نوآوران آنلاین- طی روزهای اخیر، اظهارنظرها و مصاحبه های بسیاری از سوی چهره های اصلاح طلب بر روی خروجی خبرگزاری ها قرار گرفت که بازتاب های بسیاری به دنبال داشت؛ به ویژه این که درون جریان اصلاح طلبی میان این موضوع مهم که با سایر جریان ها ائتلاف صورت گیرد یا خیر نیز نوعی اختلاف نظر وجود دارد. برخی از اصلاح طلبان اعتقاد دارند که ائتلاف موجب پیروزی آن ها می شود و برخی دیگر نیز این باورند که نباید به هر قیمتی ذات اصلاح طلبی را با ورود سایر افراد به این لیست زیر سؤال ببریم. در این خصوص که نحوه ورود اصلاح طلبان به انتخابات چگونه خواهد بود، گمانه زنی های بسیاری وجود دارد و به همین بهانه به گفت و گو با داریوش قنبری، مشاور پارلمانی شهردار تهران، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی و فعال سیاسی اصلاح طلب پرداختیم که مشروح آن تقدیم مخاطبان گرامی می شود.
* یکی از بحث هایی که اخیراً در محافل سیاسی بسیار شنیده می شود، ائتلاف با دیگر جریانهاست. به نظر شما این اتفاق خواهد افتاد؟
این طور که این روزها اصلاح طلبان اظهار می کنند قصدی برای ائتلاف با سایر جناح ها وجود ندارد و همه تلاش ها معطوف این خواهد بود که از میان اصلاح طلبان واقعی گزینه هایی انتخاب شوند و این لیست به مردم معرفی شود. در سال 94 که انتخابات مجلس شورای اسلامی برگزار شد با طیف گسترده ای از رد صلاحیت های گزینه های اصلاح طلب مواجه بودیم که به ناچار مجبور شدیم برخی افرادی که کمتر به عنوان اصلاح طلب شناخته می شدند و در این مسیر فعالیت سیاسی داشتند را در لیست امید قرار دهیم. مردم نیز با اعتماد به اصلاح طلبان پذیرفتند که به کل لیست رأی دهند و نهایتاً همه نامزدهای معرفی شده از سوی جریان اصلاح طلب به مجلس راه یافتند، اما مهم تر از این راهیابی، نوع فعالیت است که به ویژه در زمینه منافع ملی باشد و مردم را ملاک و معیار عملکردشان قرار دهند. یکی از مهم ترین مسائلی که باید رعایت می شد، اما نشد حرکت در راستای بهبود وضعیت اقتصادی مردم بود که متاسفانه در برخی موارد مهم اقتصادی با سکوت نمایندگانی مواجه بودیم که با رأی همین مردم به خانه ملت راه یافتند. حال این سؤال مطرح است که چرا برخی پس از قرار گرفتن در جایگاه قدرت، مردم و منافع شان را فراموش می کنند و تلاشی برای حل معضلات شان نمی کنند. در پاسخ به این سوال باید گفت جریان های سیاسی اصیل همچون اصلاحات باید نکته مهمی را در معرفی لیست به مردم در هنگامه انتخابات در نظر داشته باشند و این است که افرادی را انتخاب کنند و در لیست قرار دهند که مشی اصلاح طلبی را تا پایان زمان فعالیت شان سرلوحه عملکردشان قرار دهند و از این مسیر عدول نکنند؛ چراکه هرگونه کج روی در این خصوص موجب می شود تا اعتماد مردم نسبت به کل جریان اصلاحات از میان برود و این امر خود عامل بروز مشکلات بزرگتری خواهد بود که جبران ناپذیر است. اعتمادی که از میان برود به سختی مجدد بازیابی می شود. به اعتقاد من همان طور که بسیاری از اصلاح طلبان عنوان کردند ائتلافی میان اصلاح طلبان با سایر جریان ها صورت نخواهد گرفت. البته این امر منوط به نحوه تایید صلاحیت هاست که هر چه گزینه های رد شده اصلاح طلبان کمتر باشد به همان میزان دست این جریان برای معرفی لیست مناسب برای انتخابات بازتر و مسیر فعالیت انتخاباتی هموارتر خواهد بود. اگر ائتلاف صورت گیرد این احتمال وجود دارد که اتفاقاتی رخ دهد که این اعتماد باقی مانده مردم نیز به طور کلی از میان برود و این بدترین شکست برای اصلاح طلبان خواهد بود.
* به نظر شما تا چه اندازه ضروری است که در حال حاضر انتقادها از دولت جنبه دلسوزانه و غیر سیاه نمایی داشته باشد؟
یکی از مهم ترین مسائلی که باید در همه زمان ها به ویژه در زمان انتخابات مورد توجه همه احزاب و جریان ها و حتی مردم قرار گیرد اتحاد ملی است که مستلزم برخورد مناسب با دولت و طرح پیشنهادات و انتقادهایی در راستای بهبود وضعیت است و نباید همراه با چاشنی تخریب و سیاه نمایی باشد؛ چراکه همه به خوبی می دانیم تخریب دولت، تضعیف نظام است و نهایتاً به زیان همه تمام خواهد شد. حتی اصلاح طلبانی که دولت را نقد می کنند باید اکنون این نکته را در نظر داشته باشند که تریبون های عمومی محل مناسبی برای طرح انتقادات شان نیست و بهتر است این پیشنهادات و ذکر نواقص و کاستی ها در محافل خصوصی که با دولت برگزار می کنند مطرح شود تا در زمین جریان رقیب بازی نکنند و علاوه بر آن فضای عمومی جامعه نسبت به دولت و جریان اصلاح طلب بهتر شود و مردم با دید مناسبی، عملکرد دولت را مورد بررسی قرار دهند.
* به نظر شما اگر اصلاح طلبان به نتایج خوبی دست نیابند و رد صلاحیت ها در جناح آن ها گسترده باشد، با انتخابات قهر خواهند کرد؟
خیر. به هیچ وجه اصلاح طلبان با صندوق های رأی قهر نخواهند کرد؛ چراکه نتایج معکوس این اقدام را دیده اند. از دیگر سو اصلاح طلبان، منافع نظام و حاکمیت و مردم برای شان اهمیت بسیاری دارد و برای حفظ این اهمیت، عرصه را خالی نمی کنند و حضور پرشوری همچون دوره قبل خواهند داشت. نبود اصلاح طلبان در رقابت های انتخاباتی و قهرشان با انتخابات، نه تنها برای خود اعضای این جریان، فرصت سوزی است، بلکه برای مردم نیز مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد؛ چراکه رقابت میان جریان های سیاسی مختلف وجود نخواهد داشت و مردم نیز انگیزه کمتری برای مشارکت خواهند داشت و علت این امر نیز نبود تعدد اندیشه هاست.