نوآوران آنلاین-
مرحله نهایی ساماندهی سهام عدالت از اواخر اسفند ماه ۹۵ با رونمایی از سامانه آن آغاز شد تا مشمولان با ورود به این سامانه ضمن آگاهی از صورت حساب وضعیت خود، شماره شبای بانکی برای دریافت سود مربوط به عملکرد سال ۹۵ شرکتها را ارائه کنند و در صورت تمایل باقیمانده سهم خود را بپردازند که در صورت آزادسازی سهام، صاحب یک میلیون تومان سهم شوند.
به گزارش تجارتنیوز، در نهایت پس از حدود ۱۰ ماه از آغاز اجرای این طرح، توزیع سود سهام عدالت با موافقت رئیسجمهوری از تاریخ ۱۸ دی ماه ۱۳۹۶ آغاز شد و مشمولان در دو مرحله سود سهام خود مربوط به سال مالی ۹۵ را دریافت کردند.
تنها گروه باقیمانده، کارکنان شاغل در دستگاههای اجرایی، بازنشستگان کشوری و لشگری و تامین اجتماعی هستند که قرار است به زودی سود آنها به تدریج پرداخت شود.
مشمولان چقدر سود دریافت کردند
در ساماندهی سهام عدالت، مشمولان به ۲۰ گروه مختلف تقسیم شدند؛ آن دسته از مشمولانی که از محل تخفیف یا آورده خود یک میلیون تومان سهام در اختیار دارند، امسال ۱۵۰ هزار تومان سود دریافت کردند و سایر مشمولان سهام عدالت نیز متناسب با سهام خود از سود متعلقه بهره مند شدند.
از آنجا که اغلب مشمولان حدود ۵۰۰ هزار تومان سهم در اختیار دارند، حدود ۷۵ هزار تومان سود دریافت کردند.
به گفته «میرعلی اشرف عبدالله پوری حسینی» رئیس سازمان خصوصی سازی برای ۴۹ میلیون و ۲۲۶ هزار و ۱۹۳ نفر ایرانی سود سهام عدالت واریز شده است که از این تعداد گروه مددجویان نهادهای حمایتی از جمله کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی با تعداد ۵ میلیون و ۹۶۹ هزار و ۳۲ نفر در کنار روستاییان و عشایر فاقد شغل، مشمول تخفیف ۵۰ درصدی پرداخت اقساط سهام یک میلیون تومانی هستند که سود سهام خود را به طور کامل دریافت کردند.
بیش از یک دهه با سهام عدالت
طرح توزیع سهام عدالت در سال ۸۵ با هدف برخورداری آحاد جامعه از بنگاههایی که بنا بر سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی به بخش خصوصی واگذار میشوند، اجرایی شد؛ در این طرح به هر یک از مشمولان برگههای سهام یک میلیون تومانی در نظر گرفته شد تا مبلغ آن به مرور ظرف ۱۰ سال از محل سود شرکتها کسر شود و به تدریج مشمولان مالک کل سهام در نظر گرفته شده باشند.
آخرین گروه از مشمولان سهام عدالت در آذرماه ۹۲ تحت پوشش این طرح قرار گرفتند و پس از آن پرونده مشمولان سهام عدالت با وجود بیش از ۴۹ میلیون سهامدار بسته شد که از این تعداد اکنون حدود ۴۷ میلیون نفر در قید حیات هستند.
در این طرح قرار بود تا زمان ۱۰ سال تعیین شده و تسویه کامل بدهی مشمولان، سودی به آنها پرداخت نشود اما به گفته سیدجعفر سبحانی سخنگوی سازمان خصوصی سازی، دولت نهم و دهم با تخلف از قوانین و آیین نامهها، در چند مرحله در مجموع ۱۳ هزار و ۸۴۰ میلیارد ریال سود در فاصله سالهای ۸۶ تا ۸۸ به برخی از مشمولان پرداخت کرد.
همین امر سبب شد تا در طرح ساماندهی سهام عدالت که در دولت یازدهم کلید زده شد، در صورت حسابهای اعلامی به مشمولان، مبلغ پرداخت شده به عنوان سود، از حسابهای آنها کسر شود تا درباره همه مشمولان یکسان سازی انجام شود.
همچنین دولت یازدهم در اصلاحیهای که در آذر ماه ۹۵ درباره سهام عدالت انجام داد، این اختیار به مشمولان داده شد تا در صورت تمایل به افزایش دارایی خود در سهام عدالت تا سقف ۱۰ میلیون ریال اقدام کنند که این مهلت در شهریور ماه امسال پایان یافت و حتی شورای عالی سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی آن را به مدت یک ماه دیگر تمدید کرد.
در مجموع ۴۹ شرکت در سبد توزیع سهام عدالت قرار دارند که برای سال مالی ۱۳۹۵ بالغ بر ۴۰ هزار میلیارد ریال (۴ هزار میلیارد تومان) سود بابت سهام عدالت به دولت پرداختهاند.
بنا بر آمار، حدود ۴۰ میلیون نفر از مشمولان شماره شبای حساب بانکی خود را برای دریافت سود سهام عدالت در سال مالی ۱۳۹۵ در سامانه سهام عدالت وارد کردهاند و مشمولانی که هنوز نسبت به تعیین تکلیف وضعیت حساب خود و اعلام شماره شبا اقدام نکردهاند، همچنان میتوانند نسبت به اعلام حسابهای خود در سامانه یاد شده اقدام کنند و انتظار میرود با اقدام دولت در پرداخت سود صاحبان سهام، افراد باقیمانده نیز برای اعلام شماره حساب اقدام کنند.
گام بعدی تعیین تکلیف مالکیت دولت
برنامه بعدی دولت در حوزه سهام عدالت پس از مرحله پرداخت سود سهام عدالت، تعیین تکلیف مالکیت مردم است که در این پیوند لایحه دولت برای طی مراحل قانونی به مجلس شورای اسلامی ارسال شده و کمیسیون اقتصادی مجلس نیز مصمم است هرچه سریعتر این موضوع را روشن کند.