هنر 16 بهمن 1403 - 5 ماه پیش زمان تقریبی مطالعه: 1 دقیقه
کپی شد!
0
جبار آذین/ منتقد سینما و ادبیات

دیدنی‌ها و ندیدنی‌های سینما

فیلم‌های رنگارنگ در حال اکران سینماها که می‌توانند نشانگر تنوع موضوعی و مضمونی و بیانگر سلیقه‌های متفاوت فیلم‌سازان کشور باشند، جدا از تعلق سازندگان آن‌ها به طیف‌های تجارتی، روشنفکری، محتواگرا و فیلم‌بازان سینمای ایران به ظاهر برای مخاطب تولید شده و به کمک تبلیغات درصدد جلب تماشاگر و توفیق در گیشه‌اند.

جبار آذین

فیلم‌های رنگارنگ در حال اکران سینماها که می‌توانند نشانگر تنوع موضوعی و مضمونی و بیانگر سلیقه‌های متفاوت فیلم‌سازان کشور باشند، جدا از تعلق سازندگان آن‌ها به طیف‌های تجارتی، روشنفکری، محتواگرا و فیلم‌بازان سینمای ایران به ظاهر برای مخاطب تولید شده و به کمک تبلیغات درصدد جلب تماشاگر و توفیق در گیشه‌اند. با این حال اغلب آثار روی پرده با محدودنگری و تکیه بر سطحی‌ترین سلیقه تماشاگر و حرکت بر مدار عوام‌گرایی با سرهم‌کردن سلیقه‌های خود و احساسات بیننده به فیلم درآمده‌اند. گرچه برخی از این فیلم‌ها تماشاگر دارند ولی به ترتیب به دلایلی از جمله تلخ‌نگری، پرداخت سلیقه‌ای و احترام‌نگذاشتن به مخاطب جزء آثار اجتماعی مردم‌پسند نیستند. در این میان برخی از این آثار برای گیشه ساخته شده‌اند و صرف نظر از داستان و ساختار سینمایی قوی یا ضعیفشان بیش از شعور و فرهنگ و سهم تماشاگر در فکر خالی کردن جیب او هستند. به علاوه فیلم‌های دیگری هم در گروه هنر و تجربه، به نمایش درآمده‌اند که بسان خاص بودن خود، حکایت‌های خاص هم دارند که در صدر آن‌ها تجربه‌گرایی، بازی‌های سینمایی با فرم و محتوا، تمایل کارگردان‌هایشان به سینمای شخصی، سعی به متفاوت‌سازی و متفاوت‌گویی قرار دارد. با آنکه این فیلم‌ها هم کم‌وبیش مخاطب دارند اما در مجموع نزد مخاطبان گسترده سینمای ایران، جایگاهی مناسب ندارند. از همین رو و با توجه به مضامین و ساختار سینمایی و رعایت احترام و فرهنگ جامعه در فیلم‌ها از نگاه دیده‌بان برخی آثار ندیدنی‌اند و مخاطب با ندیدن آن‌ها چیزی را از دست نمی‌دهد.
فیلم‌های هنر و تجربه هم که مخاطبان خاص دارند و با آنکه دگراندیشان برای حمایت از مقوله نوآوری از آن‌ها دیدن می‌کنند ولی حواسشان باشد که باعث تقویت جریان کور کپی‌سازی از روی دست فیلم‌سازان مطرح داخلی و خارجی نشوند و سازندگان چنین آثاری را به سوی دره سینمای شخصی و جدا شدن از جامعه سوق ندهند. به هر صورت هر کس می‌تواند بر مبنای سلیقه و مرام و مسلک و ذائقه خود تماشای هر فیلمی را انتخاب کند ولی بدیهی است که هیچ کس دوست ندارد، پول خود را دور بریزد، وقت خود را تلف کند و به‌جای سرگرم شدن مورد اسائه ادب فرهنگی قرار گیرد. با این اوصاف شما تماشای کدام فیلم‌ها را انتخاب می‌کنید؟ این شما و این هم بضاعت اکران این روزهای سینمای ایران.

نویسنده
سحر شمخانی
مطالب مرتبط
  • نظراتی که حاوی حرف های رکیک و افترا باشد به هیچ عنوان پذیرفته نمیشوند
  • حتما با کیبورد فارسی اقدام به ارسال دیدگاه کنید فینگلیش به هیچ هنوان پذیرفته نمیشوند
  • ادب و احترام را در برخورد با دیگران رعایت فرمایید.
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *