کد خبر : 249684 تاریخ : ۱۳۹۹ جمعه ۳۰ خرداد - 19:48
دکتر مینو محرز در گفت و گو با نوآوران تأکید کرد: قرار نیست همه مردم کرونا بگیرند آرزو قادری / روزنامه نگار

نوآوران آنلاین- شاید هیچ گاه تصورش را هم نمی کردیم روزی را به چشم ببینیم که نتوانیم فرزندان مان را از ترس انتقال کرونا به آن ها در آغوش بگیریم یا روزی که نتوانیم به راحتی در اجتماعات و مکان های عمومی هم چون رستوران ها، دانشگاه ها، محل کار و باشگاه های ورزشی حضور یابیم.

امروزه به جرأت می توان گفت ویروس کرونا تمامی ابعاد و وجوه زندگی ما را تحت تأثیر خود قرار داده است و نمی توانیم هم چون گذشته به روال عادی زندگی بپردازیم.

در این میان برخی اظهارنظرات درخصوص ابتلای نوبتی 80 الی 90 درصد مردم نیز بر نگرانی های مردم به ویژه افرادی که مبتلا به بیماری های زمینه ای هم چون بیماری قلبی، آسم و دیابت هستند به شدت افزوده است و مشکلات روحی و روانی بسیاری برای این افراد ایجاد کرده است.

در همین خصوص به گفت و گو با دکتر مینو محرز، عضو کمیته علمی ستاد مبارزه با کرونا، رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران پرداختیم که مشروح آن تقدیم مخاطبان گرامی می شود.

 

* برخی از پزشکان چنین عنوان می کنند که باید 80 الی 90 درصد جامعه به ویروس کرونا مبتلا شوند تا این ویروس ضعیف و ریشه کن شود. شما تا چه اندازه با این نظر موافق هستید؟ آیا می توان گفت که این فرضیه را علم تأیید می کند؟

 

اِپیدمیولوژیست ها اعلام می کنند که وقتی ویروس جدیدی وارد کشوری می شود حدوداً 40 تا 70 درصد مردم آن جامعه به طور معمول مبتلا می شوند تا از شدت اوج ویروس کاسته شود، اما 90 درصد رقم بالایی است. در رابطه با ویروس کرونا باید گفت هنوز مسائل ناشناخته زیادی وجود دارد و در خصوص آینده آن اطلاعی به طور علمی وجود ندارد که مشخص شود اگر کرونا ریشه کن شود مجدد شاهد موج دیگری از این ویروس خواهیم بود یا خیر. اگر همه مردم فاصله گذاری فیزیکی را رعایت و از ماسک استفاده کنند، قطعاً شیوع کرونا در کشورمان کاهش می یابد، اما متأسفانه بسیاری از جوانان و نوجوانان که در خیابان مشاهده می کنیم، ‌از ماسک استفاده نمی کنند و این فاجعه است. از همان ابتدای ورود کرونا به ایران، بسیاری از افراد کرونا را جدی نمی گرفتند. در حال حاضر نیز که شاهد بازگشایی فعالیت های مختلف هستیم بهتر است مردم از ماسک استفاده و نکات بهداشت فردی و عمومی را رعایت کنند. این اصل مهمی است و مردم توجه داشته باشند که استفاده از ماسک نه تنها موجب حفظ سلامت خودمان است، بلکه اقدامی در راستای جلوگیری از انتقال این ویروس به دیگر افراد جامعه است. با توجه به این که برخی افراد ناقل کرونا هستند و خود هیچ علامت ظاهری دال بر وجود این بیماری در بدن شان ندارند ماسک زدن تا حد زیادی می تواند به کنترل ویروس کرونا در کشورمان کمک کند. از این رو ضروری است که همه مردم رعایت کنند. متأسفانه برخی افراد چنین عنوان می کنند که از استفاده از ماسک خسته شده اند و به همین دلیل استفاده نمی کنند که این رفتار بسیار خطرناک است. اگر مردم فاصله فیزیکی را رعایت و از ماسک نیز استفاده کنند می توانند به فعالیت های شغلی و اجتماعی شان بپردازند.

 

* در حال حاضر هشدارهایی از سوی پزشکان مطرح می شود مبنی بر این که ورود به فصل سرما موجب شیوع بیشتر ویروس کرونا می شود. شما در این خصوص چه اعتقادی دارید؟ آیا می توان گفت ویروس کرونا از الگوی فصلی پیروی می کند؟ در این زمینه مسؤولان باید چه محدودیت هایی برای کنترل کرونا اعمال کنند؟

 

نمی توان آینده روشنی از ویروس کرونا پیش بینی کرد. ویروس های هم خانواده کرونا هم چون "سارس" و "ابولا" عمرشان بیش از 6 ماه نبود، اما مشخص نیست که کرونا تا چه زمانی در جوامع باقی بماند. نکته ای که در این زمینه بسیار روشن است این است که باید مردم رعایت کنند تا شاهد موج های شدیدتری از این ویروس نباشیم. چند ماه از اپیدمی کرونا نگذشته است و قضاوت درخصوص آینده این ویروس در حال حاضر زود است و باید تحقیقات و پژوهش های دیگری در این راستا صورت گیرد تا به طور قطع بتوان گفت چه سرنوشتی خواهد داشت. در رابطه با این موضوع که گفته شد ویروس کرونا در سرما رشد می کند و در گرما امکان انتقال و رشد ندارد باید گفت این ادعا صحیح نیست؛ چرا که اکنون در استان خوزستان و در بحبوحه گرما شاهد شیوع بسیار بالای کرونا در میان افراد هستیم. در حقیقت باید گفت ویروس کرونا بر اثر گرما فقط در محیط از بین می رود نه در بدن انسان ها و افراد معمولاً از یک دیگر کرونا می گیرند نه از محیط.

یکی از محل هایی که به میزان بالایی کرونا قدرت شیوع در آن جا می یابد، رستوران ها هستند که متأسفانه فاصله گذاری فیزیکی رعایت نمی شود و افراد نیز معمولاً در رستوران ها در کنار هم دور یک میز می نشینند و از ماسک نیز استفاده نمی کنند. در رابطه با بسیاری از کشورهای دنیا قرنطینه اعمال شد و زیان های اقتصادی و اجتماعی به میزان بالایی ایجاد شد که ضررهایش برای دولت ها قابل جبران نیست و شهروندان نیز دچار مشکل شدند. از این رو می توان گفت بهترین راه در مقابله با ویروس کرونا پیشگیری از طریق رعایت بهداشت فردی و عمومی است.

 

* برخی پزشکان اخیراً چنین مطرح کردند که مردم باید به نوبت مبتلا به کرونا شوند تا امکانات و تجهیزات بیمارستانی برای رسیدگی به مبتلایان وجود داشته باشد. شما در این خصوص چه اعتقادی دارید؟

 

قرار نیست همه کرونا بگیرند. قرار است که با رعایت فاصله گذاری اجتماعی و بهداشت عمومی راه انتقال کرونا مسدود شود. این ادعا را که همه باید کرونا بگیرند نمی توان از نظر علمی، صحیح دانست. حتی این موضوع مطرح نیست که باید مردم به نوبت مبتلا شوند؛ چرا که در این میان گروه های حساس و دارای بیماری های زمینه ای هستند که ابتلای آن ها به کرونا خطر مرگ شان را به دنبال دارد و نمی توان چنین گفت که همه باید به نوبت کرونا بگیرند. اوایل ورود کرونا، همه کشورهای دنیا با مشکل کمبود تجهیزات بیمارستانی مواجه شدند، اما در کشور ما خوشبختانه مشکل چندانی از بابت تجهیزات ایجاد نشد و علت این امر تعیین و تخصیص بودجه مناسب به نظام سلامت بود، البته در برخی موارد نیز بیمارانی در نوبت قرار گرفتند ولی در مجموع شرایط ایران بهتر از سایر کشورهای دنیا بود.