بانک توسعه تعاون بانک ملی
روزنامه نوآوران - 1403/09/03
شماره 2591 - تاریخ 1403/09/03
آخرین اخبار
نمایش «دیگری شبیه خودش» در تماشاخانه استاد مشایخی
بخش انرژی کشور نیازمند تحول بنیادین است
تا ۲۰۲۶ شاهد یکی از بهترین تیم ملی‌ها خواهیم بود
سندرم نیمه دوم، معضل جديد امیـر!
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (3 آذر 1443)
تذکره مولانا حسین انتظامی
چراغِ خاموشِ روزنامه‌نگاری حرفه‌ای
ابراز نارضایتی کارفرمایان از استخدام «نسل Z» در سراسر دنیا
اگر از بی حجابی رنج می‌برید، با ما تماس بگیرید!
ضرورت دیپلماسی غذایی
تعمیق شکاف میان مردم و حکومت در سایه فیلترینگ
تقابل یا تعامل با مخالفین؛ کدام یک به تحقق اهداف دولت پزشکیان می انجامد
استندآپ‌کمدی؛ ژانر دشواری‌ها
نوجوانان؛ قشری که جدی گرفته نمی‌شوند
صبحانه با کروکودیل‌ها؛ ولادیمیر و استراگون در ولنجک!
افزایش سرمایه اجتماعی؛ مهم ترین عامل موفقیت دولت پزشکیان
احیا و ارتقای دو طرح با اختصاص ۲۷۰ میلیارد تومان برای حمایت از نخبگان
احیا و ارتقای دو طرح با اختصاص ۲۷۰ میلیارد تومان برای حمایت از نخبگان
رونق تئاتر به رونق فرهنگ جامعه می‌انجامد
افزایش قیمت خوردو پذیرفتنی نیست، مجلس ورود می کند
آیا اصلاح‌طلبان و اصولگرایان توانایی نجات اقتصاد ایران را دارند؟
شنیده شدن زنگ خطر بروز بحران های خانوادگی در جامعه
عینیت اجتماعی (۵)
تذکره مولانا محمد باقر قالیباف
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (30 آبان 1443)
پیش‌بینی سقوط رشد اقتصادی اروپا
آفت های زندگی مشترک
کار سخت پزشکیان
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (29 آبان 1443)
افزایش نگرانی های اجتماعی به دنبال نبود ثبات اقتصادی
ضرورت رفع فیلترینگ پلتفرم های اجتماعی در ایران
چه میزان ورزش برای سالم ماندن نیاز داریم؟
اصلاحات پلیس گرجستان در مبارزه با فساد
چرا موفق به صادرات خودرو نشدیم؟
خدشه دار شدن اعتماد عمومی به دنبال مشکلات اقتصادی
حیرت‌زدگی روس‌ها از شناخت ادبی ایرانیان
نقش رسانه ها در کنترل خشونت اجتماعی
برخورد قهری، نسخه شفابخش کنترل خشم در جامعه نیست
افزایش تولید و عرضه مسکن؛ راهکاری برای برون رفت از بحران
فشار انرژی بر دولت چهاردهم
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (28 آبان 1443 )
فروپاشی صنعت قطعه‌سازی؛ به دنبال قیمت‌گذاری دستوری
در باب معنای آزادی
بی‌توجهی قشر کم‌درآمد به سینما
مسکن ؛ استخوانی در گلوی دولت چهاردهم‌
تحقق رشد اقتصادی؛ منوط به بازنگری در مسیرهای کسب و کار
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (27 آبان 1443)
پرواز تیم ملی فوتبال به قرقیزستان
رشد اعتیاد اینترنتی؛ در سایه استفاده افراطی از شبکه های اجتماعی
شنیده شدن زنگ خطر قتل های خانوادگی در سایه خشونت فروخفته
«آینه جادویی» در تماشاخانه ‌صحنه ‌آبی
کد خبر: 116362 | تاریخ : ۱۳۹۶/۸/۲۴ - 12:16
مرز بلندقامتی میان اصلاح‌طلبی و اعتدال‌گرایی وجود ندارد
حسن رسولی در گفت‌و‌گو با نوآوران تأکید کرد:

مرز بلندقامتی میان اصلاح‌طلبی و اعتدال‌گرایی وجود ندارد

«اعتدال» رویکردی بود که دکتر روحانی از ابتدا بر آن تاکید و خود را نیز ملزم به تحقق آن در عمل می‌دانست. در عمل نیز پس از اعتماد مجدد مردم به او در انتخابات 29 اردیبهشت 96 شاهد بودیم که فعل اعتدال را صرف کرد. استفاده از ظرفیت‌های چهره‌های میانه‌رو از هر جناح در بدنه کابینه صحه بر این می‌گذارد که او با اراده‌ای راسخ مشی اعتدالی خود را ادامه می‌دهد.

نوآوران آنلاین- در همین خصوص به گفت‌وگو با حسن رسولی، عضو شورای شهر تهران و عضو بنیاد امید ایرانیان پرداختیم که مشروح آن تقدیم مخاطبان گرامی می‌شود.

طی روزهای اخیر واکنش‌هایی از میان برخی از اصلاح‌طلبان صورت گرفته است و برخی چنین می‌گویند روحانی که مورد حمایت اصلاح‌طلبان بوده است به نظر می‌رسد به سمت جریان اصولگرا چرخش موضع کند. این در حالی است که دکتر روحانی به معنای واقعی کلمه اعتدال‌گرایی را که از ابتدا بر آن تاکید می‌کرد در عمل محقق کرده و جناحی عمل نکرده است. شما رفتار دکتر روحانی را چطور ارزیابی می‌کنید؟

در ادبیات سیاسی ایران نامگذاری جریانات سیاسی تحت تأثیر مواضع فرآیندی جناح‌های فکری تعیین تکلیف شده‌اند؛ به عنوان مثال در دهه 60 و 70 جریان خط امام به آن دسته از نیروهای انتقلابی اطلاق می‌شد که در همه امور الگوی رفتاری و نظری‌شان حضرت امام خمینی‌(ره) بود و در حوزه‌های اجرایی و عملیاتی نیز از دولت دفاع حمایت می‌کردند و طرفدار تعاونی‌ها و مستضعفان و همچنین استکبارستیز بودند. شاخص‌هایی از این قبیل مفهومی را ایجاد می‌کرد که به صورت عرفی در ادبیات سیاسی طی دو دهه همه طرفداران این رویکرد فکری، فلسفی، سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی را در قالب طیفی به نام نیروهای خط امام و یا چپ اسلامی تعریف می‌کردند. از نیمه دوم دهه 70 به بعد و به‌ویژه در دهه 80 تغییراتی در هر دو طیف سیاسی کشور ایجاد شد که براساس این تغییر و تحولات جریان خط امام سابق بعد از دوم خرداد 76 عنوان اصلاحات را به خود گرفت و جریان راست سنتی سابق نیز برای خویش عنوان اصولگرایی را برگزیدند. در میان هر دو جناح سیاسی کشور از نظر عملکردی طیف‌های گوناگونی وجود داشته و دارد. از این رو می‌توان گفت واژه اعتدال و یا میانه‌روی عنوانی است که ماهیت عملکردی و یا به بیان دیگر تاکتیکی و همچنین ماهیت عملیاتی دارد. به اعتقاد من «اعتدال» حداقل در ادبیات سیاسی ایران صرف‌نظر از بار لغوی و ادبی آن در انطباق با حال و روز سیاسی گذشته و امروز ایران بیشتر یک رویکرد عملیاتی است. برای اثبات این ادعا باید گفت در همان زمان که مهندس موسوی نخست‌وزیر بود مرحوم عسگر اولادی و مرتضی نبوی از جدی‌ترین نحله جریان راست آن زمان و اصولگرایی این زمان، در دولت عضویت داشتند. در دولت اصلاحات که وجهه غالب آن اصلاح‌طلبی بود شریعتمداری و دیگرانی نیز بودند که اساساً تعلق خاطری به جریان اصولگرا داشتند. از این رو استفاده دولت‌های گذشته از ظرفیت‌های مختلف به صورت کم و بیش از هر دو ظرفیت سیاسی موجود کشور که به تعبیر رهبری این دو جناح دنباله‌روی انقلاب هستند و حضرت امام نیز در سال 67 بر وجود تنوع و تکثر و رقابت برادرانه بین نیروهای انقلاب تاکید داشتند، امری نبوده است که خاص دولت روحانی باشد. از این رو به اعتقاد من براساس تاریخچه‌ای که به صورت مختصر به آن اشاره کردم، در کشور گفتمانی به نام اعتدال نداریم و اعتدال رویکردی بسیار منطقی در حوزه به‌کارگیری افراد برای اداره امور کشور است. البته این اعتدال همواره فقط در قوه مجریه جاری و ساری بوده است. رویکرد اعتدال در سایر دستگاه‌ها یا وجود خارجی نداشته و یا این‌که به قدری کم رنگ بوده است که قابل اعتنا نیست.

 برخی چنین گله می‌کنند که کابینه دکتر روحانی باید اصلاح‌طلبانه‌تر بود. شما این امر رو چطور ارزیابی می‌کنید؟

در سازوکارهای انتخاباتی دکتر روحانی بیشترین نقش‌آفرینی از آن اصلاح‌طلبان بوده است و عناصر اصلاح‌طلب دولت همچون جهانگیری فداکارانه در میدان بودند اما امروز اشخاصی همچون دکتر واعظی که سابقه اصولگرایی دارند نقش تعیین‌کنندگی بیشتری دارند. دکتر روحانی به درستی پس از انتخابات اعلام کردند که دولت باید نیروهایش را از میان 24 میلیون نفر انتخاب کند. اگر این وعده انتخاباتی را امروز با برخی از وزرا و استانداران و تصمیمات انطباق دهیم، فاصله معناداری می‌یابیم؛ البته من خوش‌بین هستم و تصور می‌کنم که روحانی همچنان اعتدال را یک رویکرد می‌داند و مصلحت‌جویانه برای عبور کشور از چالش‌های جدی بعضاً عالمانه و عامدانه به‌نوعی حرکت می‌کند که از دامنه سنگ‌اندازی‌های جریان رقیب و مخالف او کاسته شود. روحانی رویکردی اعتدالی را در پیش گرفته که رئیس‌جمهور برخاسته از اردوگاه اصلاح‌طلبی تمایل یافته به جریان اصلاح‌طلبی مورد حمایت جریان اصلاحات قرار گرفته و امروز که در رأس قوه مجریه است و برای رساندن این قوه به سرمنزل مقصود و کاهش از تنش‌ها به صورت تاکتیکی این‌گونه عمل می‌کند. باید این نکته را در نظر داشته باشیم که اصلاح‌طلبی با اعتدال‌گرایی مرز بلندقامتی و چنان وجه تمایزی ندارد.

اصلاح‌طلبان همواره از گفت‌و‌گوی ملی استقبال می‌کنند. انتقاداتی را نیز که درخصوص دولت مطرح می‌شود، متوجه ستاد سیاسی دکتر روحانی می‌دانم.

 پس شما اعتقاد دارید که اصلاح‌طلبی و اعتدال‌گرایی مرز بلند مشخصی بین‌شان وجود ندارد

اعتدال‌گرایی در ذات اصلاح‌طلبی است. اعتدال‌گرایی یعنی مقابله با تک‌روی و افراطی‌گری و تک‌صدایی و اقدامات فراقانونی و درحقیقت مقابله با رویکردهایی می‌باشد که مبتنی بر عقل جمعی و مخالف مردم‌سالاری دینی است. همچنین اعتدال‌گرایی را می‌توان پرهیز از خشونت و رساندن گام‌به‌گام کشور به سرمنزل مقصود تعریف کرد.

 به اعتقاد شما ضرورت این‌که دکتر روحانی درگیر جناح‌بندی‌های سیاسی نشود و انتظارات و مطالبات مردم را در اولویت قراردهد نه منافع جناح‌هایی که در انتخابات از آن حمایت کردند، تا چه حد است؟

یکی از وعده‌های دکتر روحانی استفاده از ظرفیت زنان و جوانان در کشور بوده است  اما در برخی از موارد آنچه شاهد بودیم انحراف از تعهدات و معیارهای وعده داده شده بود و همین امر موجب بروز برخی نارضایتی‌ها و لطمه خوردن به پشتوانه روحانی می‌شود. همانطور که می‌دانید روحانی کاندیدای مورد حمایت اصلاح‌طلبان بوده است و حمایت این جریان از روحانی به دلیل ماهیت اصلاح‌طلبانه‌اش نبوده بلکه به دلیل رویکردهای اصلاح‌طلبانه اوست که در حقیقت رنگ‌و‌بوی اصلاح‌طلبی داشته است.                              

کانال تلگرام

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسالی، پس از تایید مدیر سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشند منتشر نخواهد شد.