بانک ملی افق کورش بانک‌سامان بانک سینا بانک گردشگری طرح فولاد فولاد سنگان فولاد امیرکبیر شرکت فولاد آتیه خاورمیانه شرکت فولاد خوزستان فولاد هرمزگان
روزنامه نوآوران - 1402/09/12
شماره 2371 - تاریخ 1402/09/12
آخرین اخبار
دسترسی غیر مجاز بزرگراه شیخ فضل اله به طرشت شمالی حذف شد
آمادگی صد درصدی عوامل اجرایی شهرداری منطقه 3 درمواجهه با بارش های فصلی
خیابان ابوذر با بیش از ۵ هزار تن آسفالت بهسازی و روکش شد
طرح «من شهردارم ۲» در منطقه 4 کلید خورد
اجرای دوره آموزشی تخصصی امدادگری برای 600 نفر گروه های هدف دوام در منطقه 19
آمادگی منطقه ۱۳ برای اجرای طرح من شهردارم ۲
اجرای طرح نوماند در منطقه ۱۳
برپایی گذر پاییزی فاطمی در بوستان فدائیان اسلام منطقه ۱۵
پیام تبریک پاسدار مهدی علیدادی فرمانده حوزه مقاومت بسیج شهید بقایی
همکاری فولاد سنگان با شرکت‌های دانش‌بنیان در زمینه کانی‌های کم‌عیار آهن SMI
مدیران ارشد بانک قرض‌الحسنه مهر ایران در مرکز ارتباط با مشتریان پاسخگوی مشتریان هستند
افتتاح شعبه جدید بانک کارآفرین در بیمارستان عرفان تهران
بسته جامع اعتباری بانک توسعه تعاون برای حمایت از فعالیت عمرانی و تولیدی شرکت فراسان
پیشگامی بانک توسعه صادرات ایران در اجرای بخشنامه بانک مرکزی
نشان عالی مدیر سال به دکتر سید عباس حسینی رسید
پرداخت بیش از 20 هزار میلیارد ریال تسهیلات توسط بانک سپه
بازدید دکتر نجارزاده از برخی شعب انتقال یافته موسسه اعتباری نور به بانک ملی ایران
بازدید دکتر نجارزاده از برخی شعب انتقال یافته موسسه اعتباری نور به بانک ملی ایران
خلوصی، عضو هیات عامل ایمیدرو شد / ضیغمی؛ مدیر منابع انسانی و پشتیبانی
افزایش 10 درصدی تولید گندله سنگ آهن شرکت های بزرگ
تمرین آمادگی در برابر زلزله و ایمنی در مدارس منتخب منطقه ۱۳
اجرای عملیات احداث بلوار 40 متری غدیر در منطقه 19
افزایش ایمنی و روان‌سازی ترافیک منطقه 19 با نصب و مرمت بیش از 180 عدد تجهیزات ترافیکی
اهدای تجهیزات آموزشی و ورزشی به مدارس منطقه 19 و نکوداشت بیست و سومین دوره طرح شهردار مدرسه
رشد 300 درصدی صدور پروانه ساختمانی در منطقه 19
فولاد هرمزگان نوآورپسندترین شرکت در استان هرمزگان است
فولادی شو، بهترین فرصت برای معرفی دانش‌بنیان‌ها
استفاده از پتانسیل و ظرفیت های مردمی با اطلاع رسانی دقیق و جامع
جمعه، آغاز پذیرش مسافر در ایستگاه مترو شهر پرند
افزایش 44 درصدی تولید کنسانتره فسفات اسفوردی
پیشرفت‌های امروز کشور نتیجه مقاومت مردم است
دانش آموزان منطقه2 برای مقابله با حوادث طبیعی احتمالی آماده شدند
احیای برج نوری پایانه معین در منطقه 11 انجام شد
تملک دو پلاک ثبتی به متراژ بیش از 13 هزار متر جهت توسعه سرانه فضای سبز منطقه 17
تعریف ۱۲۰ پروژه در طرح من شهردارم منطقه ۳
رسیدگی و پاسخگویی به مطالبات شهری 55 شهروند منطقه 15
آغاز هرس ۶۰ هزار اصله درخت در معابر و بوستان های مرکز شهر تهران
نشست تخصصی همراه اول با شرکت‌های دانش‌بنیان برای حل مسائل فناورانه بخش رادیویی 5G
فولاد خوزستان همچنان پیشتاز فولاد میانی کشور است
کارنامه درخشان فولاد خوزستان در ۸ ماهه نخست سال جاری
تداوم روند عملکرد عالی کچاد در آبان ماه رشد 36 درصدی درآمد 8 ماهه
تداوم روند عملکرد عالی کچاد در آبان ماه رشد 36 درصدی درآمد 8 ماهه
مختصات جغرافیای سیاسی جدید منطقه با محوریت هسته‌های مقاومت
امکان استفاده از ایرانسل‌من برای غیر ایرانسلی‌ها
نسل دوم پروژکتور‌های Freestyle سامسونگ؛ تحولی که منتقدان را شگفت‌زده کرد
ساماندهی صنوف آلاینده و مزاحم در منطقه 2
قرعه‌کشی جوایز صندوق سبز در فروشگاه‌های زنجیره‌ای شهروند برگزار شد
از بهسازی معابر با پخش 83 هزار تن آسفالت تا رفع کامل معارضین پروژه شهید شوشتری
جلوگیری از تضییع حقوق ۳۳۰ میلیارد ریالی شهرداری تهران در منطقه۶
شریبانی عضو شورای شهر پیگیرِ کارِ مردمِ تهران در منطقه۶ بود
اجرای ویژه برنامه های مختلف فرهنگی منطقه ۱۳ در گرامیداشت هفته بسیج
تدابیر بانک توسعه تعاون برای اجرای مصوبات سفرهای استانی رییس جمهور
تدابیر بانک توسعه تعاون برای اجرای مصوبات سفرهای استانی رییس جمهور
کد خبر: 465790 | تاریخ : ۱۴۰۱/۱۰/۱۶ - 20:09
شبکه های اجتماعی و مشارکت مدنی

