اتحادیه وارد کنندگان نهاده های دام و طیور در نامه ای به معاون ارزی بانک مرکزی با پیش بینی بروز بحران، کمبود و افزایش قیمت پروتئین و لبنیات سبد غذایی در آینده نزدیک و در آستانه ماه مبارک رمضان و سال جدید، خواستار تخصیص ارزهای معوقه، ترمیم بودجه ارزی نهاده های دام و طیور به عنوان مهمترین نهاده تولیدی سبد غذایی ملت و همچنین تسریع انتقال ارز وارد کنندگان این نهاده ها از سوی یکی از شرکت ها شد.
نوآوران | اتحادیه وارد کنندگان نهاده های دام و طیور در نامه ای به معاون ارزی بانک مرکزی با پیش بینی بروز بحران، کمبود و افزایش قیمت پروتئین و لبنیات سبد غذایی در آینده نزدیک و در آستانه ماه مبارک رمضان و سال جدید، خواستار تخصیص ارزهای معوقه، ترمیم بودجه ارزی نهاده های دام و طیور به عنوان مهمترین نهاده تولیدی سبد غذایی ملت و همچنین تسریع انتقال ارز وارد کنندگان این نهاده ها از سوی یکی از شرکت ها شد.
دبیر اتحادیه آوندا در این نامه خطاب به گچ پز زاده معاون ارزی بانک مرکزی با اشاره به این که فرآیند فعلی تعریف شده تامین ارز این کالاها بعد از کوتاژ کالا و تایید دستگاه متولی (توزیع و رعایت قیمت) میباشد، افزود: متاسفانه در حال حاضر شاهد فاصله غیرمتعارف زمان عرضه و تحویل کالا با تخصیص ارز بعضاً از ۵ تا ۹ ماه هستیم که این موضوع توان بخش خصوصی را به شدت کاهش داده و قطعاً هرگونه تاخیر بیشتر فرآیندهای تامین کالا را دچار مشکل خواهد نمود.
واردکنندگان و طلب 450 میلیون یورویی از دولت!
محمدرضا کلامی با تاکید بر این که محموله های مهر ماه تاکنون به دلیل محدودیت ارزی بانک مرکزی و عدم تخصیص سهمیه ارزی به جهاد کشاورزی تایید دستگاه نخوردهاند، گفت: در مجموع شرکت های تحت پوشش اتحادیه تا پایان شهریور ماه سال جاری بیش از 100 میلیون یورو تایید دستگاه دارند که تخصیص ارز نگرفته اند و این امر اعتراض شدید شرکت ها را باعث گردیده است.
وی، مجموع تایید دستگاه کل شرکت های کوچک – متوسط – بزرگ تامین کننده نهاده تا پایان شهریور که کد تخصیص ارز نگرفته اند را حدود 450 میلیون یورو اعلام نمود.
نیاز حیاتی کشور به ترمیم بودجه ارزی سال جاری
به گفته کلامی کل سهمیه ارزی کالاهای اساسی و ضروری (به جز دارو و …) 5/11 میلیارد دلار بوده که ارزش ترخیص پایان ده ماه سال جاری کالاهای اساسی از گمرک حدود 6/8 میلیارد دلار بوده است.
وی با اشاره به تخصیص سهمیه ارزی سال جاری به بدهی سال های قبل ناشی از افزایش ناگهانی قیمت جهانی کالا به واسطه شروع جنگ اوکراین و عدم ترمیم سهمیه ارزی در بودجه سنوات قبل گفت: این امر موجب تاخیر در تخصیص ارز ترجیحی بند ۱ فوق، ورود محموله های وارداتی از مهر ماه تاکنون و مهم تر از همه قرار گرفتن ورود نهاده های سه ماه ابتدایی سال آتی در هاله ای از ابهام شده است.
محمدرضا کلامی با تاکید بر این که تدارک و ورود نهاده باید قبل سال انجام شود تا در فروردین و اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۴ دچار بحران نشویم، از بانک مرکزی و سایر نهادهای مسئول خواست تا نسبت به ترمیم بودجه ارزی کالاهای اساسی و ضروری سال جاری از طریق دولت و تصویب مجلس شورای اسلامی اقدام نمایند.
صف پنجاه روزه پشت درهای یکی از شرکت های مسئول!
دبیر اتحادیه آوندا با ابراز تاسف از این که آن دسته از ثبت سفارش هایی که کد تخصیص ارز دریافت و ارز آن از بانک ها خریداری شده است نیز توسط یکی از شرکت ها با تأخیر بعضاً ۵۰ روز دچار مشکل هستند و به حساب ذی نفعان منتقل نشده است، خواستار هماهنگی با وزارت نفت و آن شرکت برای تسریع در انتقال ارز نیز مورد درخواست می باشد.
اقدامات حمایتی تأمین کنندگان نهاده به نفع تولید
کلامی همچنین خاطرنشان کرد: بخش خصوصی و دولت طی یک سال اخیر با استفاده از اعتبار و با استفاده از وامهای ارزی و … اقدام به تامین نهادههای تولید و ترخیص کالا و تحویل آن به دامداران و مرغداران کشور در قالب سهمیه تخصیصی وزارت جهاد کشاورزی در سامانه بازارگاه (شبکه توزیع کنترل شده) نموده همواره قیمت عرضه این کالاها به نفع تولیدکنندگان و مصرف کنندگان کالای نهایی زیر قیمت مصوب تنظیم بازار بوده است.
وی با اذعان این که در شرایط سخت فعلی اقتصادی تمام همت دولت و حاکمیت طی یک دهه اخیر حمایت از حداقلهای معیشت مردم کشور در سبد غذایی خانوارها بوده است، افزود: با توجه به ضرورت تامین پروتئین و لبنیات سبد غذایی و استمرار تولید داخلی و عدم یا کاهش ضریب وابستگی به واردات و حفظ خود اتکایی این کالاها و ضرورت توجه به وضعیت خشکسالی کشور، تامین نهادههای دام و طیور به عنوان مهم ترین مواد اولیه تولید این کالاها (از جمله مرغ و گوشت) همواره با اولویت ویژه در دستور کار دولت بوده و بانک مرکزی تمام کوشش خود را برای تامین به موقع ارز این کالاها به کار بسته است.