کد خبر : 463008 تاریخ : ۱۴۰۰ يکشنبه ۳ بهمن - 20:29
وزیر بازرگانی دولت سازندگی در گفت‌‌و‌‌گو با نوآوران تأکید کرد: کاهش کسری‌ بودجه از طریق کوچک کردن دولت آرزو قادری / روزنامه نگار

نوآوران آنلاین- اقتصاد ایران این روزها شرایط دشواری را از جهت تأمین هزینه های جاری تجربه می‌کند که باید اذعان داشت بخش بزرگی از این کاهش منابع مالی به بزرگ بودن بدنه دولت بازمی‌گردد. این در حالی است که اگر دولت کوچک سازی شود و هر بخش بر فعالیت خود متمرکز شود و اقدامات شایسته و درخور توجهی داشته باشد می‌توان در آن شرایط از عملکرد دولتمردان دفاع کرد و کارنامه درخشانی قطعاً بر جای خواهد ماند. افزون بر این شاهد کاهش هزینه‌ها هم خواهیم بود. قطعاً اگر خصوصی‌سازی به معنی واقعی کلمه صورت گیرد و شاهد واگذاری بخش های دولتی به بخش های خصوصی باشیم، آن سازمان‌ها و بخش‌ها نیز شکوفا می شوند و شرایط بهتری ایجاد می‌شود. از سوی دیگر دولت نیز با هزینه‌های کمتری مواجه می شوند و کسری بودجه کاهش می‌یابد و امکان دستیابی به رشد اقتصادی مهیا می‌شود و مردم نیز نسبت به وضع موجود راضی خواهند بود.

در همین خصوص به گفت و گو با یحیی آل اسحاق، وزیر بازرگانی دولت سازندگی پرداختیم. 

آل اسحاق طی گفت و گویی با خبرنگار نوآوران گفت: یکی از دغدغه‌های بسیار مهمی که طی سال‌های اخیر مشکلاتی ایجاد کرده، بزرگ بودن بدنه دولت در ایران است و در زمینه اقتصادی این موضوع مشکلات بسیاری را ایجاد کرده است. از جمله این مشکلات می‌توان به افزایش هزینه‌های دولت و کاهش رفع توان دولت برای رفع مشکلات مالی اشاره کرد. قاعدتاً وقتی بدنه دولت بزرگ باشد هزینه ها افزایش می یابند و برای این هزینه‌های بالا باید دولت مخارجی را پرداخت کند و این وظیفه دولت است که هزینه‌های بخش‌های اداری را که زیرمجموعه آن هستند بپردازند.

وی ادامه داد: متأسفانه بزرگ بودن دولت موجب شده که از چابک‌سازی دولت فاصله بگیریم. هر چه دولت‌ها بزرگتر باشند مشکلات مالی بیشتری ایجاد می شود. به نظر می‌رسد که عملکرد دولت‌ها آن‌چنان که باید قابل قبول نیست؛ چرا که در بسیاری از بخش ها با موازی‌کاری مواجه هستیم. در حال حاضر بسیاری از وظایف توسط چندین سازمان پیگیری می شود و این امر هزینه های زیادی برای دولت به دنبال دارد.

وزیر بازرگانی دولت سازندگی تأکید کرد: باید بدنه دولت کوچک تر شود تا این کوچک‌سازی موجب چابک‌سازی دولت شود. سیاستگذاری‌ها باید به گونه‌ای باشند که از موازی‌کاری جلوگیری شود و هر سازمان و نهادی یک سری مسؤولیت‌ها و وظایف و رسالت‌هایی را به طور مشخص داشته باشد و بر اساس آن عمل کند و از دخالت در امور و وظایف سایر سازمان‌ها جلوگیری کند. همچنین سازمان‌ها ملزم به رعایت قوانین و عمل به تعهدات شان هستند و نباید اقداماتی انجام دهند که اخلال در سایر بخش های کشور ایجاد کند.

آل اسحاق گفت: در دوره های مختلف بر ضرورت کوچک‌سازی دولت تاکید شده و بارها هشدارهایی در این خصوص داده شده و در عمل نیز کسری بودجه فعلی که طی سال‌های اخیر مواجه‌اش هستیم نشان از آن دارد که باید اقداماتی در زمینه کوچک‌سازی دولت صورت گیرد، اما متاسفانه بدنه دولتی همچنان بزرگ است و مشکلاتی از این جهت اقتصاد کشور را در محاصره قرار داده است. به همین جهت مجددا تاکید می‌شود باید اقداماتی در زمینه کوچک‌سازی دولت صورت گیرد. قاعدتاً وقتی دولت کوچک شود، تمرکز هر بخش بر زمینه مشخص و خاصی خواهد بود و از بروز مشکلات جلوگیری خواهد شد و متأسفانه در شرایط کنونی که شاهد موازی‌کاری هستیم.

وی افزود: توجه بخش‌های مختلف باید بر وظایف و تعهدات‌شان معطوف و متمرکز شود و این امر موجب بروز مشکلات بسیاری شده و ناکارآمدی ها و بی‌کفایتی‌هایی را رقم زده است که مردم نیز نسبت به این وضع انتقاداتی دارند. در واقع باید گفت انتقاد از وضع کنونی به حق است؛ چرا که بسیاری از مدیران در بخش‌های مختلف به ویژه طی ۸ سال اخیر آن‌گونه که باید و شاید عملکرد مناسبی نداشتند و حتی گاهاً اقدامات و سیاست‌های‌شان و همچنین نحوه اجرا که در اجرا به خوبی عمل نکردند موجب شد تا مشکلات بسیاری به ویژه در حوزه اقتصادی برای مردم ایجاد شود. در این راستا تاکید می‌شود دولت باید اقداماتی در زمینه کاهش هزینه‌هایش صورت دهد.