نوآوران آنلاین- بهرام قاسمی در نشست هفتگی خود با خبرنگاران با بیان اینکه سیاست ایران نسبت به همه پرسی و بحث اقلیم عراق از همین تریبون و سایر تریبونها مکررا مطرح شده گفت: مواضع ما در این زمینه کاملا روشن بوده و هست ما به تمامیت ارضی، حاکمیت ملی و روند تحولات دموکراتیک در عراق مصر هستیم و آن را پیگیری میکنیم.
وی افزود: هر اقدامی مغایر با ثبات، امنیت و تمامیت ارضی دولت عراق اقدامی نابهجا و غلط است و میتواند منجر به برخی تحولات و اتفاقاتی باشد که همه مردم منطقه و به خصوص بیش از همه مردم کرد را که همواره خیرخواه آنها بودهایم و در زمینه کمک به آنها حرکت کرده ایم، را تحت تاثیر قرار دهد.
وی احضار سرکنسول ایران در اربیل عراق را تایید نکرد و همچنین انتشار خبر بمباران مناطقی از اقلیم توسط ایران را نادرست خواند و گفت: این خبر توسط برخی رسانههای غربی منتشر شد که خبری نادرست و غلط بود. چنین اتفاقی نیفتاده و این یک فضاسازی در آستانه همه پرسی در اقلیم بود که اهداف مشخصی را دنبال میکرد.
قاسمی گفت: ایران بنا به درخواست دولت مرکزی عراق مرزهای هوایی خود را بر روی اقلیم کردستان بسته است. بعد از ظهر روز گذشته یادداشتی را در این ارتباط از وزارت خارجه عراق دریافت کردیم که از ما خواسته بودند مرزهایمان را مسدود کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در پاسخ به سوالی در مورد اظهارات اخیر وزیر خارجه امارات در مورد نقض برجام از سوی ایران و همچنین اظهارات وزیر امور خارجه بحرین مبنی بر دخالت ایران در امور کشورهای منطقه تصریح کرد: من فکر می کنم برخی از آدمها در حد و اندازه ورود به برخی از مسائل نیستند.
بهرام قاسمی ادامه داد: کسانی که خارج از مسئولیت خود در مورد برجام صحبت میکنند و خود را قاضی برجام و آژانس میدانند دچار مشکلات خاصی هستند و لازم نیست که به چنین مواضعی پاسخ داده شود.
وی همچنین اظهار کرد: کسانی که بحث دخالت ایران در امور منطقه را مطرح میکنند، کسانی هستند که به اتفاق شرکای بزرگتر خود، به کار خرید و فروش تروریسم، افراطی گری، دخالت در امور دیگران و سرکوب اقدامات اعتراضی مردم خود میپردازند و حرفهای آنها قابل اعتنا نیست و سیاست آنها ادامه سیاستهایی است که توسط برخی از کشورهای فرامنطقه در چارچوب پروژه ایران هراسی دنبال میشود.
وی همچنین در مورد مباحث مطرح شده در کنگره آمریکا در ارتباط با منع فروش هواپیما به ایران اضافه کرد: این لایحه در کنگره آمریکا مطرح شده و در چند وقت اخیر بیش از 60 لایحه این چنینی که علیه ایران بوده در کنگره مطرح شده و در نهایت هیچ کدام به سامان خاصی نرسیده و اجرایی نشدهاند.
وی با بیان اینکه این لوایح برای اینکه اجرایی شوند باید مراحلی را طی کنند و به امضای رئیسجمهور آمریکا برسند، تصریح کرد: در مورد موضوع فروش هواپیما به ایران قراردادی بین شرکتهای ایرانی و آمریکایی منعقد شده و باید در مورد مسائل فنی و ظرایف فنی آن از دستگاه های مربوطه سوال کنیم، ولی معتقدیم لفاظیهایی که در این زمینه مطرح می شود بیشتر در راستای ادامه پروژه ایران هراسی است که توسط برخی از کشورهای منطقه و فرامنطقه دنبال میشود.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری که مدعی بود وزارت خارجه در بحث اقلیم کردستان به صورت منفعل عمل کرده و به نظر میرسد در عرصه تصمیمگیری در این زمینه در داخل کشور چندان نقشی ندارد، اظهار کرد: در حوزه سیاست خارجی در همه ادوار و در همه جهان بخشی از اقدامات در همان لحظه مشخص نیاز به بیان و رسانهای شدن ندارند و سکوت به معنای انفعال نیست.