شبکه های اجتماعی و مشارکت مدنی

دکتر غلامحسین بیابانی / دانشیار گروه کشف جرایم دانشگاه جامع علوم انتظامی امین

نوآوران آنلاین- امروزه شبکه‌های اجتماعی به رسانه اصلی بدل شده‌اند که ما از طریق آن‌ها اخبار را دریافت می‌کنیم، هویت‌های سیاسی خود را شکل می‌دهیم و بخش زیادی از وقت خود را در آن‌ها می‌گذرانیم. در نتیجه جای تعجب نیست که شبکه‌های اجتماعی در سراسر دنیا برای تأثیرگذاری بر افکار عمومی و رفتار سیاسی مورد استفاده قرار می‌گیرند. شمار فزاینده‌ای از حکومت‌ها، احزاب سیاسی و حتی برخی افراد گمراه به پلتفرم‌های اینترنتی روی می‌آورند تا بر روی جریان اطلاعات تأثیر بگذارند.

به طور کلی تمام رسانه ها، اجتماعی هستند، بر این مضمون که آن ها روابطی را بین دو یا چند نفر به صورت فردی و جمعی، به طور فزاینده ای در بعد مکان و زمان برقرار می کنند. هیچ رسانه ای اجتماعی تر از دیگر رسانه ها نیست؛ ولی هر رسانه به صورت مجزا و جدای از این که از نظر اجتماعی بودن متمایز هستند.

علاقه‌مندان به شبکه‌های اجتماعی عموماً سه ویژگی به هم تنیده‌ تکنولوژی‌های ارتباطی و شبکه‌های اجتماعی به طور خاص را برای این تصور اساسی می‌دانند که رسانه‌های جدید، به لحاظ سیاسی مترقی هستند و باعث ایجاد تعهد می‌شوند.

سه ویژگی یاد شده عبارتند از:

۱) آسان بودن تولید و توزیع رسانه‌های دیجیتال منجر به این شده است که میزان اطلاعات افزایش یابد. به این معنی که تصورهای آلترناتیو، تصورهای اقلیت‌ها از جهان و کسانی که ایده‌هایی متفاوت دارند و حوادث مربوط به آن‌ها امروزه دارای مخاطبانی در سراسر جهان است که پیش از این امکان‌پذیر نبوده است.

نتیجه بالقوه‌ این است که رسانه‌های دولتی و رسانه‌های مربوط به شرکت‌های بزرگ، دیگر مانند قبل دارای همان نوع از قدرت هژمونیک بر تولید و پخش اخبار و مباحث سیاسی در فرهنگ عامه نیستند.

 

۲)  توانایی بیشتری در ارتباط با دیگران وجود دارد و بنابراین امکان بیشتری برای انگیزه بخشیدن و بسیج برای فعالیت سیاسی وجود دارد که در نهایت به فعالیت‌های سیاسی کارآمدتر منجر می‌شود.

 

۳ در نهایت، امکان بیشتری در بیان دیدگاه‌های فرد و مکالمه با دیگران وجود دارد که به تقویت گفتگوهای عمومی و فضای عمومی منجر می‌شود.

 

با این وجود، مهم است که در مورد تأثیرات منفی شخصی‌سازی تکنولوژی‌ها بر روی اطلاعات آنلاین در دسترس و افزایش انحصار چندگانه رسانه‌های جدید در حوزه آنلاین نیز آگاه باشیم. شکی وجود ندارد که اطلاعات دیجیتالی و تکنولوژی‌های ارتباطی، میزان منابع اطلاعاتی و بنابراین، امکان انتخاب اطلاعات در دسترس شهروندان را افزایش داده است.

از این مطالعات می‌توان این طور استنباط کرد که در استفاده از شبکه‌های اجتماعی، حتی در اعتراضاتی همچون بهار عربی – چه به عنوان ابزاری برای هماهنگی و چه برای سازماندهی اعتراضات – به شدت اغراق شده است. البته این امر به این معنی نیست که نقش شبکه‌های اجتماعی در این حوادث کاملاً قابل چشم‌پوشی بوده‌اند، بلکه این مطالعات نشان می‌دهند که شبکه‌های اجتماعی در اشتراک اطلاعات و اخبار، ابزاری مؤثر بوده‌اند.

ما در این مقاله سه کارکرد رسانه را در مواقع بحرانی، نقش شبکه های فردی و مرزهای مشارکت توسط شبکه‌های اجتماعی مورد بررسی و کنکاش قرار می دهیم.

 

الف) مواقع بحرانی:

در طول ۲۳ سال فعالیت شبکه‌های اجتماعی، یکی از کارکردهای آن را می توان استفاده در مواقع بحران دانست. به عنوان مثال پس از ۱۱ سپتامبر از ویکی‌ها توسط شهروندان عادی برای جمع‌آوری اطلاعات در مورد مفقودین حادثه استفاده شد. در نتیجه‌ این امر، تحلیل رسانه‌های اجتماعی در مدیریت بحران به امری عادی بدل گشت.

در سال‌های اخیر، استفاده از رسانه‌های اجتماعی به شدت افزایش یافته است و در همان زمان ذات این استفاده به سوی مدلی بر اساس همکاری تغییر کرده است.

بر اساس تعریف گسترده‌تر انعطاف پذیری به عنوان "توانایی یک سیستم، جامعه یا اجتماع در معرض خطرات، برای مقاومت، جذب یا سازگاری با تأثیرات یک مخاطره و بازیابی از آن، به شیوه‌ای مؤثر و به هنگام از طریق حفظ و بازسازی عملکردها و ساختارهای پایه‌ای آن"، اصطلاحاتی خاص‌تر با معناهایی که نقاطی از اشتراک داشتند، پدیدار شدند: انعطاف‌پذیری براساس همکاری یعنی توانایی غلبه بر بحران‌های مربوط به همکاری با کمک تطبیق با واقعیت‌ها به وسیله ابزار تکنولوژی همکاری یا انعطاف‌پذیری اجتماعی به عنوان "ظرفیت گروه‌های اجتماعی و جوامع برای بازیابی یا واکنش مثبت به بحران‌ها".

شبکه‌های اجتماعی می‌توانند به عنوان یک عنصر کلیدی در دستیابی به انعطاف‌پذیری اجتماعی درک شوند. اخیراً نقش عموم مردم در رسیدگی به بحران‌ها فعالانه‌تر و مهم‌تر شده است. شبکه‌های اجتماعی امکاناتی را فراهم کرده‌اند و ممکن است که انعطاف‌پذیری اجتماعی را پرورش دهند.

 

ب) نقش شبکه های فردی:

شبکه های اجتماعی آنلاین از جمله فیس بوک و توییتر به طور اساسی روش های جدیدی برای تعامل در بین افراد معرفی نموده اند که به طور سریع بی نهایت معروف شده اند. شبکه های اجتماعی آنلاین با تکمیل نمودن روش های سنتی آفلاین ارتباطات (از جمله ارتباطات رو در رو و تلفنی)، محیط اجتماعی مجازی کامل ایجاد می کنند که از فعالیت های زیادی از جمله تعامل اجتماعی پشتیبانی می کند. این تعامل ها ساده اند همانند «ارتباط» با محتویات کاربران دیگر یا پیچیده اند همانند جستجوی شغل، تبلیغات محصول و ساماندهی رویدادها.

این یکی از تأثیرگذارترین حالات همگرایی فیزیکی – سایبری است؛ یعنی فرایندی که به موجب آن جهان فیزیکی اطراف ما و جهان مجازی اینترنت به طور عمیق با هم ترکیب می شوند.

در این زمینه تحلیل رفتار اجتماعی انسان در محیط های آنلاین به طور ویژه شگفت انگیز است، چون به ما اجازه می دهد ویژگی های رفتار انسانی را بر اساس مقدار زیادی داده ها درک کنیم و از طرفی دیگر خدماتی را طراحی کنیم که از این دانش بهره گیری کنیم.

این مقاله مرور جامعی بر حجم آثار فراهم می سازد که در این زمینه با هدف تأکید بر ویژگی های ساختاری شبکه های شخصی انسانی در شبکه های اجتماعی آنلاین انجام شده اند و نیز آن که آنها چه ارتباطی با ساختارهای معلوم شبکه های اجتماعی انسانی آفلاین دارند و  چه تأثیری بر الگوهای انتشار اطلاعات داشته و در این محیط ها مشاهده شده اند.

بی شک شبکه های اجتماعی آنلاین با پیدایش خودشان ما را به پیشرفت های عمده در مطالعه رفتار آنلاین انسانی واداشته اند. در واقع داده های کلان برگرفته از شبکه های اجتماعی آنلاین، نشان دهنده منبع ارزشمند اطلاعات برای توصیف اصول پویای پدیده های اجتماعی پیچیده اند که تحقیق در زمینه آن ها با روش های سنتی  بر اساس نظرسنجی و مصاحبه ها دشوار است.

در سال های گذشته تلاش های زیادی برای توصیف شبکه های اجتماعی آنلاین  با مطالعه طرح های آن ها انجام شده است؛ چرا که این نوعی روش طبیعی برای مطالعه ویژگی های ساختاری روابط اجتماعی انسان در شبکه های اجتماعی آنلاین  می باشد.

اکثر ادبیات بر ویژگی های درشت نمایی گراف های شبکه های اجتماعی آنلاین متمرکز بوده اند، از جمله ویژگی های ساختاری شبکه جهانی تشکیل شده با تمامی کاربران و اتصالات آن ها.

موضوع مهم؛ اما کمتر بررسی شده ویژگی های جزئی شبکه های اجتماعی آنلاین به ویژه، ویژگی‌های ساختاری شبکه های اجتماعی فردی ما می باشد که شبکه های فردی نام دارند.

در ادبیات انسان شناسی پیداست که ویژگی های شبکه فردی برای تعیین جوانب عمده رفتار انسان از جمله اعتماد، اشتراک گذاری منابع و شکل گیری جوامع امری اساسی اند.

 

پ) مرزهای مشارکت توسط شبکه‌های اجتماعی:

در مجموع، استفاده‌ مشتاقانه مردم از شبکه‌های اجتماعی در سپهر عمومی، فرم جدیدی از مشارکت مدنی را شکل می‌دهد. برخلاف مدل سنتی و محدود تعهد اجتماعی، شبکه‌های اجتماعی کمک کرده اند تعهد اجتماعی "گشودگی، فراگیر بودن و فرصت بحث در مورد ملاحظات مشترک" را بپرورد.

شبکه‌های اجتماعی با کوتاه‌تر کردن سد مشارکت مدنی و عمل جمعی به مبارزه با موج عدم تعهد اجتماعی رفته‌اند. آن‌ها به افراد با ایده‌های شبیه به هم کمک می‌کنند تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و زمینه‌ای مساعد را برای بسط ارتباطات و اطلاعات فراهم می‌سازند. بنابراین، شبکه‌های اجتماعی به عنوان وسیله‌ای انعطاف‌پذیر برای سازمان‌یابی غیرمتمرکز عمل می‌کنند و یک فرصت عالی برای مشارکت مدنی و عمل جمعی را می‌نمایانند.

شبکه‌های اجتماعی در حال ایجاد تأثیراتی دامنه‌دار در سازمان‌ها و جهان‌های اجتماعی هستند.

در سال‌های اخیر، شبکه‌های اجتماعی به عنوان یک رسانه مشارکتی پدیدار شده‌اند که پتانسیل لازم برای آزادسازی پیشرفت اجتماعی را دارند. این شبکه‌ها باعث افزایش فرم‌های جدیدی از رفتارها و فعالیت‌های مشارکتی هستند.

 

 

 

کانال تلگرام

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسالی، پس از تایید مدیر سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشند منتشر نخواهد شد.