نوآوران آنلاین- معاون بهداشت وزیر بهداشت با اشاره به برخی لابیگریها برای پایین نگه داشتن مالیات بر سیگار، گفت: به دلیل افزایش نیافتن مالیات سیگار، سالانه ۳ تا ۴ هزار میلیارد تومان به جیب دلالان میرود. علیرضا رییسی در نشستی خبری با اشاره به آمار بالای مصرف دخانیات اظهار کرد: سالیانه حدود ۵۰ تا ۵۵ میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف میشود و حدود ۵۰ تا ۵۷ هزار مرگ منتسب به آن گزارش شده است. این میزان مصرف دخانیات سالیانه ۲۰ تا ۳۰ هزارمیلیارد تومان برای نظام سلامت هزینه دارد.
رتبه دوم ایران در پایین نگه داشتن مالیات بر سیگار
وی افزود: سال ۸۵ مصوب شد که مالیات بر سیگار به ویژه بر خرده فروشی سالیانه ۱۰ درصد افزایش پیدا کند، اما در حال حاضر به جز افغانستان ایران پایینترین مالیات بر سیگار را دارد. سازمان بهداشت جهانی تاکید کرده ایران در زمینه بیماریهای غیرواگیر به خوبی فعالیت میکند، اما ما را زیر سوال میبرد که چرا کمترین مالیات بر سیگار را داریم. ترکیه ۸۴ درصد مالیات بر خرده فروشی سیگار دارد، اما این رقم در ایران کمتر از ۱۰ درصد است. معاون بهداشت وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه به دلیل اجرا نشدن این قانون، سالیانه ۳ تا ۴ هزار میلیارد تومان به جیب دلالان میرود، تصریح کرد: آیا به دلیل سودجویی برخی از افراد باید سالیانه ۲۰ تا ۳۰ هزار میلیارد تومان به بر نظام سلامت هزینه تحمیل شود. لابیگریهایی که در این زمینه وجود دارد، باعث میشود مالیات بر سیگار پایین بماند.
مالیات پایین بر خردهفروشی سیگار و دسترسی بیشتر جوانان رییسی همچنین اضافه کرد: یکی از مشکلات ما این است که به دلیل مالیات پایین بر خردهفروشی سیگار، دسترسی آن برای جوانان بیشتر شده است. موارد معتددی وجود دارد که نشان میدهد افزایش مالیات سیگار باعث کاهش قاچاق آن میشود. برخی میگویند افزایش این مالیات، قاچاق آن را افزایش میدهد. در حالی که میتوان از محل این مالیاتها سالی ۱۲ هزار میلیارد درآمد داشت و بخشی از آن را صرف سیستمهای هوشمند کرد تا جلوی قاچاق گرفته شود. وی با اشاره به کاهش سن استفاده از دخانیات اعلام کرد: در حال حاضر سن مصرف قلیان در دختران به ۱۴ سال رسیده است؛ چراکه دسترسی به آن راحت است.