این دیپلمات ارشد کشورمان تاکید کرد: وزارت امور خارجه در همه حوزه ها به خصوص مباحث منطقهای با توجه به اهمیت آنها به صورت جدی فعال است و با همکاری سایر دستگاههای مربوطه مسائل و موضوعات منطقه را دنبال کرده و میکند.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا در ارتباط با دیدار اخیر وزرای خارجه ایران و کانادا در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد و اینکه آیا در این دیدار در مورد موانع برقراری روابط دیپلماتیک بین دو کشور نیز بحث و گفتوگویی شده است، تصریح کرد: ما قبلا مذاکراتی را با دولت کانادا در تهران و یک کشور ثالث داشتیم، سال گذشته در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل وزرای خارجی دو کشور دیدار کردند و امسال نیز این دیدار در نیویورک بار دیگر تکرار شد و مذاکراتی بین وزرای خارجه دو کشور انجام شد.
وی با بیان اینکه در جریان این مذاکرات در مورد مسائل دو جانبه، همکاری های آینده و روابط دو کشور و همچنین وضعیت کنسولی ایرانیان مقیم کانادا بحث و گفتوگو شد ادامه داد: قرار شد که ما بتوانیم در آیندهای نه چندان دور مذاکرات را در سطوح دیگر ادامه دهیم و این توافق خوبی است که در آینده نه چندان دور مجددا هیاتهای دو کشور رایزنیها و مذاکرات خود را در خصوص برقراری روابط و مسائل کنسولی خواهند داشت.
بهرام قاسمی مسائل منطقه وبرجام را نیز از دیگر محورهای رایزنی وزرای خارجه ایران و کانادا اعلام و تصریح کرد: آنچه که در این دیدار اهمیت داشت، بررسی وضعیت ایرانیان مقیم کانادا، مسائل کنسولی و تصمیم بر ادامه مذاکرات بین مقامات دو کشور بود.
سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به سوالی در ارتباط با اظهارات مقامات رژیم صهیونیستی علیه ایران از جمله اظهارات اخیر نخست وزیر این کشور در مجمع عمومی سازمان ملل گفت: اظهارات مقامات رژیم اشغالگر قدس علیه ایران تکراری است و چیز جدیدی نیست.
وی با بیان اینکه آنها اظهارات گستاخانه ای را نسبت به ایران مطرح کردند، خاطر نشان کرد: معمولا جهان خیلی شنوای این اظهارات گستاخانه و تکراری نیست.
قاسمی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد روابط ایران با کشورهایی چون آذربایجان و ارمنستان و همچنین تلاش صهیونیستها برای ایجاد اختلاف بر روابط ایران با این دو کشور در منطقه قفقاز اظهار کرد: ایران با دو کشور ارمنستان و آذربایجان روابط دوستانه، خوب و رو به گسترشی دارد. آمد و شدهای زیادی بین مقامات ایران با مقامات این دو کشور در جریان است و فکر میکنم در آیندهای نه چندان دور شاهد تماسها و رفت و آمدهای جدیدی باشیم.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه منطقه قفقاز مثل سایر نقاط پیرامونی ایران، برای ما از اهمیت ویژهای برخوردار است و ما تاکید بر حفظ آرامش در این منطقه داریم تصریح کرد: ما همواره تاکید داشته ایم که تماسها و رایزنیهایمان با کشورهای این منطقه ادامه داشته باشد. تحولات منطقه را با دقت تحت نظر داریم.
وی ادامه داد: کشورهایی که در حوزه پیرامونی ما هستند و با ما در ارتباط هستند با نگاه و خطوط قرمز ایران آشنا هستند. ما با آنها تماس داریم و در مواقع لازم در صورتی که نیاز بدانیم در مورد تحولات و موضوعاتی که می تواند حساسیت برانگیز باشد و باعث ناامنی در منطقه صحبت میکنیم. ما اشراف خوبی بر مسائل منطقه داریم و در جریان تحولات در منطقه بوده و خواهیم بود.
قاسمی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه وزیر خارجه در سخنان خود مطرح کردهاند که آمریکا قابل اعتماد نیست، این سخن به این منزله است که پیش از این به آمریکا اعتماد داشتهایم که با آنها در مورد موضوع هستهای مذاکره کردهایم؟ گفت: هیچگاه به آمریکا اعتماد نبوده است و مذاکره به معنای اعتماد نیست.
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره مجدد به مواضع ایران در مورد برگزاری رفراندوم در اقلیم کردستان و تاکید ایران بر حفظ تمامیت ارضی عراق در پاسخ به این سوال که ایران پیش از برگزاری رفراندوم با مقامات این منطقه جهت متقاعد کردن آنها برای عدم برگزاری رفراندوم مذاکرات و گفتوگوهایی داشته است؟ تصریح کرد: ما همواره با اقلیم و احزاب کرد عراق در دوران جدید و چه قبل از آن رایزنیها و تماسهایی داشتهایم و این تماسها طی هفتههای گذشته نیز وجود داشته است.
وی در پاسخ به این سوال که ایران پیشنهاد خاصی به مسوولان اقلیم در راستای عدم برگزاری رفراندوم داده است؟ گفت: ما تاکید داشتهایم که مذاکرات بین مقامات اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق انجام شود تا اگر مشکلی هست در همین چارچوب حل شود به نحوی که منافع مردم عراق و تمامیت ارضی این کشور حفظ شود.
قاسمی در پاسخ به سوالی در ارتباط با تمدید فرمان مهاجرتی ترامپ علیه ورود اتباع ایرانی و تعدادی دیگر از کشورها جهت سفر به آمریکا گفت: این همان بحث قبلی است که با تغییراتی مجددا تمدید شده است.
وی ایجاد ممنوعیت در سفر اتباع ایرانی و تعدادی دیگر از کشورها به آمریکا را از سوی دولت این کشور کاری غیر انسانی، غلط و نامناسب عنوان کرد و گفت: این اقدامی نامطلوب است و در زمان حاضر در هیچ کجای دنیا افکار عمومی جهان با چنین اقدامات نامربوط و نادرستی موافق نیستند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد مخالفت برخی از احزاب کرد در منطقه اقلیم کردستان با برگزاری رفراندوم و همچنین احتمال انجام اقداماتی تند از سوی ترکیه در آن منطقه در راستای مخالفت با برگزاری رفراندوم گفت: ما بارها مواضع جمهوری اسلامی ایران درباره برگزاری رفراندوم در این منطقه اعلام کردهایم و بر اهمیت حفظ تمامیت ارضی عراق تاکید کردهایم.
وی با بیان اینکه رفراندوم در یک مقطعی نامناسب و بدون منطق لازم صورت میگیرد، افزود: این اقدام در مقطعی صورت میگیرد که به تازگی دولت عراق توانسته در مبارزه با داعش به موفقیتهایی دست پیدا کند. در مورد این اقدام و مسائل مربوط به آن نگرانیهایی وجود دارد ولی باید صبر کنیم تا شاید در آینده بیشتر بتوانیم در مورد آن صحبت کنیم.
خبرنگاری از سخنگوی وزارت خارجه در مورد خبر منتشر شده مبنی بر بازدید برخی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از سفارتخانههای ایران در خارج از کشور پرسید، که قاسمی در پاسخ گفت: این موضوع جدیدی نیست. معمولا نمایندگان محترم مجلس در گذشته و حال سفرهای به خارج از کشور داشته و دارند و در جریان این سفرها معمولا توسط سفرای ایران در خارج از کشور مورد استقبال قرار میگیرند و در دیدارها و مذاکراتشان آنها را همراهی میکنند.
وی افزود: این تماسها بین نمایندگان مجلس و سفرای ایران در خارج از کشور وجود داشته و خواهد داشت.
این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سوالی در مورد برخی از مشکلات بانکی که چندی قبل بین ایران و چین ایجاد شده بود، اظهار کرد: چندی قبل به دلیل تغییرات مقررات در سیستم بانکی چین و تطبیقی که آنها باید خودشان را با برخی از ترتیبات بینالمللی میدانند، برخی کندیها در حوزههای بانکی بین دو کشور ایجاد شده بود. مقامات مربوطه در ایران رایزنیهای گستردهای را با طرفهای چینی انجام دادند و تا آنجایی که من میدانم قسمت اعظمی از مشکلات ایجاد شده حل شده است و فکر نمیکنم که در حال حاضر مشکل خاصی وجود داشته باشد.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در ارتباط با اقدامات این وزارتخانه برای جذب سرمایهگذاران خارجی به خصوص سرمایههای سرمایهگذاران ایرانی در خارج از کشور تصریح کرد: بحث جذب سرمایهگذاری خارجی بحث مهمی است و این جزء اولویتها و سیاستهای دولت به خصوص دولت دوازدهم است. وزارت خارجه نیز در این خصوص طراحیهای لازم را انجام داده که یکی از آنها جذب سرمایههای ایرانیان خارج از کشور جهت سرمایه گذاری در داخل است.
وی همچنین به عزم جدی وزارت خارجه و دولت جهت جذب سرمایهگذاران خارجی در راستای سرمایهگذاری در داخل کشور اشاره کرد و گفت: تلاشهایی از طرق مختلف از جمله توسط سفارتخانههای ایران در خارج از کشور برای تحقق این موضوع در حال انجام است که امیدواریم به نتایج مناسب برسد.
این دیپلمات ارشد کشورمان در مورد نشست سه جانبه وزرای خارجه ایران، ترکیه و عراق در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد اظهار کرد: سه کشور ایران، عراق و ترکیه مسائل متعدد و مختلفی دارند که هر از گاهی نیاز است در مورد آنها بازبینی صورت بگیرد. برخی از مسائل را رصد کنند و همچنین رایزنیهای لازم را در جهت تثبیت ثبات در منطقه و مبارزه با تروریسم داشته باشند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه همواره تماسهایی بین این سه کشور وجود داشته و خواهد داشت گفت: در پایان این نشست بیانیه مشترکی منتشر شد و در آن بیانیه به برخی از محورهای مورد گفتوگوی وزرای خارجه سه کشور اشاره شد.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که در آن جلسه در مورد کاهش سطح مبادلات سه کشور با منطقه اقلیم بحث و گفتوگویی شد؟ گفت: من ترجیح میدهم که در این مورد صحبتی نکنم.
قاسمی در ادامه سوالاتی که از وی در ارتباط با اقدامات ایران در واکنش به برگزاری رفراندوم در اقلیم کردستان در این جلسه پرسیده شد، تاکید کرد: ما بر اساس خواست دولت مرکزی عراق مرزهای زمینی و هوایی خود را بر روی منطقه اقلیم کردستان مسدود کردیم و این اقدام براساس خواست دولت عراق بوده است و با توجه به نوع هماهنگیهایی که بین دو کشور وجود دارد، طبیعی است که باید اقدامات لازم را انجام میدادیم.
وی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد تعداد ایرانیانی که در حال حاضر در منطقه اقلیم زندگی میکنند و همچنین رفت و آمدهای آنها به کشور گفت: در مورد تعداد دقیق ایرانیانی که در آن منطقه هستند اطلاع دقیقی ندارم و احتمالا برای رفت و آمد آنها از سوی نهادهای مربوطه برنامهریزیهای لازم صورت گرفته است.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد رایزنیهای ظریف در مجمع عمومی سازمان ملل تصریح کرد: آقای ظریف از زمان سفر به نیویورک تا کنون رایزنیهای وسیعی با همتایان خود و تعداد دیگری از مقامات شرکتکننده در هفتاد و دومین مجمع سازمان ملل داشته است و این رایزنیها همچنان ادامه دارد. تا به امروز ایشنان بیش از 42 مذاکره، نشست، مصاحبه و سخنرانی در نیویورک داشته است.
وی در ارتباط با موضعگیریهای مقامات آمریکایی تصریح کرد: آمریکاییها ماهیت سیاست خارجی خود را هر از گاهی به اشکال مختلف نشان میدهند و این چهره واقعی آمریکا است که امروز شاهد آن هستیم.
قاسمی در مورد کمیسیون مشترک برجام که در نیویورک در سطح وزرای خارجه برگزار شد و در پاسخ به این سوال که به نظر میرسد بر اساس برخی ادعاها و سخنان، ایران در این جلسه اعتراضات خود را نسبت به بدعهدی آمریکاییها در اجرای تعهداتشان مطرح نکرده و روز گذشته نیز در این ارتباط نمایندگان مجلس سوالاتی را مطرح کردند؟ تصریح کرد: در ارتباط با برجام، کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان و وزرای خارجه در نیویورک برگزار شد. دو جلسه طولانی و مفصلی بود و در این جلسات کارشکنیها، بدعهدیها و مشکلاتی که آمریکاییها طی دوران گذشته و بعد از توافق به وجود آوردهاند توسط وزیر خارجه و معاونان ایشان مطرح شد و تمام مسائل مورد پیگیری قرار گرفت.
وی در پاسخ به این سوال که بیان این مسائل به نتیجه خاصی در این جلسه منجر شد، اظهار کرد: معمولا در یک نشست سیاسی خیلی غیرطبیعی است که بخواهیم در همان جلسه یا پایان آن جلسه در مورد یک موضوع به نتیجه مشخصی برسیم و رایزنیها در این زمینه ادامه خواهد داشت.
قاسمی همچنین در مورد اظهارات رئیسجمهور فرانسه در ارتباط با برجام و همچنین موضعگیریهای دو کشور فرانسه و انگلیس در ارتباط با آزمایش موشک خرمشهر و ادعای آنها مبنی بر اینکه ایران قطعنامه 2231 را نقض کرده است افزود: در دیدارهایی که در نیویورک برگزار شد و همچنین در مواضع اعلامی کشورهایی که در مجمع عمومی سازمان ملل حضور داشتند دیدیم که تعداد زیادی از آنها مواضع خود را در مورد لزوم پایبندی به برجام، حفظ آن و اهمیت اجرای آن اعلام کردند و مخالفت خود را با مواضع آمریکا در این ارتباط مطرح کردند.
وی ادامه داد: آنچه که توسط دولت فرانسه مطرح شده، بحثی است که احتمالا درست بیان نشده است. چراکه برجام چارچوب، محتویات و ترتیبات خود را دارد و در آن زمانبندیها و نوع نظارت به صورت دقیق دیده شده است و طی دو سال گذشته به همین منوال عمل شده و در آینده نیز همین رویه ادامه پیدا میکند.
قاسمی همچون رئیسجمهور و وزیر خارجه بر غیرقابل مذاکره بودن برجام تاکید کرد و گفت: هیچ جایی برای باز کردن این پرونده وجود ندارد و برجام به همین شکل خواهد بود یا نخواهد بود.
وی به مواضع اعضای 1+5 و دفاع اکثریت قریب به اتفاق آنها از برجام اشاره کرد و گفت: مواضع این کشورها و همچنین سایر کشورها در مورد برجام روشن است.
قاسمی همچنین با تاکید بر اینکه سیاست دفاعی و بازدارنده ایران به شدت و قوت ادامه خواهد داشت، تصریح کرد: مواضع ما در مورد مسائل موشکیمان روشن است و تغییری در آن به وجود نیامده است و دیگران حق ورود و اعمال نظر در این ارتباط ندارند و همانطور که پیش از این نیز گفتهایم این سیاست ادامه خواهد داشت.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به بدعهدیهای آمریکا در اجرای تعهداتشان در برجام، اساسا ایران از مکانیزم حل اختلاف که در برجام پیشبینی شده استفاده کرده یا نه، گفت: ما اقدامات لازم را همواره داشتهایم. در کمیسیون مشترک برجام موضوعات مورد نیاز و آنچه که عهدشکنی و بدعهدی آمریکاییهاست را دنبال کردهایم. در داخل کشور نیز در هیات عالی نظارت بر برجام تصمیمات لازم در نظر گرفته شده و اقدامات لازمی که بوده انجام دادهایم.
قاسمی ادامه داد: این سیاست ادامه پیدا میکند و ما متناسب با رفتار شرکای خود تصمیماتی را که از قبل اتخاذ کردهایم را اجرایی میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد مشکلی که برای تعدادی از ایرانیان در فرودگاه صربستان هنگام ورود به این کشور ایجاد شده، تصریح کرد: همانطور که میدانید لغو روادید صورت گرفته و تعدادی از شهروندان ایرانی در قالب تورهای توریستی و فردی به این کشور سفر کردهاند. متاسفانه تعدادی از اتباع ایرانی که البته از سایر کشورها به صربستان سفر کرده بودند به علت نداشتن مدارک قانونی لازم در فرودگاه متوقف میشوند. تعدادی از آنها به مبدا اولیه بازگشت داده میشوند و فکر میکنم که تعدادی از آنها نیز بلاتکلیف هستند.
قاسمی افزود: سفارت جمهوری اسلامی ایران از همان ابتدا که این اتفاق افتاد پیگیر این موضوع شد. با مقامات صربستان رایزنیهایی انجام داد و توانستند بخشی از این مشکلات را حل کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: ما به هموطنانی که قصد سفر به صربستان را دارند توصیه میکنیم که حتما مقررات آن کشور را ملاحظه کنند در چارچوب این مقررات و با داشتن مدارک لازم به این کشور سفر کنند که دچار مشکل نشوند.
وی در این نشست مطبوعاتی با بیان اینکه آمریکاییها در ارتباط با بحث برجام خطاها و کمکاریهای فراوانی داشتهاند تصریح کرد: دیگر کشورهای 1+5 پایبندی خود را به برجام اعلام کردهاند و میخواهند برجام به درستی مسیر خود را طی کند و این موافقتنامه پابرجا باشد.
این مقام وزارت خارجه کشورمان در بخشی از صحبتهای خود به رایزنیها و مذاکراتی که در سطوح عالی بین ایران و ترکیه در جریان است اشاره کرد و گفت: این رایزنیها ادامه خواهد داشت.
قاسمی افزود: روابط ایران و ترکیه به عنوان دو کشور همسایه خوب روند تکاملی خود را طی کرده است و وارد فازهای جدیدتری شده است. ما همواره شاهد رایزنیهای مکرر مقامات دو کشور در مورد موضوعات مختلف از جمله مسائل منطقه، دو جانبه و بینالمللی بودهایم.
وی به سفر رئیس ستاد کل نیروهای مسلح به ترکیه اشاره کرد و گفت: در پی این سفر که با نتایج مثبتی همراه بود شاهد سفر زود هنگام همتای ترک سرلشکر باقری به تهران خواهیم بود و این نشان میدهد که روابط دو کشور از عمق بالایی برخوردار است.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه در آیندهای نه چندان دور این سفر انجام میشود، تصریح کرد: بعد از آن نیز آقای اردوغان رئیسجمهور ترکیه به تهران سفر میکنند.
این دیپلمات ارشد کشورمان تاکید کرد: این دیدارها میتواند گامی رو به جلو و رو به رشد در روابط دو کشور باشد و امیدواریم به تعمیق هرچه بیشتر روابط تهران و آنکارا و گسترش همکاریهای دو کشور در راستای ایجاد صلح و ثبات در منطقه منجر شود.
وی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد سیاستهای دولت ترکیه در ارتباط با تحولات اقلیم کردستان و همکاریهای ایران و ترکیه در مورد این موضوع گفت: من در ارتباط با سیاستهایی که ترکیه در مورد این منطقه دارد، اظهارنظر نمیکنم. اینها مربوط به ترکیه است و تا آنجایی که اشتراکات دو کشور اجازه دهد، همکاریهایی خواهیم داشت.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در بخشی دیگر از صحبتهای خود در این نشست مطبوعاتی که بیش از یک ساعت به طول انجامید، با بیان اینکه ایران در حال حاضر صدای بلندی در جهان دارد و میتواند خواستههای خود را در فضا و شرایط بهتری بیان کند در پاسخ به سوالی در ارتباط با گزارش بلومبرگ مبنی بر اینکه مقامات ژاپنی در جریان دیدار وزرای خارجه ایران و ژاپن در نیویورک بار دیگر از ایران خواستهاند که در حل بحران شبه جزیره کره دخالت کند، تصریح کرد: در دیدار مقامات ژاپنی با مقامات جمهوری اسلامی ایران موضوعات مهمی از جمله در ارتباط با همکاریهای سیاسی و اقتصادی دو کشور، تحولات جهانی و مسائل شبه جزیره کره مطرح شد.
وی افزود: مواضع جمهوری اسلامی ایران نسبت به بحران شبه جزیره روشن است. ما خواهان حل و فصل مشکلات از طریق بازگشت به میزهای مذاکره و تفاهماتی که میتواند در مذاکرات سیاسی حاصل شود، هستیم. هرگونه افزایش تنش در منطقه را نگرانکننده میدانیم و امیدواریم این بحران از طریق مذاکره و روشهای مسالمتآمیز کاهش پیدا کند و از روند صعودی افزایش تنشها در منطقه جلوگیری شود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین به اقدامات جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با کمک به مسلمانان میانمار و آوارگان این کشور در بنگلادش اشاره کرد و گفت: تاکنون دو محموله از کمکهای ایران برای آوارگان میانمار به بنگلادش ارسال شده است و قرار است که این اقدام تداوم داشته باشد.
وی افزود: ما منتظر این هستیم که مجوز لازم از سوی دولت میانمار صادر شود تا ما بتوانیم کمکهای خود را به کشور میانمار و مردم این منطقه ارسال کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد صحبتهای اخیر وزیر خارجه عمان مبنی بر اینکه عمان میتواند بین ایران و برخی کشورهای منطقه و فرامنطقه که اختلافاتی بین تهران و آنها وجود دارد وساطت کند و اقداماتی در این زمینه در حال انجام است گفت: روابط ایران و عمان از وضعیت روشنی برخوردار است. همواره رایزنیها و تماسها بین مقامات دو کشور وجود داشته است.
قاسمی گفت: اگر در اینجا منظور آمریکا باشد که وضعیت در مورد آن کاملا روشن است و نیازی به بحث میانجی نیست. ولی اگر منظور عربستان باشد باید بگویم ما هنوز یک نگاه دقیق و روشن نداریم. چراکه صداهای متفاوتی از ریاض شنیده میشود و هر از گاهی که کشور دیگری در این ارتباط (میانجیگری بین تهران و ریاض و درخواست عربستان از آن کشور برای میانجیگری) صحبتی را مطرح میکند این موضوع از سوی مقامات عربستانی به دلایل مختلف تکذیب می شود.
وی با بیان اینکه ما منتظر اقدامات و تلاشهای مثبت عربستان و تغییر رفتار این کشور نسبت به ایران و مسائل منطقه به خصوص یمن هستیم، گفت: ضروری است که عربستان هرچه زودتر یمن را به خود مردم یمن واگذار کند و به اقدامات تخریبی خود در این منطقه پایان دهد.
سخنگوی وزارت خارجه در ابتدای سخنان خود در این نشست مطبوعاتی فرا رسیدن هفته دفاع مقدس را گرامی داشت و همچنین ایام تاسوعا و عاشورای حسینی را تسلیت گفت.