کد خبر : 185789 تاریخ : ۱۳۹۸ دوشنبه ۲۶ فروردين - 17:05
مشاور رئیس دولت اصلاحات در گفت‌و‌گو با نوآوران تأکید کرد: تمایل مردم به جریانات پوپولیستی؛ درصورت ناکارآمدی اصلاح‌طلبان و اصولگرایان آرزو قادری / روزنامه نگار

نوآوران آنلاین- بر کسی پوشیده نیست که افراد جوان انگیزه و توان بیشتری برای اداره امور مهم در بخش های مختلف کشور دارند، اما متأسفانه در ایران فعالیت ها و امور مهم به دست افرادی سپرده است که زمان زیادی از بازنشستگی آن ها گذشته است و گرچه از تجربه کافی برخوردارند، اما توان اجرایی و اراده لازم برای بهبود امور را ندارند. همین امر موجب شده تا بسیاری از مسائل در کشور ما رفع نشوند و به وضعیت بسیار بدی دچار شویم. نمونه این امر را می توان در مدیریت بخش های مهم دید که اگر آن امور به جوانان سپرده می شد اکنون شرایط بهتری را شاهد بودیم.

با وجود همه تأکیداتی که در شعارهای انتخاباتی از سوی مسؤولان مبنی بر جوانگرایی شنیده می شود، اما در عمل چنین اتفاق مهمی را شاهد نیستیم و شرایط این روزهای کشور ایجاب می کند که در کنار بهره مندی از تجارب مدیران قدیمی از انگیزه و قدرت اجرایی نسل جوان نیز استفاده شود.  

در همین خصوص به گفت‌و‌گو با عبدالله ناصری، مشاور رئیس دولت اصلاحات و عضو شورای مشورتی اصلاح‌طلبان پرداختیم که مشروح آن تقدیم مخاطبان گرامی می شود.

* بخشی از ناکارآمدی ها در کشور ما به عدم توجه به جوانگرایی بازمی‌گردد. متأسفانه افراد بازنشسته که انگیزه کافی نیز برای فعالیت ندارند جای جوانان را گرفته اند. به نظر شما چرا فرهنگ کناره گیری از قدرت در جامعه ما ضعیف است؟

هم در آموزه های دینی و هم سیاسی و فرهنگی جوامع با اصلی مواجه هستیم مبنی بر این که فرد زمانی می تواند در حوزه سیاست موفق باشد که قبل از آن واجد اخلاقیات نیکویی باشد. در کتاب هایی همچون «نصیحه الملوک» و «نصیحه السلاطین» که در طول تاریخ قدیم و میانه نگارش شده است بر همین امر مهم تأکید شده است، اما به نظر می رسد که در شرایط کنونی تا حدود زیادی این فریضه اخلاقی نادیده گرفته شده است. لذا باید گفت سیاست تحت الشعاع اخلاق و اصول این حوزه نیست و به همین دلیل نیز سیاست ورزی و مدیریت در این حوزه عملاً علاقه بسیار شدیدی را به قدرت ایجاد می کند. مدیران و سیاستمداران در کشور ما به دلیل نامأنوس بودن با پیش زمینه ای همچون اخلاق، علاقه مندی خودشان را روز به روز نسبت به جایگاه و مقام تقویت کردند. افراد هرچه قدر هم که توانمند و کارآمد باشند، اما از دهه پنجم و ششم عمر به بعد دیگر انرژی قبل را ندارند و باید فعالیت های مهم را به جوانان واگذار کنند. به اعتقاد من عدم جوانگرایی در ایران به این نکته بازمی گردد که افراد سیاست ورزی و کارگزاری در حوزه اجرایی را شبه تکلیف و مادام العمر برای خود می دانند.

* در سال گذشته متأسفانه افکارعمومی نسبت به عملکرد دولت بسیار آسیب دید و متأسفانه باید گفت دولت دیگر نزد مردم آن اعتبار قبل را نداشت و شکافی میان دولت و مردم ایجاد شد. به نظر شما دولتمردان در سال جدید باید چه سیاست هایی در راستای رفع مشکلات بردارند تا اعتماد مردم نیز مجدد بازگردد؟

شاید تا قبل از آغاز سال جدید می شد امیدوار بود که اگر اراده ای برای تحول نظام مدیریتی در ایران و همچنین ایجاد فضای مناسب در فضای سیاسی و اجتماعی وجود داشت، مشکلات تا حد زیادی حل شوند، اما اکنون باتوجه به شرایط فعلی به نظر می رسد که چنین اتفاقی منتفی است و مشکلات سال قبل نیز به سال 98 افزوده شد. علاوه بر این باتوجه به اتفاقاتی که در منطقه صورت گرفته است، اگر طرح دولت ترامپ درخصوص سپاه پاسداران جمهوری اسلامی توسط کنگره تصویب شود، ضرورت رفع مشکلات از سوی مسؤولان بیشتر می شود. در چنین شرایطی باید فضای کشور امن تر و همچنین رنگ سیاست و سیاست ورزی و کنشگری های مدنی پررنگ تر شود تا به راحتی بتوانیم از بحران ها عبور کنیم. متأسفانه طی سال های اخیر از سوی دولت روحانی انگیزه ای برای به سازی نظام مدیریتی شاهد نبودیم و اگر همین روند تداوم یابد به نظر می رسد که دیگر نمی‌توان امیدوار به حل مسائل بود. باتوجه به بحران اقتصادی و عوارض سیل اخیر که در برخی مناطق مشکلات بسیاری را ایجاد کرد، اعتقاد دارم که همه مردم 31 استان را درگیر خود کرد؛ از این رو باید گفت افزایش مشارکت مردم در انتخابات 98 مجلس شورای اسلامی و همچنین 1400 ریاست جمهوری منوط به عملکرد فعلی مسؤولان است. اگر میزان مشارکت مردم در انتخابات کاهش یابد، هر دو طیف سیاسی یعنی اصولگرا و اصلاح طلب با ریزش آرا مواجه خواهند بود که برای جلوگیری از این اتفاق باید تغییرات بنیادین در نظام مدیریت سیاسی کشور رخ دهد و با اراده به سوی رفع مشکلات ساختار مدیریتی پیش رویم.  

* به نظر شما رویگردانی مردم از اصلاح طلبان به معنای تمایل به سمت اصولگرایان است؟

خیر. معتقدم که اکنون شاهد رخدادی هستیم که مردم با علم به این که اگر راهی برای نجات کشور باشد راه اصلاح طلبی و اصلاح گری است، اما در حال حاضر از این جریان تا حدود زیادی ناامید شدند و به مراتب نسبت به جریان اصولگرایی نیز کاملاً رویکرد منفی دارند. در چنین شرایطی این نگرانی وجود دارد که جریانات پوپولیستی با عوام فریبی موفق به جلب نظر مردم شوند و به مجلس راه یابند که در این خصوص نیز باید هشیار بود.