اجتماعی 11 دی 1403 - 6 ماه پیش زمان تقریبی مطالعه: 1 دقیقه
کپی شد!
0
عضو هیئت علمی دانشگاه در گفت‌و‌گو با نوآوران عنوان کرد:

بالا بودن اجاره ها و رانده شدن مستأجران به حاشیه شهرها

بازار مسکن این روزها شرایطی را سپری می کند که هیچ گاه تجربه نکرده است. از یک سو با تورم بسیار عجیب مواجه هستیم و از دیگر سو نیز شاهد خانه های خالی بسیاری هستیم که نشان از آن دارد که در بازار مسکن با رکود تورمی مواجه هستیم.

شرایط خرید مسکن

بازار مسکن این روزها شرایطی را سپری می کند که هیچ گاه تجربه نکرده است. از یک سو با تورم بسیار عجیب مواجه هستیم و از دیگر سو نیز شاهد خانه های خالی بسیاری هستیم که نشان از آن دارد که در بازار مسکن با رکود تورمی مواجه هستیم. متأسفانه در حال حاضر میان تقاضا و عرضه در بازار مسکن تناسب وجودد ندارد. همچنین جهش قیمت ها موجب شده تا شاهد بیشترین تراکم خانه های خالی در شمال شهر باشیم. از این رو ضروری است که خانه هایی متناسب با نیاز بازار یعنی با متراژ کمتر و در مناطق پایین تر عرضه شود تا این مشکل رفع شود.
در همین خصوص به گفت و گو با حسین میرزاحسینی، عضو هیئت علمی دانشگاه و مدرس اقتصاد مسکن پرداختیم.
میرزاحسینی طی گفت و گویی با خبرنگار نوآوران اظهار داشت: بیشترین آمار خانه های خالی به مناطق مسکونی شمال تهران اختصاص دارد. طبیعی است در مناطقی که قیمت ها بالاست قدرت خرید کمتری وجود خواهد داشت و معاملات فروش نیز کاهش می یابد، اما در مناطق جنوبی پایتخت که قیمت ها متعادل تر است امکان خرید و فروش بیشتری مهیاست، البته به این معنا نیست که در مناطق جنوبی خانه ارزان است بلکه باید گفت رشد قیمت در این نواحی کمتر از مناطق شمالی شهر است و همین امر موجب می شود معاملات بیشتری و به تبع آن خانه های خالی کمتری را شاهد باشیم.
وی افزود: طی سال های اخیر رشد یکباره و غیرمنطقی قیمت ها موجب شده تا رکود بی سابقه ای را بازار مسکن تجربه کند، اما از ابتدای امسال تا کنون این جهش قیمت بی سابقه بوده است و به بازار اجاره بها نیز سرایت کرده است و موجب شده تا خانوارها چندین محله نزول کنند. به این معنا که بسیاری از اجاره نشینان شمال شهر به دلیل افزایش قیمت و کاهش قدرت خریدشان به مناطق مرکزی شهر مهاجرت کرده اند و بسیاری از خانوارهای مرکز شهر نیز راهی جنوب شهر شده اند و نهایتاً جنوب شهرنشینان نیز شهرک های اقماری و حاشیه شهرها را برای زندگی انتخاب کرده اند. در چنین شرایطی باید گفت این سیر نزولی بسیار تأسف بار است و اوضاع بسیار آشفته ای را در زمینه مسکن برای خانوارها ایجاد کرده است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه و مدرس اقتصاد مسکن مطرح کرد: علت این افزایش قیمت را می توان در گرانی های موجود در کشور جُست. بسیاری از صاحبان املاک که اقدام به اجاره واحدهای شان می کنند، از طریق دریافت مبلغ ماهانه اجاره، زندگی و معیشت شان را می گذرانند و به همین دلیل با توجه به گرانی های موجود چاره ای جز بالا بردن مبلغ اجاره بهای دریافتی از مستأجران ندارند. این در حالی است که غالباً اقشار اجاره نشین نیز به دلیل عدم قدرت خرید منزل مجبور به اجاره نشینی هستند و طبیعتاً قادر به پرداخت رقم های بالا نیستند. در نتیجه این شرایط شاهد رشد حاشیه نشینی هستیم.
میرزاحسینی با انتقاد از جهش قیمت ها در بازار اجاره بها گفت: قیمت های غیرواقعی موجب شده تا بسیاری از اجاره نشین ها به حاشیه شهرها رانده شوند و از نظر مالی برای تامین اجاره بها دچار مشکل شوند. اکنون بسیاری از خانوارهایی که در مدت مشابه سال قبل در تهران سکونت داشتند به دلیل نبود توان مالی برای اجاره در پایتخت به شهرهای اطراف رانده شده اند.
وی با بیان این که در بازار اجاره بها با قیمت های غیرمنصفانه ای مواجه ایم، عنوان کرد: متاسفانه بسیاری از صاحبان خانه به طور غیرمنطقی اقدام به قیمتگذاری واحدهای استیجاری خود می کنند گاهاً مشاهده می شود که در یک منطقه و محله، یک واحد مسکونی با قیمت های بسیار متفاوتی به اجاره می رود. طبیعی است که صاحبان منازل علت افزایش اجاره بها را بالا رفتن هزینه های کلی زندگی و افزایش تورم در همه بازارها عنوان می کنند که بازار مسکن نیز از آن مستثنی نیست. بسیاری از صاحبان خانه تنها درآمدی که دارند همین دریافت اجاره بها از مستأجران است که از طریق آن معاش شان را تامین می کنند و بالا رفتن هزینه های نیازهای ضروری خانواده موجب شد تا آن ها رقم بیشتری را تحت عنوان اجاره از مستأجران دریافت کنند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه و مدرس اقتصاد مسکن تصریح کرد: با توجه به این که قشر اجاره نشین معمولاً قدرت مالی برای خرید مسکن مناسب نداشته اند که به اجاره نشینی رو آورده اند. افزایش اجاره بها معیشت آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد و آسیب های بسیاری را به آن ها وارد می سازد. متأسفانه قیمت همه کالاها به ویژه کالاهای اساسی و ضروری و موردنیاز مردم افزایش یافته است و از حقوق و دستمزدی که مردم دریافت می کنند سهمی برای اختصاص به خرید و یا اجاره مسکن باقی نمی ماند. در چنین حالتی اجاره بها نیز دوسوم حقوق هر فرد را شامل می شود که واقعاً جای تأسف دارد.

نویسنده
سحر شمخانی
مطالب مرتبط
  • نظراتی که حاوی حرف های رکیک و افترا باشد به هیچ عنوان پذیرفته نمیشوند
  • حتما با کیبورد فارسی اقدام به ارسال دیدگاه کنید فینگلیش به هیچ هنوان پذیرفته نمیشوند
  • ادب و احترام را در برخورد با دیگران رعایت فرمایید.
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *