کد خبر : 169941 تاریخ : ۱۳۹۷ يکشنبه ۳ تير - 19:16
معاون وزیر کشور دولت اصلاحات در گفت‌وگو با نوآوران تأکید کرد: تأمین منافع باندی تنها هدف تندروها نادیا صمدی / روزنامه‌نگار

نوآوران آنلاین- ریشه اعتراضات دی ماه 96 چه بود؟  زمان کافی برای بررسی ریشه اعتراضات سپری شده، اوضاع آرام شده و حالا هر کس می‌کوشد بهترین تحلیل را از اعتراضات دی‌ ماه بر مبنای داده‌های دقیق‌تر ارائه دهد. در این میان اما انگار عده‌ای از مسؤولان نمی‌خواهند مردم متوجه مشکلات اساسی جامعه شوند. حالا به‌ هرحال در کشور بیماری اقتصادی وجود داشته که عود کرده و علائم این بیماری، در اعتراضات خودش را نشان داده است در این خصوص گفت‌و‌گویی را با مرتضی مبلغ، معاون وزیر کشور دولت اصلاحات انجام دادیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید:‌ 

 

* اعتراضات دی ماه نشان داد که مردم نسبت به وضعیت اقتصادی و معیشتی رضایت چندانی ندارند. به نظر شما مسؤولان چه سیاست‌هایی را باید اتخاذ کنند تا شاهد بازسازی اعتماد کمرنگ شده مردم نسبت به حاکمیت باشیم؟

همزمان با اعتراضات دی ماه سال گذشته مسائل مهم و جدی در این خصوص مطرح شد و تقریباً می‌توان گفت بر سر آن اجماع حاصل شد. در وهله نخست به رسمیت شناختن اعتراضات مردمی و سپس فراهم نمودن لوازم و اقتضاعات بود. به طوری که وزارت کشور مکان هایی را برای تجمعات مشخص کرد. با وجود این که همه دستگاه های هیات حاکمه این مسأله را پذیرفتند، تا از تشنج و دخالت بیگانگان پیشگیری کنند، اما متأسفانه در این زمینه بسیار کند و حداقلی عمل شد. موضوع دیگری که از این مسأله مهم‌تر بود پیامی بود که در این زمینه به هیأت حاکمه داده شد که به طور جدی‌تر به مسائل جامعه بپردازند و در این زمینه یک‌دستی و انسجام را بین همه مسؤولان حاکمیت و بین طبقات اقشار سیاسی و اجتماعی ایجاد کنند. برای تحقق این مهم راهی جز گفت‌و‌گو و تعامل در راه ایجاد اتحاد ملی وجود نداشت، اما متأسفانه شاهدیم که اقدامات آن طور که باید و شاید پیش نرفت، در همین ارتباط قوای سه گانه سعی می‌کنند در جهت اصلاح امور و ایجاد گام‌های مثبت جلساتی را تشکیل دهند، ولی باید بسیار گسترده‌تر و عمیق‌تر در این مسیر تغییرات ایجاد کنند. رسیدن به وفاق ملی بر سر چالش‌های اساسی کشور نیاز به اقتضاعاتی دارد که در رأس آن باید جریان‌های افراطی و تندرو که در رأس قدرت و حاکمیت دارای نفوذ و پایگاه سیاسی هستند به حاشیه رانده شوند. از سویی دیگر افکاری که مناسب با شرایط جامعه نیست، یعنی افکار عقب مانده‌ای که مربوط به گذشته است و نمی‌تواند تضمین کارآمدی در این روزگار را داشته باشد باید کنار گذاشته شود. در این میان افرادی که اندیشه‌های عقب‌مانده دارند نیز باید نسبت به نیازها و اقتضاعات تجدید نظر اساسی به افکار و اندیشه‌های خود داشته باشند. سعی کنند که با گشایش در اندیشه و رفتار خود شرایطی را فراهم کنند که کشور بتواند پاسخ لازم و اثربخشی را نسبت به نیازهای خود داشته باشد. این موارد از الزامات رسیدن به انسجام و اتحاد ملی است که اگر رخ ندهد همه این برنامه‌ها و اقدامات در سطح شعار و چالش باقی خواهد ماند و موجب پیچیده‌تر شدن شرایط خواهد شد. در این شرایط ما امیدوار هستیم که هیچ‌گاه شاهد بروز اعتراضاتی نظیر اعتراضات دی ماه نباشیم؛ چراکه مردم ما آگاه هستند و مسائل را به خوبی درک می‌کنند. در شرایطی که همزمان با تصمیم غیرمنطقی ترامپ جریان‌های برانداز هر روز سعی می‌کنند مشکلاتی را برای کشور ایجاد کنند در صورتی که مشکلات مردم روی هم یک‌دیگر انباشته شود و مردم احساس کنند که گام جدی و اساسی برای حل مشکلات برداشته نشده است صبرشان لبریز می‌شود. از این رو باید تمام مسؤولان کشور در راستای وحدت و انسجام ملی با اقتضاعات حرکت کنند و تمام افکار خود را بر روی حل مشکلات مردم متمرکز کنند. در همین راستا نیز گروه ها، احزاب و نهادهای مدنی باید کمک کنند تا بسترهای این حرکت بهتر فراهم شود تا شرایط مناسب‌تری را در آینده شاهد باشیم.

 

* به اعتقاد شما همدلی مسؤولان و کنار گذاشتن اختلافات داخلی تا چه اندازه در رفع مشکلات و افزایش اعتماد عمومی مردم راهگشا خواهد بود؟

در صورتی که بر روی برخی از رفتارها تجدیدنظر شود و راه و روش‌های انقباظی در مقابل مردم کنار گذشته شوند از سویی دیگر نیز جریان‌های تندرویی که خسارت‌های بی‌پایان به کشور وارد می‌کنند به حاشیه رانده شوند مردم احساس خواهند کرد که نگاه تمام جریان‌های دستگاه حاکم به اقشار مساوی است. در این میان نیز دولت باید تلاش کند تا با رفع تبعیض‌ها و تغییر نگاه‌های خودی و غیرخودی پیامدهای سازنده‌ای را در انسجام اجتماعی ملی فراهم کند تا بتوانیم به سازندگی همه جانبه کشور روی بیاوریم و مردم را به سمت تعالی جمهوری اسلامی سوق دهیم.

 

* در حال حاضر برخی از تحلیلگران عنوان می‌کنند که علت بسیاری از نابه‌سامانی‌ها و مشکلات موجود در کشور به دلیل جو روانی است که مخالفان روحانی یعنی جناح رقیب به راه انداخته اند، شما در این خصوص چه نظری دارید؟

جریان های افراطی و تندرو جز تامین منافع باندی و جناحی به موضوع دیگری فکر نمی‌کنند. تندروها جزء عوامل مهم در نابه‌سامانی‌های روانی به شمار می‌روند، در حال حاضر عملیات روانی آمریکا و دشمنان جمهوری اسلامی که با هزینه‌های میلیاردی شبانه‌روز در حال انتقال یأس و نا امیدی در جامعه هستند موجب فعال شدن جریان‌های برانداز و سرنگونی طلب به شده است آن‌ها با دریافت و بودجه‌های کلان سعی در القای سیاه‌نمایی و ناکارآمدی نظام دارند. همه این عوامل متأثر از برخی از ناکارآمدی در مدیریت دولتی دارد که برای حل آن باید چاره‌اندیشی شود.