یکی از مهم ترین بخش هایی که همواره مورد بی توجهی در همین دوره ها واقع شده است بحث حمایت از تولید و صنعت است.
یکی از مهم ترین بخش هایی که همواره مورد بی توجهی در همین دوره ها واقع شده است بحث حمایت از تولید و صنعت است. بخش های تولیدی و صنعتی از جمله مهم ترین بخش های اقتصاد هر کشوری هستند و در واقع می توان اذعان داشت چرخه اقتصادی کشور بر پایه فعالیت بخش های تولیدی و صنعتی می چرخد، تولیدکنندگان و صنعتگران میتوانند شرایط بسیار خوبی را برای اقتصاد ایجاد کنند و رونق اقتصادی به دنبال فعالیت های خوب آن ها ایجاد می شود.
به همین جهت باید مورد حمایت قرار بگیرند، اما همواره مورد بی توجهی و بی حمایتی قرار گرفته اند. زمانیکه یارانه ها چندین سال قبل پرداخت شد قرار شد که بخشی از درآمد حاصل از اجرای قانون هدفمندی یارانهها به بخشهای تولیدی و صنعتی اختصاص یابد، اما این اتفاق هیچ گاه نیفتاد و فقط شاهد افزایش هزینه ها برای بخش های تولیدی و صنعتی بودیم و هزینه هایی اضافه تر بر این بخش ها تحمیل شد؛ این در حالی است که باید بخش های صنعتی و تولیدی مورد حمایت قرار بگیرند و به دولت ها به این بخش ها توجه کافی داشته باشند تا بتوانیم پایه های تولید و صنعت را در کشور تقویت کنیم.
در غیر این صورت مشکلات بسیاری گریبان گیر خواهد شد و اتفاقات تلخی را شاهد خواهیم بود.
در همین خصوص به گفت و گو با دکتر محمدقلی یوسفی، اقتصاددان و عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی پرداختیم.
بی توجهی به بخش های تولید و صنعت در کشور با توجه به این که این بخش ها می تواند رونق اقتصادی ایجاد کنند و نیازهای داخلی کشورمان را تامین کنند، تبعات نامناسبی به دنبال خواهد داشت. از جمله این تبعات می توان به وابستگی کشور در حوزه تامین کالاهای اساسی به دیگر کشورها اشاره کرد. طبیعتاً در اقتصادی که تولیدکنندگانش قادر به تولید مایحتاج مردمش باشند می تواند نیازهای داخلی مردم آن کشور را تامین کنند و دیگر از صادرات بهویژه در حوزه کالاهای اساسی بی نیاز می شود، اما بر عکس اگر کشوری در این زمینه قادر نباشد که تولیدات مردم داخلش را تامین کند برای کوچک ترین نیاز باید به سراغ صادرات از دیگر کشورها برود و مشکلات بسیاری گریبانگیرش می شود. در چنین شرایطی به ویژه در زمانیکه قیمت ارز بالاست و شاهد نوسانات ارزی هستیم، قطعاً مشکلات بسیاری ایجاد خواهد شد و هزینه های بسیاری بر کشور تحمیل خواهد شد و به دنبال آن مردم کالاها را با قیمتی گران تر می خرند و دچار مشکلات مالی بسیاری خواهند شد. به همین جهت توصیه می شود شرایط مناسب برای تولیدکنندگان و صنعتگران در داخل فراهم شود تا بتوانند به تولیدات خود به تولیدات کالاهای خود بپردازند و نیاز داخل را تامین کنند.
اگر در کشوری بخش های تولیدی و صنعتی رونق بگیرند و مورد حمایت قرار گیرند میتوانند کیفیت تولیدات شان را ارتقاء بخشند و از نظر کمی و کیفی شاهد افزایش شاهد بهبود وضعیت تولیدی در کشور خواهیم بود و در چنین شرایطی حتی می توانیم از طریق صادرات به دیگر کشورها به ویژه همسایگان، بازاری برای فروش تولیدات داخلی در دیگر کشورها فراهم کنیم و به این ترتیب ارزآوری داشته باشیم که چنین اقدامی در شرایطی که امکان صادرات نفت به دلیل اعمال تحریم های خارجی علیه کشور ما وجود ندارد، می تواند کمک بزرگی به افزایش درآمدهای ارزی کشور و ارزآوری از این طریق کند. در واقع گسترش صادرات غیرنفتی یکی از مهم ترین سیاست هایی است که بایستی در شرایط کنونی دولت به کار گیرد تا بتوانیم از این طریق درآمدزایی داشته باشیم. طی سال های اخیر کسری بودجه، به وضوح محسوس و مشهود بوده است که در این راستا باید اقداماتی از سوی مسؤولان صورت گیرد. در زمینه گسترش صادرات غیرنفتی به ویژه این که تحریم ها تا حد زیادی موجبات بروز مشکلات بسیار برای مردم فراهم کرده اند و از نظر صادرات و واردات دچار مشکل هستیم. باید بخش تولید مورد حمایت قرار گیرد و تولیدکنندگان نیز باید کالاهای مرغوب و باکیفیت تولید کنند که قابلیت صادرات به دیگر کشورها را داشته باشد و بتوانیم بازاری در دیگر کشورها به کسب کنیم.
در زمینه فرصت های شغلی نیز باید به این نکته اشاره کنیم که در شرایط کنونی کشور ما از کمبود فرصت های شغلی به ویژه طی سال های اخیر رنج می برد که در عین این که با کاهش فرصت های شغلی و اشتغالزدایی مواجه هستیم، در حوزه تولید و صنعت فرصت های شغلی پنهانی وجود دارد که متأسفانه مغفول واقع شده و مورد بی توجهی همه دولت ها در همه دوره ها قرار گرفته است. میتوانیم از ظرفیت های پنهان اشتغالزایی در بخش های تولیدی و صنعتی به خوبی استفاده کنیم و به این ترتیب فرصت های شغلی جدیدی ایجاد کنیم؛ به ویژه در شرایط کنونی که طی سال های اخیر مشکلات اقتصادی در کشورمان موجب افزایش شمار بیکاران شده است، بخش های تولیدی و صنعتی ظرفیت بسیار خوبی برای اشتغالزایی دارند و باید این ظرفیت ها شناسایی شوند و مورد توجه قرار گیرند و به صورت بالفعل از این پتانسیل ها استفاده شود تا بتوانیم با افزایش آمار اشتغالزایی مواجه شویم و در شرایط مناسبی برای تعداد بسیاری از افراد به ویژه سرپرستان خانوار شغل ایجاد کنیم.