کد خبر : 35145 تاریخ : ۱۳۹۶ پنج شنبه ۳۰ شهريور - 00:01
سرمقاله - علی بیگدلی تنهایی ترامپ برای یارکشی علیه ایران تحلیلگر مسائل بین‌المللی

نوآوران آنلاین- هفتاد‌و‌دومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد با حضور سران کشورهای مختلف دنیا درحالی آغاز شده است که مهم‌ترین محور رایزنی‌هایی سیاسی همچنان توافق هسته‌ای و برجام است. امروز برجام در‌حالی به مهم‌ترین بحث رایزنی‌های دیپلماتیک میان ایران و کشورهای جهان تبدیل شده است که در سال‌های گذشته و قبل از به جریان افتادن مذاکرات هسته‌ای به محمل اجماع کشورهای غربی از جمله اروپا و ایالات متحده امریکا علیه جمهوری اسلامی ایران تبدیل شده بود. آن چیزی که امروز در فضای سازمان ملل متحد دیده می‌شود، ناکامی دولت ایالات متحده آمریکا برای ایجاد و گسترش فضایی علیه ایران است، چراکه حضور اعتدالی دولت تدبیر و امید  در محافل بین‌المللی و دیپلماسی مبتنی بر عقلانیت آن‌که منجر به اعلام شجاعانه مواضع جمهوری اسلامی ایران در جهان شد، باعث شده است که اینک تلاش دولتمردان جدید امریکا برای به بن‌بست کشاندن دستاورد صلح‌‌آمیز مذاکرات هسته‌‌ای با شکست مواجه شود.
به‌گونه‌ای که برخلاف سال‌‌های پیشین که همیشه امریکا در کانون اجماع‌‌سازی جهان علیه ایران قرار داشت، در نشست کنونی این جمهوری اسلامی ایران است که در کنار اتحادیه اروپا قرار می‌گیرد و کشورهای مختلف دنیا نسبت به اتهامات پوچ و تلاش‌های دونالد ترامپ برای این‌که جمهوری اسلامی را به عنوان ناقض توافق هسته‌‌ای و مخدوش کننده صلح و ثبات در منطقه خاورمیانه معرفی کند، اهمیتی قائل نیست. تلاش ترامپ برای یارکشی علیه ایران در حالی است که اتحادیه اروپا به واسطه برجام و از طریق معاملات اقتصادی که با کشورمان انجام داده است، به‌تدریج از آمریکای زمان ترامپ فاصله گرفته است و همین امر بیشتر ترامپ را نگران کرده است. اوضاع آمریکا در شرایط امروز تا جایی دشوار شده است که  او از یک سو نگران تهدید کره شمالی است و از سوی دیگر نتوانسته برای تهدیداتش علیه ایران یارکشی کند.
این‌که ترامپ در این روند موفق شود یا شکست بخورد به میزان زیادی به رویکردی که ایران در صحنه بین‌‌المللی اتخاذ کرده است، بستگی دارد. در چنین شرایطی که آژانس بین‌‌المللی انرژی اتمی و کشورهای عضو توافق هسته‌ای بر حفظ برجام تأکید ویژه‌‌ای دارند، رئیس‌جمهوری آمریکا نمی‌‌تواند کانون بحران جدیدی را ایجاد کند. بنابراین با‌توجه به فرصتی که اکنون برای جمهوری اسلامی ایران در فضای بین‌المللی ایجاد شده است، تیم دیپلماسی دولت باید روابط مستمر مبتنی بر عقلانیت و اعتدالی خود را همچنان ادامه دهد و طرف‌های خارجی را نسبت به پایبندی ایران به برجام مطمئن سازد.