کد خبر : 252219 تاریخ : ۱۳۹۹ سه شنبه ۱ مهر - 19:50
مجیدرضا حریری در گفت و گو با نوآوران مطرح کرد: سرایت حال ناخوش بازارهای اقتصادی به زندگی مردم طی سال های اخیر عوامل مختلفی بر بروز گرانی های فزاینده و یکباره تأثیرگذار بوده اند. نمی توان به طور قطع عنوان کرد که یک عامل موجب شده تا شرایط اقتصادی کنونی این چنین مشوش شود. اما از همه دلایل مهم تر این است که ناظران قوی، بازارهای اقتصادی را رصد نمی کنند. در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا پیش از ورود به بحث رشد و توسعه، کنترل اقتصاد توسط مسؤولان در اولویت قرار گرفته است؛ این در حالی است که در برخی کشورها هم چون کشور ما موضوع مهم رصد و نظارت بر بازار محلی از اعراب ندارد و اقتصاد شاهد هیچ ناظری نیست.

نوآوران آنلاین- در چنین شرایطی طبیعی است که شاهد بروز مشکلات در زمینه های مختلف باشیم و مردم در سختی و دشواری معیشت شان را بگذرانند.

در همین خصوص به گفت و گو با مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین پرداختیم.

حریری طی گفت و گویی با خبرنگار نوآوران اظهار داشت: بازارهای هر کشوری بازتابی از وضعیت اقتصاد داخلی آن کشور است و نشان از نحوه اداره آن دارد. این که در اقتصاد ایران بازارها از ثبات برخوردار نیستند تا حد زیادی نشانه عملکرد نامناسب برخی مدیران است که قادر به هدایت امور مهم نیستند. این نکته غیر قابل کتمان است که اکنون مشکلات معیشتی مردم تا حد زیادی به دنبال اقدامات نسنجیده مسؤولان در دوره های مختلف ایجاد شده است.

وی افزود: در مقطع زمانی کنونی بسیاری از مشکلات بر سر مردم آوار شده اند و تجمیع همه کاستی های مسؤولان طی دوره های مختلف است که اکنون به رفاه عمومی هجمه آورده است. اغراق نکرده ایم اگر بگوییم مردم در حال حاضر بدترین شرایط معیشتی را تجربه می کنند. به واقع نیز چنین است که خانوارها در وضعیت فعلی سخت‌ترین نوع زندگی را دارند و علت بروز این شرایط را نمی توان شیوع ویروس کرونا به تنهایی دانست.

رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین با بیان این که مشکلات اقتصادی تنها معلول یک علت نیستند، گفت: مجموعه ای از عوامل بروز مسائل مختلف را در اقتصاد رقم زده اند که از میان آن ها عدم انسجام در زمینه مدیریت اقتصادی کشور بیش از سایر عوامل تعیین کننده است. باید این موضوع که اکنون به معضل بزرگی در اقتصاد تبدیل شده است رفع شود و دیگر پس از واکاوی پیرامون علل مشکلات با این موضوع مواجه نشویم که مدیریت غلط موجب شده تا اقتصاد ایران طعم تلخ بحران را بچشد.

حریری با اشاره به گرانی های روزهای اخیر عنوان کرد: بسیاری از رشد قیمت ها نتیجه ناکافی بودن نظارت های مسؤولان مربوطه است. در بازارهایی هم چون ارز و خودرو عده ای دلال و سودجو که فقط به جیب خود فکر می کنند و برای شان مردم کوچک ترین اهمیتی ندارند، قیمت ها را بالا می برند. وقتی ارز، گران می شود شاهد صف های طولانی برای خرید هستیم که این اتفاق نشانه خوبی برای اقتصاد نیست و حاکی از این است که افزایش تقاضا می تواند مقدمه ای برای ایجاد بحران و افزایش قیمت ها شود.

وی با انتقاد از عدم کنترل بازار توسط مسؤولان مطرح کرد: اگر در زمینه نظارت بر بازارها ناظران به رسالت خود به خوبی عمل می کردند اکنون میزان تقاضای واقعی و هجوم دلالان به بازار ارز دارای مرز مشخصی بود و از طریق برخورد با دلالان تا حدی بازار به آرامش می رسید. تا زمانی که بازیگر اصلی بازارهای اقتصادی ایران، دلالان باشند باید هر روز خود را آماده تجربه بحران جدیدی کنیم. افزایش قیمت ها در حال حاضر به شدت رفاه خانوارها را هدف قرار داده است و به نظر می رسد اقتصاد ایران روزهای آشفته ای را در پیش داشته باشد.

رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین با انتقاد از رویه در پیش گرفته شده در بازارهای اقتصادی ایران ابراز داشت: تابلوی بورس طی روزهای اخیر قرمزپوش بود و بازار سرمایه، هفته ای را آغاز کرد و اکنون به میانه رساند که با ریزش های مداوم مواجه بود. بازارهای اقتصادی ایران اکنون روزگار خوشی ندارند و این ناخوشی به اقتصاد زندگی مردم جامعه نیز سرایت کرده است و شرایط واقعا دشواری ایجاد شده است. قرمزپوش شدن بورس اتفاق مطلوبی برای اقتصاد نیست و موجب می شود که مردم سهام شان را بفروشند و در دیگر بازارها سرمایه گذاری کنند. در چنین شرایطی افزایش ورود نقدینگی به دیگر بازارهای اقتصادی موجب افزایش تقاضا و نهایتا گرانی شدید می شود. بسیاری از این اتفاقات ناشی از هیجانی عمل کردن سرمایه گذاران است. به نظر می رسد در شرایط کنونی باید همه افراد این نکته مهم را مورد توجه قرار دهند که پیش از ورود به هر بازاری در قالب سرمایه گذار حتما جوانب اقدام شان را مورد بررسی قرار دهند و در خصوص سودآور بودن یا نبودن آن بازار به نتیجه متقن و قابل اعتمادی برسند و هشیارانه ورود کنند.