نوآوران آنلاین- سیما فردوسیپور، روانشناس و مشاور خانواده همزمان با روز مادر و در گفتوگو با ایسنا میگوید: مادران از لحظه مادر شدن مشکلات و زحمات زیادی برای آرامش، رشد و سعادت فرزندان خود تحمل میکنند، زحماتی که شاید با هیچ چیزی قابل جبران نباشد.
او ادامه میدهد: آنچه مسلم است، این است که زنان در جامعه نقشهای مختلفی را ایفا میکنند، نقش مدیریتی در سطح خانواده، نقش مدیریتی در اجتماع، توسعه اقتصاد جامعه و… ؛ اینها وظایف غیرقابل انکاری است که زنان بر عهده دارند و چنانچه بتوانند آنها را به خوبی انجام دهند، در ارتقاء دانش، آگاهی و سلامت جامعه گام بسیار بزرگی برمیدارند.
این مشاور خانواده با بیان اینکه زنان و مادران ایرانی در پیشرفت جامعه نقش بسیار موثری دارند خاطرنشان میکند: مادران و زنان میتوانند با الگوی خوب، انسانهایی سالم و صالح تربیت کنند. نقش مادران در تربیت فرزندان و پیشرفت جامعه بسیار حائز اهمیت است.
فردوسی پور ادامه میدهد: زمانی که مادران برای تربیت فرزندان خود زمان و مطالعه کافی داشته باشند، از نظر روحی، روانی، عاطفی، رفتار و برقراری ارتباط میتوانند موثر باشند، چراکه والدین به ویژه مادران الگوی موثر فرزندانشان هستند.
وی درباره تاثیر مادر در شکلگیری شخصیت فرزندان نیز توضیح میدهد: زمانیکه مادران شخصیت آرامی داشته باشند، از استرس و اضطراب به دور باشند، به سلامت شخصیت فرزند خود کمک میکنند، چراکه شخصیت فرزندان با مشاهده کردن مادر شکل میگیرد، لذا مادران از افرادی هستند که در شکلگیری شخصیت فرزندان موثر هستند.
این روانشناس در بخش دیگری از صحبتهای خود به وظایف روحی و روانی مادران اشاره میکند و ادامه میدهد: مادران نقش بسیار بزرگی در آرامسازی خانواده دارند. مادران باید درصدد این باشند که محیط خانه را برای رشد و سعادت فرزندان خود با فراهم آوردن آرامش و البته نشاط فراهم کنند، که البته پدر خانواده نیز در این زمینه وظایفی دارد. در همین راستا باید فرزندان به بهانه این روز از زحمات مادرانشان قدردانی کنند، زحماتی که قابل انکار نیستند.
۸۵ درصد خصوصیات فرزندان شبیه مادرانشان است
طاهره همیز، کارشناس مسائل خانواده در آستانه میلاد حضرت فاطمه زهرا (س) و هفته بزرگداشت مقام زن و خانواده در گفتوگو با ایسنا، با تاکید بر اینکه افکار مادران را باید به بالندگی رساند، با اشاره به اینکه زنان باید قبل از باروری، شأن مادری را بدانند، گفت: بر اساس پژوهشهای انجام شده حدود ۸۵درصد خصوصیات فرزندان شبیه به مادران است. این مسئله نشان میدهد که شخصیت مادر به طور مستقیم بر شکلگیری شخصیت فرزندان تأثیرگذار است، لذا باید بیش از اینکه مادران به شأن مادری متصل شوند، علم آن را بیاموزند، در همین راستا لازم است که از سنین ۱۴ سالگی دختران آموزش تربیت فرزند را کسب کنند.
این استاد دانشگاه یکی از وظایف مادران را "برقراری رابطه عاطفی با فرزندان" دانست و افزود: برقراری رابطه عاطفی باعث میشود که کودکان به کمال عاطفی دست یابند، این در حالیست که جامعه این وظیفه را به مادران آموزش نمیدهد. در برخی از کشورهای شرقی موقعیت برای ایجاد شأن زنان، با اعمال قوانین تقویت میشود که ما باید باورهای اجتماعی را نسبت به جایگاه مادران افزایش دهیم.
وی با بیان اینکه زنان میتوانند انسان و انسانیت را در جامعه توسعه دهند، گفت: یکی از جلوههای انسانیت در تربیت فرزندان "خدمت به والدین" است که باید در این زمینه فرهنگسازیهایی شود، چراکه عشق شدید مادران به فرزند باعث شده مادر بیش از حد به فرزند خود خدمترسانی کند و فرزندانش را از خدمترسانی به خود محروم کند، این مسئله موجب بروز فرزند سالاری میشود.
به گفته وی فرزندان در خدمت به مادر تجربیات با ارزشی کسب میکنند، این موضوع باعث میشود فرزندان فراز و نشیبهایی که در آینده ممکن است با آن مواجه شوند را تجربه کنند. از طرفی دیگر اگر انسانها از دوران کودکی برای خدمترسانی به مادرانشان تربیت شوند در بزرگسالی به مقامهای بزرگی خواهند رسید.
همیز با بیان اینکه اگر مادران جامعه در جایگاه واقعی خود قرار داشته باشند مشکلات جامعه نیز کاهش پیدا خواهد کرد، گفت: زنان در خانواده گسترده جایگاه بیشتری دارند لذا باید در ایران ابعاد خانواده گسترده را برای حفاظت خانواده هستهای بررسی کرد، مادران به تنهایی نمیتوانند همه وظایف را به دوش کشند بلکه در کنار خانواده گسترده به بالندگی فرزندان دست مییابند.
نیره توکلی، فعال حقوق زنان نیز درباره روز زن به ایسنا میگوید: الگوهای مادری بسیار تغییر یافته و اگر در گذشته کمیت در این زمینه مورد اهمیت بود در حال حاضر کیفیت نیز به آن اضافه شده است. زنی که بتواند در شرایط کنونی جامعه فرزند خود را به نحو شایسته تربیت کند و فرزندانی سالم با نگاه مترقی و نگاه جامعه مدنی و محیط زیستی تربیت کند بسیار موفق است. بیشتر نسل حاضر که تا حدود زیادی در موقعیتهای تحصیلی خوبی قرار دارند و با نگاه باز در جامعه موفقیتهای متعددی کسب کردهاند، دستاورد مادران روشنفکر هستند.
توکلی با بیان اینکه باید با حمایت بانوان و آموزشهای لازم آنها را برای مادر شدن آماده کنیم میافزاید: نمیتوان گفت چرا میزان موالید کاهش یافته است؟ برای رفع این مسئله راهی جز حمایت از مادران وجود ندارد.
این فعال حقوق زنان در بخش دیگری درباره نقش زنان در پیشرفت جامعه میافزاید: مادران ایرانی در دورههای مختلف تاریخ و با شرایط مختلف توانستهاند به موفقیتهای بسیاری دست یابند، زیرا مادران روشنفکر، جامعه مدنی سالم و خوب را پرورش میدهد.
وی میافزاید: زنان ایرانی پیشرفتهای زیادی در جامعه داشتهاند هرچند با محدودیتهای زیادی نیز مواجه بودهاند اما آنها توانستهاند این محدودیتها را به فرصت تبدیل کنند و این مسئله بسیار اعجاب آور است؛ تفکیک جنسیتی نهتنها باعث نشد زنان فعالیتهایشان محدود نشود بلکه تواناییهای آنها بیش از پیش شکوفا شد.