کد خبر : 180219 تاریخ : ۱۳۹۷ چهارشنبه ۱۲ دي - 14:16
سهم صنایع دستی از یک تریلیون تومان بودجه چقدر است؟ دولت در لایحه‌ بودجه‌ای که چهارم دی‌ ماه به مجلس فرستاد، سهم سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشکری را از بودجه کلی ۱۷۰۳ هزار میلیارد تومان، یک هزار و ۱۱۰ میلیارد و ۳۷۲ میلیون تومان (۱۱,۱۰۳,۷۲۰ میلیون ریال) تعیین کرد که این بودجه شامل دو بخش هزینه‌ای و تملک دارایی‌های سرمایه‌ای می‌شود؛ از این مبلغ سهمی که برای صنایع دستی کشور در نظر گرفته شده، مبلغ ۸۴ میلیارد و ۶۵۳ میلیون تومان است.

نوآوران آنلاین- امسال در این برنامه بخشی با عنوان «هدف کمی» که شامل «سنجه عملکرد، مقدار و بهای تمام‌شده» می‌شود اضافه شده است. بر اساس توضیحات جداول بودجه در بخش اعتبارات هزینه‌ای سال ۱۳۹۸ برای یک میلیون برنامه احیاء و رشد تولیدات صنایع دستی، ۲۷ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است. قرار است از این مبلغ، سه میلیارد و ۹۵۰ میلیون تومان برای استانداردسازی تولیدات و کارگاه‌های صنایع دستی (۲۰۰ مورد) اختصاص پیدا ‌کند.

همچنین مبلغ در نظر گرفته شده برای الگوسازی و حمایت از بسته‌بندی محصولات صنایع دستی، دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان است که برای ۱۰۰ محصول در نظر گرفته شده است. بسته‌بندی یکی از مهمترین بخش‌های صنایع‌دستی است که اخیرا مورد توجه هنرمندان قرار گرفته است. یکی از مشکلات صادرات صنایع دستی و گردشگران خارجی برای خریدن صنایع دستی ایران نداشتن بسته بندی مناسب است.

از این بودجه مبلغ سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان نیز برای برگزاری و شرکت در ۲۰ رویداد نمایشگاهی و جشنواره‌ای مرتبط در نظر گرفته شده است. یکی از مشکلات هنرمندان برای حضور در نمایشگاه‌های داخلی و خارجی هزینه‌ی اجاره غرفه است و بسیاری از آنها به دلیل توانایی مالی کمی که دارند نمی‌توانند در چنین رویدادهایی شرکت و محصولات خود را معرفی کنند. از طرفی اعتقاد بسیاری از کارشناسان معاونت صنایع دستی و رییس انجمن صادرکنندگان بر این است که بازاریابی و ارائه محصولات در نمایشگاه‌ها را باید فردی به جز هنرمندان و صنعتگران این حوزه انجام دهند.    

از سوی دیگر نظر به مشکلات هنرمندان در تامین مواد اولیه، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در لایحه بودجه ۹۸ رقم سه میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان را برای تهیه مواد اولیه و ابزار مورد نیاز واحدها و کارگاه‌های آموزشی (۸۰ قلم) پیش‌بینی کرده است.

با توجه به تحریم‌ها علیه ایران، بسیاری از هنرمندان صنایع دستی در تهیه مواد اولیه دچار مشکلات بسیاری شده‌اند. اگرچه معاونت صنایع دستی سعی کرده است برای تامین مواد اولیه‌ی لازم برخی رشته‌ها مثل مس و برنج، تهیه‌ی آن را برای هنرمندان تسهیل کند اما هنرمندان همچنان در رشته‌های دیگر این حوزه با مشکل مواجه هستند.

مضاف بر این، از مبلغ ۲۷ میلیارد تومان پیش‌بینی شده در بخش احیا و رشد تولیدات صنایع دستی، رقم دو میلیارد تومان برای کمک به ایجاد و تقویت تشکل‌های صنفی تولیدکننده و خانه‌ها و مراکز خلاق صنایع دستی (۳۱ مرکز) و مبلغ ۹ میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان برای کمک به نوسازی و بهسازی تجهیزات و ابزار کارگاه‌های تولید صنایع دستی (۳۱ مورد) در نظر گرفته شده است.

