چهل سال پس از شروع سیطره فیلم های کمدی بر سینمای ایران، اولین فیلم در ژانر اجتماعی سرانجام روی پرده چند سینما اکران شد.
علی زراندوز
چهل سال پس از شروع سیطره فیلم های کمدی بر سینمای ایران، اولین فیلم در ژانر اجتماعی سرانجام روی پرده چند سینما اکران شد. کارگردان این فیلم که به شدت از اکران فیلمش ناراضی بود، به خبرنگاران گفت: «از بس مردم در این چهل و چند ساله فقط فیلم های کمدی در سینما دیده اند، فکر می کنند به هر فیلمی در سینما باید خندید و حتی وقتی شخصیت اصلی فیلم من در حالی که مورد خیانت واقع شده، چاقو خورده و مالش هم بالا کشیده شده بود؛ داشت در جوی آب جان می داد، مردم در سینما از خنده، کف زمین پهن شده بودند!». وی همچنین گفت: «حالا باز این خوب است، پسرِ خواهرِ بنده، چند روز قبل نمی دانم چطوری به آرشیو فیلم های من دست پیدا کرده بود و وقتی من سر رسیدم، داشت به یکی از فیلم های “تارکوفسکی” می خندید و می گفت آن مرحوم حتی از “رضا عطاران” هم بهتر فیلم کمدی می ساخته است!».
***
سعید جلیلی که چهل سال قبل، صبر راهبردی برخی رؤسای جمهور سابق ایران را زیر سؤال برده بود، در تازه ترین درخواست خود اعلام کرد دیوان شعرای سابق هم باید مورد بازنگری قرار گیرد و هر جا که شاعران مورد نظر توصیه به صبر استراتژیک کرده اند، لازم است حک و اصلاحاتی انجام شود! وی به عنوان نمونه به این مصرع از “حافظ” اشاره کرده: «گویند سنگ لَعل شود در مقامِ صبر…» و گفت: «شاعر باید می گفته سنگ در مقام عجله لَعل می شود. یا این که شاعر گفته است: “صبر کن ای دل که صبر سیرت اهل صفاست / چارهٔ عشق احتمال، شرط محبت وفاست.” باید به شاعر حالی کرد که چاره هیچ عشقی صبر نیست. نمونه اش هم این که همین شاعر این قدر دیر جنبید و صبر کرد که رقیب از این صبر استراتژیک وی سوء استفاده کرده و زودتر به خواستگاری یار رفته و بلافاصله هم مراسم بله برون ، حنابندون و عقد و ازدواج را برگزار کرد!».
***
چهل سال پس از انتشار برخی گزارش ها که نشان می داد به دلیل گرانی هزینه های سفر، بسیاری از ایرانیان دیگر حتی قدرت سفر به شهرهای داخلی کشور را هم ندارند، یکی از مقامات دولتی که نمی خواست نامش فاش شود، اعلام کرد این طور شایعات ساخته و پرداخته برخی افراد است که قصد سیاه نمایی دارند. وی در توضیح این موضوع بیان کرد: «بسیاری از ایرانیان حتی سفرهای برون جوی و فضایی دارند که البته سفرهای به این شکل و با استفاده از برخی مواد روان گردان مورد تایید ما نیست؛ ولی به هر حال به اذعان خود این افراد، سفری بسیار دور ولی با کمترین هزینه است!». وی همچنین گفت: «تازه این به جز سفرهای معنوی و درونی است که هر ایرانی انجام می دهد، آن هم مفت و مجانی!». این مقام بی نام، با اشاره به این بیت از مولانا: «از خشم نظر کردی دل زیر و زبر کردی / تا این دل آواره از خویش سفر کرده». تاکید کرد: «مثلاً در این بیت، شاعر با یک نظرِ خشم آلودِ یار، به سفری مجانی رفته در صورتی که اگر با همین یار از در آشتی در می آمد و در کمال خوبی و خوشی، مثلاً می خواست برود کیش، باید جفت کلیه هایش را برای تامین هزینه های این سفر می فروخت!».