نوآوران آنلاین-حمید رضا ضیایی محقق و پژوهشگر طب اسلامی ضمن ارائه توصیههای سلامت از منظر این طب به زائران پیاده روی اربعین و نقش « کولین» در پیاده روی آسان پرداخت.
وی تصریح کرد: کولین یک ماده فیتوکمیکال (ماده شیمیایی موجود در گیاه) است که در برخی گیاهان و خوراکیها وجود داشته و در دسته ویتامینهای گروه B قرار میگیرد این ماده مورد نیاز تمامی سنین بوده و باید کولین مورد نیاز آنها تامین شود.
نقش کولین در سلامت جسم و روح
عضو هیات امناء و هیئت علمی طب سنتی ، تغذیه سالم ، گل و گیاهان دارویی در ادامه به نقش کولین در بدن پرداخت و عنوان کرد: کولین پیشگیری از آلزایمر(فراموشی)، پیشگیری از اندوهگین شدن قلب نقش داشته و هم زمان ضد جنون و ضد سرخوشی است علاوه برآن به محافظت از کبد پرداخته و از سیروز کبدی جلوگیری میکند، کولین همچنین به پیشگیری از سکته قلبی و مغزی کمک کرده و با تنظیم فشار خون فعالیت فیزیکی را تنظیم کرده و پیاده روی را آسان میکند.
اسلام تنها مکتبی است مواد حاوی کولین را معرفی میکند
این پژوهشگر طب سنتی با بیان اینکه هیچ مکتب طبی با دلیل و حکمت تا کنون تأمین این ماده را به روش طبیعی مطرح نکرده است؛ گفت: طب اسلامی به برکت علوم لدنی و الهی پیامبر اکرم حضرت محمد مصطفی(ص) و امامان معصوم (ع)، نیازهای تمام مردم جهان را در هر دوره از تاریخ پاسخ داده است.
وی افزود: با این همه تنوع گیاهی در جهان تاکنون فقط در حدود ۱۵۰ گیاه دارای ماده کولین شناسایی شده است که بیشترین مقدار این ماده در بین تمام گیاهان جهان نخست در گیاهان تیره کدوئیان (Cucurbitaceae) مانند کدو حلوایی قرار دارد.
ضیایی در ادامه به ذکر احادیثی از پیامبر و ائمه معصوم در رابطه با اهمیت کدو در غذا پرداخت و تصریح کرد: در بحار الانوار جلد ۶۶ ص ۲۲۹ حضرت رسول اکرم(ص)، فرمود:« عَلَیْکُمْ بِالدُّبّاءِ فَاِنَّهُ یُذَکِّی الْعَقْلَ وَ یَزیدُ فِی الدِّماغ» بر شما باد کدو ، زیرا عقل را میپالاید(رشد می دهد) و مغز را می افزاید. همچنین در مستدرک الوسائل الشیعه ج ۱۷ ص ۵۶ از امام رضا(ص) به نقل از جد بزرگوارشان حضرت پیامبر اکرم(ص) نقل شده است؛ اگر خواستید چیزی بپزید از کدوی حلوایی زیاد بهره بجویید زیرا دل اندوهگین (قلب محزون) را شاد می کند.
مشاور وزیر اسبق بهداشت ادامه داد: شنبلیله (Fenugreek) رتبه دوم را در داشتن بیشترین مقدار کولین در میان گیاهان دارد. در کتاب بحارالانوار ج ۶۲ ص ۲۳۳ آمده که پیامبر اکرم(ص) در باب فواید این گونه سبزیجات میفرمایند :« تَدَاوَوْا بِالْحُلْبَةِ فَلَوْ تَعْلَمُ أُمَّتِی مَا لَهُمْ فِی الْحُلْبَةِ لَتَدَاوَوْا بِهَا وَ لَوْ بِوَزْنِهَا ذَهَبا»: اگر امت من میدانستند که شنبلیله برایشان چه سودهایی دارد با آن خود را درمان میکردند هرچند هم وزن آن طلا می دادند.
رفع تشنگی با عدس/ رفع خستگی با پیاز
وی گیاه عدس را دارای رتبه سوم در داشتن ماده کولین دانست و بیان کرد: گیاه عدس (Lentil) در بین سایر گیاهان قابل دسترسی راحت برای کولین، رتبه سوم را عدس به عهده دارد. در الکافی ج ۶ ص ۳۰۷ از امام صادق(ع) آمده است؛ سویق عدس ، تشنگی را از بین می برد،درمان هفتاد درد است.
ضیایی با اشاره به اهمیت مصرف نان سبوسدار گفت: نان گندم سبوس دار (Triticum aestivum ) رتبه بعدی را در دسترسی راحت به کولین دارد. پیامبر اکرم(ص)، فرمود: «خیر طعامکم الخبز» نان بهترین خوراک شماست. ضمن اینکه پیاز (Allium cepa) نیز دارای مقادیر خوبی از کولین است و در رتبههای بعدی قرار دارد، امام صادق(ع)، در رابطه فواید پیاز برای رفع خستگی میفرماید: پیاز خستگی را از بین میبرد، عصب را استحکام می بخشد.
پیروی از سبک زندگی پیامبر و ائمه راه آسایش و سلامت جامعه
این محقق و پژوهشگر طب سنتی و طب اسلامی با طرح این پرسش که آیا زمان آن نرسیده که ما در زمینه دستورات ائمه معصومی(ع) و آیات شریف قرآن کریم، تدبر، تحقیق و پژوهش کنیم تا این فرمایشات دارای اسرار بیکران الهی را سرلوحه زندگی شخصی خودمان قرار بدهیم بیان کرد: با پیروی از سبک و سیره این بزرگواران جامعه جهانی، میتوان با سلامت، سعادتمندی و با آسایش و آرامش زندگی خود را بیمه کنیم.
وی یادآور شد: باید توجه کرد فقط یکی از مواد فیتوکمیکال در گیاهان ارگانیک ذکر شده دهها خاصیت مهم و اساسی برای انسان دارد، از جمله افزایش توان فیزیکی، رفع یا حداقل کاهش خستگی، کاهش تشنگی ، افزایش آرامش که میتوان برای زائرین اباعبدالله الحسین(ع) در مسیر پیاده روی اربعین از این خوراکیهایی که ذکرشد بین مردم توزیع کنیم.