با توجه به اظهارات مدیر کل توسعه و ترویج معاونت صنایع دستی و طبق آمار موجود درباره فعالیت حدود ۱۶هزار کارگاه گروهی و بیش از ۳۰۰ هزار کارگاه انفرادی در کل کشور، ‌در بودجه سال آینده برای آماده‌سازی و استانداردسازی فضای ۵۰ کارگاه و مرکز آموزشی دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار درنظر گرفته شده است.

مبلغ اختصاص داده شده به برنامه طراحی و ترویج صنایع دستی ۲۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان است که طبق اعداد و ارقام موجود در جدول برای یک میلیون تولید در نظر گرفته شده است. از این مبلغ، یک میلیارد و ۶۴۰ میلیون تومان برای استانداردسازی فرآیند آموزش ۳۰ رشته صنایع دستی، یک میلیارد و ۳۶۰ میلیون تومان برای برگزاری ۱۰ مسابقه مرغوبیت صنایع دستی، چهار میلیارد و ۴۵۰ میلیون تومان برای برگزاری و شرکت در ۲۵ نمایشگاه‌ و جشنواره مرتبط، چهار میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان برای بخش ترویج، تبلیغ و آموزش صنایع دستی کاربردی در رسانه‌ها (۲۵۰ عنوان)، دو میلیارد و ۱۵۰ میلیون تومان طراحی و نمونه سازی صنایع دستی (۴۰ نمونه)، دو میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان برای کمک به ۳۱ تشکل و خوشه‌ی‌ ترویج و آموزش صنایع دستی، چهار میلیارد تومان برای اجرای دوره‌های آموزشی کارآفرینی و توسعه مهارت‌های اشتغال‌زا، سه میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان برای ۲۵ شهر و روستا با هدف شناسایی، مستندسازی، معرفی و انجام امور شهرها و روستاهای جهانی صنایع دستی برآورد شده است.

در این لایحه برنامه حمایت از توسعه صادارت صنایع دستی برای ۲۵۰ میلیون دلار هدف‌گذاری شده است که ۳۳ میلیارد و ۹۵۳ میلیون تومان اعتبار هزینه‌ای برای آن در نظر گرفته شده است، از این رقم، ۱۰ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان برای حمایت و برگزاری و شرکت در نمایشگاه‌ها و جشنواره‌های مرتبط (۳۵ رویداد)، دو میلیارد و ۸۵۰ میلیون تومان برای تبلیغات، بازاریابی و توسعه تجارت الکترونیک محصولات صنایع دستی (۲۰ بسته)، یک میلیارد و ۳۵۰ میلیون تومان برای حمایت از حقوق نام تجاری (۱۰ برند)، سه میلیارد و ۷۵۰ میلیون تومان برای حمایت از عرضه محصولات صنعتگران کم توان مالی (سه هزار صنعتگر)، ۹ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان برای ساماندهی بازارچه‌های صنایع دستی و امکان‌سنجی بازارهای هدف (۸۰ بازارچه)، دو میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان برای کمک و تقویت تشکل‌ها و فعالان غیر دولتی صنایع دستی (۲۰ تشکل)، سه میلیارد و ۴۰۳ میلیون تومان برای امکان سنجی صادرات صنایع دستی و شناسایی بازارهای هدف در خارج از کشور (سه بازار هدف) پیش‌بینی شده است.

در کلیات برنامه پژوهش‌های کاربردی که مجزا از بودجه صنایع دستی تعریف شده نیز از مبلغ یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان اعتبار این بخش، ۳۸۰ میلیون تومان سهم انجام مطالعات تخصصی و کاربردی صنایع دستی (۲۵ پروژه) شده است.  

همچنین از هفت میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومانی که برای برنامه آموزش غیررسمی فنی حرفه‌ای مهارتی (۲۲۰ هزار مهارت آموز) درنظر گرفته شده، سهم برگزاری دوره‌های آموزشی تخصصی صنایع دستی (۳۰ دوره) مبلغ دو میلیارد تومان است.

از ۲۵ میلیارد و ۴۳۰ میلیون تومانی که برای برنامه پژوهش‌های کاربردی برآورد شده است، یک میلیارد و ۳۰ میلیون تومان نیز سهم صیانت و حمایت از استمرار تولید صنایع دستی و هنرهای سنتی در حال زوال (۱۵ رشته) است.