌ویژه کشورهایی که پیشتاز کتاب کودک هستند، انجام شده‌ است که ما دومین آن باشیم؟

البته خوشحالم که انجمن نویسندگان کودک و نوجوان قاطعانه با موضوع استانداردسازی کتاب کودک مخالفت کرده‌ است؛ با این‌حال ظاهرا کسانی به پروراندن چنین ایده‌ای علاقه‌مند هستند؛ از جمله مدیرعامل موسسه خانه‌ کتاب که در نشست «استانداردسازی کتاب کودک» ضمن تاکید بر ضرورت استانداردسازی کتاب کودک از نظر فیزیکی و محتوایی، برای همکاری جهت اجرایی شدن این مساله اعلام آمادگی کرده‌ است (به نقل از خبرگزاری کتاب ایران؛ ایبنا)ـ لااقل ابتدا اجازه بدهید بررسی شود که این کار شدنی است یا نه، بعد برای اجرایی شدن آن اعلام آمادگی کنید.

حمیدرضا شاه‌آبادی، نویسنده و مدیرعامل انتشارات مدرسه، نیز در همین نشست، بر ضرورت استانداردسازی کتاب کودک تاکید کرده و گفته‌ است: «مدتی است که من به فکر تدوین برنامه‌ای برای استانداردسازی کتاب کودک هستم و این‌که موازینی تعریف شود تا بتوانیم براساس آن‌ها کتاب‌ها را استانداردسازی کنیم. همان‌طور که مواد غذایی، اسباب‌بازی‌ها و ... مولفه‌هایی برای استاندارد بودن‌شان تعریف شده است می‌توانیم استاندارد ملی نیز برای کتاب شامل ظاهر و محتوای اثر در نظر بگیریم» (به نقل از همان خبرگزاری).

صرفا همین که محتوای کتاب با مواد غذایی مقایسه شده‌ است، نشان‌دهنده سست بودن موضوع «استانداردسازی کتاب کودک» است. چگونه می‌توان محتوای یک کتاب، پیام، سبک نوشتاری، دانش، و معلومات و نوع نگاه یک نویسنده در یک کتاب را با مواد غذایی مقایسه کرد؟ شما برای آبگوشت یا سوسیس می‌توانید استاندارد واحد (معیارهای کمی سنجش) مشخص کنید اما برای کتاب ...! مضافا این‌که اگر به زعم شما ایده استانداردسازی کتاب، امکان‌پذیر و منطقی است ابتدا آن را برای کتاب بزرگسال پیاده کنید و جایگاه اداره کتاب و ممیزی فعلی را نیز مشخص کنید.

صرفا کاربرد اشتباه اصطلاح «استانداردسازی» برای چنین موضوعی چندان مهم نیست اما این‌که هنوز عده‌ای، به ویژه در بین مدیران، کارشناسان فرهنگی، ناشران و حتی نویسندگان وجود دارند که همچنان ایده‌های تمامیت‌طلبانه و در عین حال غیرکارشناسی، هزینه‌بر و تحقق‌ناپذیری را ارائه می‌کنند، واقعا نگران‌کننده است.

البته بعد از گذشت نزدیک به یک ماه، مشخص نشد نتیجه و جمع‌بندی دو نشست با موضوع «استانداردسازی کتاب کودک» چه شد و به کجا انجامید.

کانال تلگرام

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسالی، پس از تایید مدیر سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشند منتشر نخواهد شد.