عربستان دیگر مانند گذشته نگران تهدید ایران نیست. سفر وزیر دفاع سعودی به تهران و دیدار با عالیترین مقامات ایرانی نشانه روشنی از اراده ریاض برای تنشزدایی است. ریاض حتی به ایران اطمینان داده که اجازه استفاده از خاکش علیه تهران را به آمریکا نخواهد داد. [….] با کاهش اعتبار تضمینهای امنیتی آمریکا، عربستان مانند بسیاری دیگر از کشورها به این نتیجه رسیده که دیگر نمیتواند روی حمایت نظامی واشنگتن حساب کند [….] عربستان پس از جنگ غزه و شدت یافتن رویکرد تند روانه دولت نتانیاهو، بار دیگر به اصول “ابتکار صلح عربی” بازگشته و اعلام کرده بدون ایجاد کشور فلسطینی، هیچ رابطهای با اسرائیل برقرار نخواهد کرد. [….] به دلیل جنگ غزه، اتهامات جنایت جنگی و نسلکشی علیه اسرائیل، هیچ توجیهی برای عربستان جهت عادی سازی روابط باقی نمانده است.
سایت خبری وار آن د راکس / آمریکا
با سقوط رژیم بشار اسد در دسامبر 2024، نفوذ ایران و محور مقاومت (شامل گروههایی مانند حزبالله) در منطقه به شدت کاهش یافته است. اما این خلاء قدرت ممکن است با ظهور یک محور سنی تحت حمایت ترکیه پر شود. ترکیه، به رهبری رجب طیب اردوغان، از گروه هیأت تحریر الشام (HTS) و رهبر آن، احمد الشعرا (رئیسجمهور جدید سوریه و رهبر سابق شاخه القاعده)، حمایت میکند.[….] احمد الشعرا ادعا کرده که از ایدئولوژیهای افراطی گذشته فاصله گرفته و به دنبال مدرن سازی و دموکراسی در سوریه است. واشنگتن باید او را به این وعدهها متعهد کند و تا زمان تحقق آنها از به رسمیت شناختن رسمی دولت جدید خودداری نماید. [….] علاوه بر این، آمریکا باید کاهش تحریمها [علیه سوریه] را به تنوع بخشی به رهبری سیاسی سوریه و مشارکت واقعی اقلیتها در حکومت مشروط کند.
آرمان محمودیان و جف روگ: نشریه نشنال اینترست / آمریکا
اگر ایران خواستار یک برنامۀ هستهای صلح آمیز است، راه آن «ساختن راکتور و وارد کردن اورانیوم غنیشده» است. [….] اگر همۀ چیزی که ایران میخواهد انرژی صلح آمیز هستهای است، نباید از بازرسیهای بینالمللی و از جمله بازرسیهای آمریکایی بیم داشته باشد.
مارکو روبیو / وزیر امور خارجه آمریکا
به گفته منابع آگاه، توافق احتمالی جدید شامل محدودیتهای زیر است:
۱) محدودیت ذخایر اورانیوم ایران.
۲) کاهش سطح غنیسازی.
۳) محدودیت تعداد سانتریفیوژها.
۴) تشدید نظارتها.
در حالی که مذاکرات میان دولتهای ایران، آمریکا و سایر قدرتهای جهانی در جریان است، فضای منطقه خاورمیانه نیز در حال تغییر است. یک دیپلمات برجسته در خاورمیانه اعلام کرد اسرائیل احتمالاً این وضعیت را به عنوان فرصتی نادر برای هدف قرار دادن تأسیسات هستهای ایران در نظر میگیرد. [….] با این حال، ایالات متحده مخالف هر گونه اقدام نظامی علیه ایران است. دیپلماتها اعلام کردند که مخالفت واشنگتن عمدتاً به دلیل نگرانیهای کشورهای عربی خلیج فارس است که افزایش درگیریها در منطقه را تهدیدی برای امنیت خود میدانند.
خبرگزاری رویترز / بریتانیا
به من گفته شده که دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا به ۷ مه [چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت] موکول شده است. [….] این تاریخ دقیق نیست، صرفاً یک احتمال / امکان است؛ ظاهراً آمریکاییها خواستار زمان بیش تری شده اند.
لارنس نورمن: خبرنگار وال استریت ژورنال / آمریکا
واشنگتن و اسرائیل خواهان توقف ساخت موشک توسط ایران هستند؛ اما ایران در پاسخ میگوید که این بخشی از حق دفاع از خود است. یکی از مقامهای ایرانی پیشتر به رویترز گفته بود که ایران از الزامات توافق ۲۰۱۵ فراتر نخواهد رفت و تنها در قالب “یک حسن نیت” از ساخت موشکهایی که قابلیت حمل کلاهک هستهای دارند خودداری میکند. [….] مشکل این جاست که بدون پرداختن به موضوع موشکها، ترامپ نمیتواند ادعا کند که توافق جدید فراتر از برجام است».
خبرگزاری رویترز / بریتانیا