یکی از فاکتورهای مهم در ایجاد بهرهوری صحیح در سازمانها در سراسر کشورهای دنیا توجه به نیروی انسانی و بخش منابع انسانی میباشد.
یکی از فاکتورهای مهم در ایجاد بهرهوری صحیح در سازمانها در سراسر کشورهای دنیا توجه به نیروی انسانی و بخش منابع انسانی میباشد.
در واقع باید گفت اگر یک سازمان از منابع انسانی مناسب برخوردار نباشد، نمیتواند مسیر رشد و توسعه و پیشرفت را طی کند.
یکی از مهم ترین بخشهای هر سازمان در تمامی اقتصادهای دنیا بخش منابع انسانی میباشد، اما متاسفانه در کشور ما این بخش چندان مورد توجه قرار نمیگیرد؛ در حالی که نقش بسیار زیادی در افزایش و رشد بهرهوری و توسعه یک سازمان بر عهده دارد. در واقع مدیریت و هدایت یک سازمان بر عهده مدیران منابع انسانی آن سازمان است که با شایسته سالاری و انتخاب و گزینش افراد بر اساس توانمندیها و شایستگیهای شان و ارائه آموزشهای کافی برای شان امکان رشد و توسعه فردی و همچنین رشد و توسعه سازمانی را فراهم کنند.
طبیعتاً یکی از مهم ترین بخشهایی که باعث افزایش انگیزه کارکنان و ایجاد محیطی پویا و کارآمد می شود، بخش منابع انسانی است.
در بررسی شرکتهایی که از بهرهوری مناسب و پویایی و کارآمدی کافی برخوردارند، به این نتیجه دست مییابیم که نیروی انسانی متخصص و ماهر با توسعه فردی و سازمانی خود توانسته به افزایش بهرهوری در سازمان کمک کند و در این راستا تلاش کند.
طبیعتاً داشتن نیروی انسانی متخصص و ماهر نیز از مسیر جذب و استخدام که در واقع یکی از وظایف بخش منابع انسانی در سازمان میباشد، نشأت میگیرد.
امروزه فرهنگ سازمانی بسیار حائز اهمیت است؛ چرا که اگر در سازمان ها فرهنگ نامناسبی برقرار باشد، طبیعتاً نه تنها انگیزه شغلی را از افراد میگیرد، بلکه موجب فرسودگی شغلی افراد آن سازمان نیز میگردد که مهم ترین عامل در زمینه رشد فرهنگ سازمانی بخش منابع انسانی است که در واقع مدیران منابع انسانی با فرهنگ سازمانی که ایجاد و آن را در سازمان جاری میکنند، میتوانند مسیر رشد و توسعه سازمان و یا برعکس مسیر اضمحلال و سیر قهقرایی یک سازمان را رقم بزنند.
یکی از مهم ترین کارکردهای منابع انسانی در هر سازمان، توانایی تربیت افراد متخصص و ماهر از طریق ارائه آموزشهای کافی است که در این زمینه نیز بخش منابع انسانی نقش قابل توجهی ایفا میکند. از دیگر سو مدیران منابع انسانی و کارمندان این حوزه از طریق توانایی برقراری ارتباط مؤثر و سازنده با دیگر بخشها میتوانند موجب بهبود همکاریها و هماهنگیها و افزایش تعاملات داخل یک سازمان شوند و در نتیجه بهره وری سازمان را توسعه و افزایش می دهند.
از جمله مشکلات و موانع رشد بهرهوری در کشورمان میتوان به ساختار نامناسب اداری و بوروکراسی نامناسب جاری در آن سازمان اشاره کرد که در سازمانهایی که از منابع انسانی قوی برخوردار هستند و مدیران کارآمد و شایستهای در حوزه منابع انسانی فعالیت میکنند، کمتر شاهد پیچیدگی های فرآیند اداری و مشکلاتی از این دست هستیم و همین امر منجر به رشد و توسعه سازمان میشود. از دیگر سو در شرکت هایی که مشکلات زیرساختی وجود دارد، نمی توان امید به بهبود بهره وری داشت که خوشبختانه بخش منابع انسانی با تلاش های غیر قابل انکارش توانسته بسیاری از مشکلات زیرساخت زیرساختی را در سازمانهای مختلف رفع کند. فرهنگ سازمانی نامناسب را میتوان به عنوان یک عامل اصلی و مهم در مسیر رشد و پیشرفت بهره وری دانست. در سازمانی که ارتباطات افراد ضعیف است و شفافیت وجود ندارد و امکان تعامل و گفتگو و همکاری صحیح برقرار نیست، کارمندان دچار بی انگیزگی می شوند و در نهایت ادامه فعالیت در چنین سازمانی فقط گذران وقت است و هیچ فردی در پی ایجاد رشد و توسعه خود و سازمان نیست؛ از این رو می توان گفت مدیران منابع انسانی کارآمد و با تدبیر که توانسته اند فرهنگ سازمانی مناسبی را در برخی سازمان ها ایجاد کنند به رشد بهره وری در آن سازمان ها کمک کردند.
از دیگر سو به عنوان آخرین مورد می توان به اهمال کاری و از زیر کار در رفتن برخی افراد در سازمان ها اشاره کرد که این نیز یکی از موانع اصلی بهره وری می باشد، اما در سازمان هایی که از مدیران منابع انسانی قوی برخوردارند و تیم منابع انسانی کارآمدی دارند، کمتر شاهد کاهش کارایی شان هستیم؛ چرا که با نظارت و تدبیر و ارزیابی های سالانه که آن ها انجام میدهند، این امکان وجود نخواهد داشت.
در پایان باید تاکید کرد اگر سازمانی قصد افزایش بهره وری و رشد و توسعه خود را دارد، باید پیش و بیش از هر عامل دیگری بر توسعه بخش منابع انسانی خود همت گمارد.