بانک‌سامان بانک سینا بانک گردشگری بانک ملی طرح فولاد فولاد سنگان فولاد امیرکبیر شرکت فولاد آتیه خاورمیانه شرکت فولاد خوزستان فولاد هرمزگان
روزنامه نوآوران - 1400/11/06
شماره 1945 - تاریخ 1400/11/06
آخرین اخبار
۷ عادت غلط که ما را دچار اختلالات مغزی می‌کند
علائم حیات در مریخ کشف شد
توضیحات بانک دی در مورد دادنامه دیوان عدالت اداری
فرآیند بررسی و پرداخت هزینه‌های درمان تسریع یافت
ارتقا زیرساخت‌های پدافند غیرعامل برای افزایش اطمینان خاطر سرمایه‌گذاران
بازدید دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور و معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد از مرکز مانیتورینگ همراه اول
پادتن ایجاد شده بر اثر ابتلاء به دلتا بیشتر از پادتن ناشی از واکسن است
آخرین موضع ایران نسبت به مذاکره مستقیم با آمریکا
باید با تحریم و تحریف مبارزه کرد
کاظم جلالی: ائتلاف ایران، چین و روسیه برای غرب بسیار دردناک است
قالیباف: به موضوع بیمه زنان سرپرست خانوار بی‌توجهی شده است
بازگشت محدودیتها در صورت شدت اُمیکرون و افزایش تعداد شهرهای نارنجی و قرمز
پیک ششم شروع شده است/ اوایل اسفند به قله موج می‌رسیم
آیا همه افراد به سویه اُمیکرون مبتلا می‌شوند؟
کنترل قیمت‌ها با نظارت بر بازار و کوتاه کردن دست دلالان
راه نفوذ دلالان در اقتصاد مسدود شود
بانک ملت روی سکوی دوم شرکت های برتر ایران ایستاد
افزایش ۱۵۴ درصدی کفایت سرمایه بانک مسکن طی ۲ سال گذشته
ماژول های DDR5 برای مصرف کنندگان و گیمرها
چرا واشنگتن برای دیدار مستقیم با ایران ابراز آمادگی کرده است؟
روند صعودی پرداخت تسهیلات ازدواج در بانک پارسیان / پرداخت 4هزار و529 میلیارد ریال تسهیلات ازدواج در9 ماهه سال 1400
بانک پاسارگاد، حامی کم توانان پرتوان
پنجمین مدرسه بانک قرض‌الحسنه مهر ایران در چابهار افتتاح شد
توسعه قرض‌الحسنه باعث افزایش اعتماد عمومی به صنعت بانکداری می‌شود
رتبه سی و هفتم شرکت‌های برتر ایران و دو رتبه اول کشوری برای افق کوروش
جریان هوشمند زندگی
ایربادهای LG Tone Free،‌ مجهز به صدای فراگیر و قابلیت ضدعفونی خودکار UV
بازدید جمعی از اعضای هیات رئیسه مجلس از مرکز مانیتورینگ پلتفرم‌های دیجیتال همراه اول
صعود هندبال ایران به قهرمانی جهان با حمایت ایرانسل
تنظیم تفاهم نامه همکاری دو جانبه،بهره گیری از ظرفیت های قطعه سازی و تأمین قطعات و مواد اولیه از طریق منطقه آزاد انزلی
دیدار مهندس اکبری مقدم با معاون وزیر و مدیر عامل سازمان صنایع هوایی کشور
راه پر فراز و نشیب تقویت معیشت کارگران
بهبود وضعیت معیشتی مردم با ایجاد ثبات اقتصادی
سرطان پانکراس؛ وحشتناک‌ ترین نوع سرطان بدون علامت
پایان پاندمی کرونا در اروپا بعد از فروکش کردن موج اومیکرون
شرایط ضمانت تسهیلات کمتر از یک میلیارد ریالی بانک سپه تغییر کرد
دریافت جایزه ملی مدیریت مالی ایران توسط بانک ایران زمین
اعلام شرایط اعطای تسهیلات بدون ضامن در بانک ملت
تقدیر انجمن نابینایان ایران از بانک مسکن
افزایش ۲۲۳ درصدی تعامل مخاطبان شبکه‌های اجتماعی بانک مسکن
میراث ماندگار بانک پاسارگاد در مسیر توسعه فرهنگ و آموزش کشور
پرداخت ۲۰ هزار میلیارد ریال تسهیلات بانک ملی ایران برای خرید گندم
بانک قرض‌الحسنه مهر ایران رضایت بیش از ۹۰ درصد مشتریان را جلب کرد
پس‌انداز کن، رکورد بزن، برنده شو ولی مرتب
آغاز دسترسی ۲۵۰ روستا به اینترنت پرسرعت ایرانسل توسط وزیر ارتباطات
کاهش مشکلات با کوچک‌ کردن دولت
کاهش کسری‌ بودجه از طریق کوچک کردن دولت
این خوراکی‌ها را برای لاغری نخورید
اثربخشی داروی "آویفاویر" در برابر سویه‌ های دلتا و اُمیکرون
اتصال 297 روستای دیگر به شبکه اینترنت پرسرعت همراه اول
کد خبر: 452250 | تاریخ : ۱۴۰۰/۹/۱۵ - 11:58
ماجرای «خمیراک» و «نی‌رشته» چه بود

ماجرای «خمیراک» و «نی‌رشته» چه بود

بحث بر سر واژه‌های مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسی در سال‌های اخیر به نوعی نُقل مجالس بوده؛ نمونه‌ای از آن نیز انتخاب واژگانی مانند «خمیراک» برای «پاستا» است.

نوآوران آنلاین-فرهنگستان زبان و ادب فارسی نوشته است: واژه‌گزینی در فرهنگستان زبان و ادب فارسی طی سال‌های اخیر بازتاب‌های خبری متعددی داشته است؛ عده‌ای با آن مخالف بوده‌اند و عده‌ای دیگر از آن استقبال کرده‌اند و آن را مایه قوام و ماندگاری زبان فارسی دانسته‌اند. نمونه‌ای از آن نیز انتخاب واژه‌هایی مانند «خمیراک» برای «پاستا» و «خمیربرگ» برای «لازانیا» بوده است.

پس از اعلام این واژه‌ها عده‌ای با آن مخالفت و عنوان کرده‌اند که این واژه‌ها امکان استفاده در فضای عمومی جامعه را ندارند و مورد اقبال قرار نمی‌گیرند. با وجود این حرف و حدیث‌ها، صفحه فرهنگستان زبان و ادب فارسی در فضای مجازی با بازنشر مطلبی نسبت به انتخاب این واژه‌ها توضیحات بیشتری داده است. در این توضیحات تأکید شده است که واژه‌هایی مانند «خمیراک» و «رشتار»، جزو واژه‌های تخصصی هستند و برای استفاده در نام غذا انتخاب نشده‌اند.

فرهنگستان زبان و ادب فارسی در سال‌های اخیر کوشیده با ورود به حوزه‌های علوم نوین، برخی از واژه‌ها را معادل‌سازی کند که به نظر می‌رسد انتخاب واژه‌هایی چون خمیراک و ... نیز در این حوزه می‌گنجد.

احتمالاً شنیده‌اید یا خوانده‌اید که واژه خمیراک در فرهنگستان زبان و ادب فارسی برای pasta انتخاب شده‌ است، اما آنچه کمتر درباره‌اش گفته می‌شود آن است که این معادل برای استفاده در نام غذا ساخته نشده، بلکه مانند بسیاری از واژه‌های تخصصی برای متخصصان برگزیده شده تا «انواع محصولات خمیری را که از آرد زبرِ گندم سخت و در طی مراحل مختلفِ خمیر کردن و رشته‌‏ای کردن و خشک کردن حاصل می‌شوند»، چنین بنامند.


گروه واژه‌گزینی تغذیه و صنایع غذایی در اوایل دهه ۱۳۸۰ با حضور متخصصانی چون زنده‌یاد مسعود کیمیاگر،  سیدابوالقاسم جزایری، محمد شاهدی،  پروین زندی، فروغ‌اعظم طالبان، و حسن لامع در فرهنگستان تشکیل شد. این گروه، در ابتدای فعالیت، بررسی واژه‌های مربوط به محصولات خمیری را در برنامه کاریِ خود قرار داد و تصمیم گرفت که با فارسی‌سازی آن‌ها، کار را برای کاربران این اصطلاحات در دانشگاه‌ها و کارخانه‌های صنایع غذایی ساده‌تر و دقیق‌تر کند. چند واژه دیگرِ این مجموعه، که در دفتر اولِ واژه‌های مصوب در سال ۱۳۸۴ منتشر شده عبارت‌اند از: pasta خمیراک، macaroni: نی‌رشته، spaghetti: رِشتار، lasagna: خمیربرگ.

فرهنگستان تاکنون برای نام‌های غذاها معادل‌سازی نکرده‌ و برای غذاهای ملل، ازجمله پیتزا و پاستا و لازانیا، اسپاگتی و ماکارونی معادل فارسی نساخته‌ است.

کانال تلگرام

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسالی، پس از تایید مدیر سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشند منتشر نخواهد شد.