کد خبر : 249264 تاریخ : ۱۳۹۹ جمعه ۱۶ خرداد - 17:51
نوآوران در گفت‌وگو با هادی حق‌شناس بررسی کرد مدیرانی که احساس مسؤولیت نمی کنند؛ فقری که پایان نمی یابد آرزو قادری/ روزنامه نگار

نوآوران آنلاین- در کشور ما هر گاه که صحبت از فقرزدایی می شود، سیاست هایی همچون ارائه وام و یا کمک های مالی به مردم در قالب یارانه نقدی پررنگ می شود.

این در حالی است که چنین اقداماتی را می توان فقط مُسَکِن مقطعی دانست که در بلندمدت دردی درمان نمی کنند و حتی به درد بزرگ تر یعنی کسری بودجه دولت تبدیل می شوند.

از دیگر سو پرداخت کمک های مالی به مبلغ بسیار کم به مردم، قدرت خرید آن ها را افزایش نمی دهد.

از این رو ضروری است ضمن این که مسؤولان باید متناسب با شأن مردم ایران رفتار کنند، راهی برای کسب درآمد مناسب برای شان ایجاد کنند. همچنین باید مسؤولان احساس مسؤولیت بیشتری نسبت به وضعیت معیشتی مردم کرده و مجدانه اقدام به رفع فقر کنند و این نکته را نیز در نظر داشته باشند که سیاست هایی در جهت فقرزدایی در پیش گیرند نه فقرزایی.

در همین خصوص به گفت و گو با هادی حق شناس، استاندار فعلی گلستان، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی، استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل اقتصادی پرداختیم که از نظر می گذرد.

 

* تا چه اندازه ضروری می دانید که مسؤولان با اقداماتی مناسب، مانع از گسترش فقر شوند؟

مسائل اقتصادی همواره از اهمیت بسیار بالایی در زندگی مردم ما برخوردار بوده اند؛ به طوری که می توان گفت بسیاری از اتفاقات تلخی که شاهدش هستیم ناشی از نبود معیشت مناسب بوده است. در حال حاضر مسائل اقتصادی به موضوع اصلی خانواده ها تبدیل شده و بسیاری از تنش ها و اختلافات درون خانواده ناشی از نبود رفاه و درآمد مکفی است.

بسیاری از ناهنجاری ها و اختلافاتی که موجب جدایی در خانواده ها می شود، نهایتاً به معضلات اقتصادی بازمی گردند که نتیجه سوء مدیریت هاست.

نمی توان ادعا کرد مسائل اقتصادی هیچ تأثیری بر زندگی مردم ندارند؛ چراکه تأثیرش را به خوبی در از بین رفتن آرامش خانواده ها می توان به وضوح دید. در حال حاضر فقر گسترده ای بر خانواده ها سایه گسترانده است و اجازه نمی دهد مردم ما روزهای خوشی را سپری کنند.

در حقیقت می توان گفت ریشه بسیاری از ناهنجاری های اجتماعی نیز در همین مشکلات اقتصادی است که باید رفع شوند، اما متأسفانه تلاشی برای حل شان نمی شود.

تا زمانی که جامعه ما طعم خوش آرامش اقتصادی را نچشند نمی توان امید به بهبود کیفیت زندگی مردم داشت. طبیعی است تا زمانی که نیاز اصلی مردم یعنی  دغدغه های اقتصادی شان رفع نشود نمی توان انتظار داشت که در همه زمینه ها به بهترین نحو عمل کنند؛ چرا که آن ها انگیزه ای برای حرکت به سمت رشد و توسعه در زمینه های مختلف ندارند.

باید اقدامات مناسبی در راستای رفع مشکل اقتصادی مردم شود. این امر در صورت اتخاذ تصمیمات و سیاست هایی منطقی و اصولی محقق خواهد شد. باید اهتمام ویژه ای در راستای رفع فقری که هر روز در حال تعمیق و گسترش بیشتر است صورت گیرد، در غیر این صورت باید منتظر بروز شرایط سختی باشیم که مردم بیشترین آسیب را خواهند دید؛ فقری که هر روز بدتر از روز قبل خواهد بود و عده بیشتری را گرفتار خود خواهد کرد.

باید با تدابیر مناسب، مانع از وخامت اوضاع مالی شویم و اجازه ندهیم بیش از این بی تدبیری مسؤولان، مشکلاتی را رقم بزند که قابل جبران نباشند.

معیشت مردم موضوع بسیار مهم و جدی است و باید در سریع ترین زمان ممکن اقدامات مناسبی در جهت رفع فقر گسترده در جامعه صورت بگیرد.

 

* به نظر شما چرا تا این حد فقر در کشور ما گسترش یافته است و بسیاری از خانواده ها در شرایط کنونی زیر خط فقر هستند؟

وقتی تورم رشد یابد، اما درآمدها هم چنان پایین باشد طبیعتاً خط فقر عمیق تر می شود و خانوارهای بیشتری شرایط اقتصادی نامناسبی را تجربه خواهند کرد. شکاف میان درآمدها و نرخ تورم موجب می شود که مردم نتوانند پا به پای رشد قیمت ها پیش بروند و نهایتاً در این مسابقه دچار کمبود مالی شوند و قادر به جبران مالی هزینه های زندگی شان نشوند.

متأسفانه ارزش پول ملی ما به شدت کاهش یافته است و مردم نمی توانند با حقوق و دستمزدی که دریافت می کنند نیازهای ضروری شان را تأمین کنند و قطعاً مشکلاتی برای شان ایجاد خواهد شد.

تداوم گرانی های فزاینده و عدم تغییر حقوق و دستمزد مردم موجب شده تا اولاً ارزش پول ملی به شدت کاهش یابد و دوماً مردم همواره یک پله عقب تر از رشد قیمت ها باشند و نتوانند از عهده تأمین نیازهای شان برآیند. ارزش پول ملی ایران سال هاست که دستخوش عوامل بسیاری هم چون نوسانات نرخ ارز شده و اکنون نیز قربانی بی درایتی در نحوه مدیریت کشور شده است.

نباید دست روی دست بگذاریم و اجازه دهیم شرایط به همین ترتیب پیش رود؛ چرا که وضعیت کنونی بسیار بغرنج است و نباید این رویه ادامه یابد.

جامعه ما اکنون نیاز به آرامش دارد که این امر مهم فقط از طریق ایجاد شرایط اقتصادی مناسب برای خانوارها محقق خواهد شد؛ شرایطی که در آن خبری از گرانی های روزانه که منجر به فقیرتر شدن مردم می شود، نباشد.