نوآوران آنلاین- دکتر محمد قلی یوسفی، اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتوگو با نوآورانآنلاین اظهار داشت: در شرایط کنونی مشکل سیستم بانکی ما تداوم سیاستهای غلطی است که تاکنون دنبال شده است. در حال حاضر بانکها لاجرم ناچار به بالا نگه داشتن نرخ سود هستند و در حقیقت راهی جز این ندارند.
وی همچنین با انتقاد از عدم نظارت دقیق بانک مرکزی و اتخاذ سیاستهای پولی غلط عنوان کرد: این دو عامل شرایطی را در جامعه ایجاد کردند که اولاً نظارت بانک مرکزی بر بانکها ضعیف شود و ثانیاً منابع بانکها در مسیرهایی غیر از بخشهای تولیدی هدایت شود. برای نمونه اکنون سیستم بانکی ما با 40 تا 45 درصد منابع بلوکه شده مواجه است.
استاد دانشگاه تصریح کرد: متأسفانه سیستم بانکی ما به دنبال سوداگری و کسب سود است و حدود 15 درصد از منابع مالی و اعتباراتشان را در بخشهایی همچون مسکن و ساختوساز وارد کردند و همین امر موجب افزایش قیمت مسکن شد. بانکداران چنین تصور میکردند که با این اقدام شاهد بازگشت رونق به بازار مسکن خواهیم بود اما این برداشت غلط از آب درآمد و این بازار در رکود فرو رفت.
دکتر یوسفی ایجاد رکود در بازار مسکن را نتیجه ضعف سیستم نظارتی بانک مرکزی و سیاستهای غلط پولی دانست و گفت: بانکها با حربه بالا بردن نرخ سود تلاش کردند که تمایل مردم را برای سرمایهگذاری در بانک افزایش دهند و از این طریق ضعفهای مالیشان را پوشش دهند.
او معتقد است که اشتباه تیم اقتصادی دولت یازدهم این بود که ابتدا چنین عنوان میکردند «مشکل فشار تقاضاست و باید میزان تقاضا را مدیریت کنیم» و به همین دلیل نرخ سود بانکی را بالا بردند و اکنون که سیاستها غلط از آب درآمده است و با مشکل مواجه شدند، میگویند قصد دارند تقاضا را تحریک کنند که هر دو سیاست اشتباهی است. این در حالی است که مشکل ما تقاضا نیست بلکه عرضه است که در سیاستگذاریهای پولی محلی از اعراب ندارد.
این اقتصاددان همچنین تأکید کرد: به حرکت درآوردن موتور محرکه اقتصاد باید مبتنی بر عرضه باشد. اما به نظر میرسد که تیم اقتصادی دولت یازدهم نگاه ناقصی به موضوع رکود تورمی داشتند و چنین تصور میکردند که از طریق تحریک تقاضا میتوانند مشکلات عمیق ریشهداری را که ناشی از مشکلات بخش تولید و بیثباتی نرخ ارز و بالا رفتن نرخ سود بانکی است به درستی درک نکردند و مشکل را پیچیده کردند. تصور من این است که با تداوم چنین روندی در دولت دوازدهم باید منتظر حرکت اقتصاد کشور به سوی بحران باشیم.
دکتر یوسفی با بیان اینکه مشکل اقتصاد ما فقط سود بانکی نیست که کاهش یابد یا افزایش، عنوان کرد: مشکل اصلی این است که اصلاً نباید نرخ سود بانکی تا این اندازه بالا برود که مردم تمایلی به سرمایهگذاری در بخشهای مسکن و سایر بخشهای بازارسرمایه نداشته باشند. حال این سؤال مطرح است که چرا سیاستهای پولی، حسابشده دنبال نشده است؟ چرا اکنون به جایی رسیدهایم که باید میان بد و بدتر یکی را انتخاب کنیم؟
استاد دانشگاه بر این باور است تا زمانی که ریشه مشکل رکود تورمی به درستی شناسایی نشده باشد تعریف یک مأموریت یعنی کنترل تورم برای سیاستهای پولی از سوی سیستم بانکی اشتباه است. متأسفانه برای کنترل نرخ تورم، بانکها تنها از ابزار سود بانکی استفاده مینمایند؛ این در حالی است که سیاستهای پولی ابزارهای مختلفی دارند که تنها یکی از آنها نرخ سود بانکی است. اما اینکه شما بخواهید با دستکاری این نرخ مشکلات را برطرف نمایید نتیجه نمیدهد.
آرزو قادری
روزنامهنگار