کد خبر : 463948 تاریخ : ۱۴۰۱ جمعه ۱۶ ارديبهشت - 18:30
مهدی تقوی در گفت ‌‌و ‌گو با نوآوران عنوان کرد: گرانی‌ها؛ پس‌لرزه‌های سیاست های اقتصادی ناصحیح با توجه به گرانی ها و کمبود کالاها در شرایط کنونی باید تمام تلاش دولتمردان در این راستا باشد که کالاهای اساسی موردنیاز مردم با قیمتی مناسب و به میزان مناسب و متناسب با نیاز مردم در بازار وجود داشته باشد تا نه‌تنها هیچ کمبودی در این زمینه وجود نداشته باشد، بلکه حتی قیمت‌ها نیز منطقی و متناسب با قدرت خرید مردم باشند تا مشکلات کمتری را از نظر اقتصادی تجربه کنند.

نوآوران آنلاین- طی سال‌های اخیر تا حد زیادی مردم ما با مشکلات اقتصادی همچون گرانی‌ها و کاهش قدرت خرید و عدم تناسب میان قیمت‌ها و قدرت خرید و درآمدشان مواجه بوده‌اند و نباید این فاصله بین دستمزدها و قیمت‌ها و هزینه‌های خانوار بیش از این عمیق تر شود و در این زمینه دولتمردان می‌توانند سیاست‌هایی را متناسب با وضع موجود برای بهبود شرایط اقتصادی مردم اتخاذ و اجرا کنند.

در همین خصوص به گفت و گو با مهدی تقوی، اقتصاددان و عضو هیأت علمی دانشگاه پرداختیم.

تقوی در گفت و گو با خبرنگار نوآوران گفت: طی روزهای اخیر شاهد گرانی‌هایی در زمینه کالاهای اساسی مورد نیاز مردم بودیم. این امر موجبات بروز نگرانی‌ها و نارضایتی‌ها و انتقاداتی را نسبت ‌به عملکرد مسئولان فراهم کرد. درواقع مردم نسبت‌ به سیاست‌های اقتصادی که در دولت دنبال می‌شود انتقاد دارند؛ چرا که موجب شده تا چرخه معیوب رشد تورم و جهش قیمت‌ها و بروز گرانی‌ها تداوم یابد.

وی افزود: انتظار می‌رفت در دولت سیزدهم سیاست‌های اشتباه دولت‌های قبلی تکرار نشوند و برعکس تدابیری اتخاذ شوند که موجب بروز رونق و ایجاد شرایط رفاهی مناسب برای مردم شوند، اما از همین ابتدا شاهد تلاطم قیمت‌ها هستیم و مردم بسیار نگران روزهای آینده هستند. در شرایط کنونی متأسفانه قیمت‌ها به‌طور روزانه در حال افزایش هستند و طی روزهای اخیر نیز با کمبود و گرانی کالاهایی همچون نان فانتزی و ماکارونی مواجه بودیم و نگرانی‌ها از این جهت وجود دارد که امکان دارد طی روزهای آینده، نان سنتی نیز افزایش قیمت را تجربه کند؛ چراکه حذف ارز ترجیحی آرد موجب می‌شود تا این تصور تقویت شود که نان سنتی نیز گران خواهد شد؛ درحالی‌که مسئولان طی روزهای اخیر بارها تاکید کرده‌اند که نان سنتی تا پایان سال گران نمی‌شود، اما نگرانی‌هایی از این بابت همچنان وجود دارد.

این اقتصاددان مطرح کرد: مسؤولان چنین توجیه می‌کنند که علت اصلی عدم تخصیص ارز ترجیحی به آرد به این دلیل است که ارزانی این کالا موجب شده تا انگیزه برای قاچاق این محصول افزایش پیدا کند و به ‌همین ‌جهت شاهد افزایش خروج غیرقانونی و قاچاق آرد از کشورمان هستیم درحالی‌که این آرد باید در داخل کشور مورد استفاده قرار گیرد و نیازهای مردم را رفع کند. به ‌همین ‌جهت ارز ترجیحی که پیش‌تر به آرد تعلق می‌گرفت تخصیص نمی‌یابد و در قالب یارانه، مبلغی را به‌صورت ماهانه قرار است در اختیار خانوارها قرار دهند تا به‌این‌ترتیب مابه‌التفاوت این گرانی جبران شود.

تقوی افزود: متأسفانه در شرایط کنونی کشور ما به دلیل این‌که دارای اقتصاد بیماری است، هرگونه تغییر و تحولات اقتصادی اگر نسنجیده باشد و تبعات آن مورد بررسی قرار نگیرد موجبات بروز مشکلات بسیاری را فراهم می‌کند. همان‌طور که طی روزهای اخیر شاهد بودیم بسیاری از مردم نگران گرانی نان بودند. از دیگر سو برخی کالاها نیز همچون ماکارونی و روغن با کمبود مواجه شدند و قفسه‌های روغن و ماکارونی خالی است.

وی اظهار داشت: با توجه به این‌که ماکارونی یکی از کالاهای اساسی مورد نیاز مردم به‌ویژه اقشار ضعیف و متوسط جامعه هست باید این کالا به‌طور متناسب در بازار توزیع شود و شاهد عرضه مطلوب آن در بین فروشگاه‌ها و در بازار باشیم اما متأسفانه این کالا طی روزهای اخیر کمیاب شده و افراد قادر به تهیه آن نیستند. علاوه‌ بر کمیابی این محصول شاهد گرانی قابل‌توجه آن نیز هستیم که علت آن را می‌توان در حذف ارز ترجیحی در عدم تخصیص ارز ترجیحی به آرد صنعتی دانست که موجب شده طی روزهای اخیر نان‌های فانتزی و کالاهایی همچون ماکارونی با قیمت‌های بسیار بالا مواجه شوند. این شرایط متأسفانه موجبات بروز نگرانی‌ها و نارضایتی‌هایی را در بین مردم ایجاد کرده و در چنین شرایطی باید مسؤولان اقدام به تنظیم بازار به شیوه‌ای صحیحی کنند؛ به‌گونه‌ای که قیمت‌ها در یک مدار منطقی و مناسبی قرار گیرند.

تقوی با بیان این که در شرایط کنونی علت اصلی کمیاب شدن برخی از کالاها و گرانی آن‌ها به عدم تخصیص ارز ترجیحی برمی‌گردد، گفت: این تصمیمی که دولت در زمینه تخصیص ارز اتخاذ کرده متأسفانه موجب شده تا پس‌لرزه‌هایش را در بازار کالاهای اساسی موردنیاز مردم همچون روغن و ماکارونی ببینیم.