نوآوران آنلاین- غلامرضا کاظم پور با بیان اینکه حذف خمیر ترش و روند تخمیر آرد و جایگزین شدن جوش شیرین در نان سبب بی کیفیتی این محصول است، گفت: مخلوط کردن چند نوع آرد گندم برای تولید نان و انجام غیر استاندارد مراحل تولید آرد و انتقال آن به نانوایی ها و تبدیل آن به نان از دیگر دلایل عمده تولید نان بی کیفیت است.
وی با اشاره به اینکه طبق اعلام وزارت بهداشت، سبوس مخلوط در آرد ماده مغذی و مفید است گفت: برداشت اشتباه نانوایان باعث شده است به نحوی آرد سبوس که به دلیل وجود کپک و فلزات سنگین حتی برای خوراک دام نیز مناسب نیست بر روی نان پاشیده شود.
مشاور سازمان ملی استاندارد با بیان اینکه برای تغییر این وضعیت، استاندارد ویژه ای تدوین شده است ادامه داد: در این استاندارد که استاندارد 104 است وضعیت گندم و فرآورده های آن برای تولید نان با کیفیت مشخص شده است.
کاظم پور جدول پاکی را که معیار خرید گندم در آن درج شده است، جدولی غیر استاندارد و غیر علمی دانست و افزود: چالش ما در سازمان ملی استاندارد جایگزین کردن استاندارد 104 بجای جدول پاکی است که در صورت تحقق، اولین قدم برای افزایش کیفیت خمیر محسوب می شود.
وی با اشاره به اینکه مکلف نشدن نانوایان به تخمیر نان مانع افزایش کیفیت آن خواهد شد گفت: درصد نانوایی های سنتی بهداشتی 16/8 درصد است.
کاظم پور افزود: از بیش از 80 هزار نانوایی در سراسر کشور، 50/1 درصد نمک را در حد مجاز استفاده می کنند، 43 درصد فاقد مواد افزودنی غیر مجاز هستند، فقط 17/2 درصد بهداشت فردی و 15/5 درصد بهداشت ابزار و تجهیزات را رعایت می کنند.
مشاور سازمان ملی استاندارد قیمت خرید تضمینی گندم را از سوی دولت 1400 تومان اعلام کرد و گفت: این رقم در دنیا 700 تومان برای هر کیلو گرم است.
وی با اشاره به هزینه حمل و ذخیره سازی گندم و هزینه تبدیل آن به آرد از سوی دولت ادامه داد: هر کیلو آرد بدون اعمال این هزینه ها در هر کیلوگرم 800 تومان به نانوا فروخته می شود.
کاظم پور نان ایرانی را گرانترین نان دنیا دانست و گفت: نان در تهران بین 3400 تا 6 هزار تومان فروخته می شود در حالی که آرد آن کیلویی 800 تومان خریداری شده است.
وی گران شدن نان را بی علت اعلام کرد و ادامه داد: طبق برنامه ریزی های شده نان باید بصورت کیلویی عرضه شود.
مشاور سازمان ملی استاندارد و میزان مصرف گندم را در کشور 10 میلیون تن اعلام کرد و افزود: قیمت آرد از کارخانه 830 تومان و بر اساس درصد سبوس آن تعیین می شود.
وی با بیان اینکه کارخانه های تولید آرد سبوس را جدا کرده و با قیمت بالا به دامداران می فروشند ادامه داد: بر اساس استاندارد برای نان سنگک، آرد باید بصورت کامل فروخته شود در حالیکه این استاندارد را نتوانستیم نهادینه کنیم.
کاظم پور در خصوص وزن مصوب برای چانه های نان گفت: چانه نان سنگک باید 650 گرم، نان تافتون 200 و 250 گرم، نان بربری 500 گرم و نان لواش باید 160 گرم باشد.