کد خبر : 464770 تاریخ : ۱۴۰۱ دوشنبه ۱۰ مرداد - 22:55
بحرانی به نام مدیریت بحران در کشور آرزو قادری / کارشناس ارشد مطالعات فرهنگی و رسانه

نوآوران آنلاین- کشور ما از جمله کشورهای حادثه‌ خیز دنیاست که به‌ همین‌ جهت باید از سیستم مدیریت بحران قوی و کارآمد برخوردار باشد، اما متأسفانه در برابر بلایا و سوانح طبیعی که رخ می دهد بسیار آسیب‌ پذیر هستیم؛ چرا که از مدیریت بحران مناسب برخوردار نیستیم.

متأسفانه در کشور ما علاج واقعه پیش‌ از وقوع آن نمی ‌شود و پس‌ از بروز مشکلات نیز مسؤولان به‌ جای این ‌که به ‌صورت ریشه‌ ای مسائل را رفع کنند و شاهد رفع مشکلات باشیم، به ‌صورت نمایشی اقدام به حضور در محل حادثه می ‌کنند.

در واقع باید اذعان ‌داشت چنین رفتاری را نمی‌ توان مدیریت بحران تلقی کرد. باید این نکته را مسؤولان مورد توجه قرار دهند که میان "مدیریت در بحران" و "مدیریت بر بحران" مرزهای قابل ‌تفکیک وجود دارد.

متأسفانه همواره مدیریت بحران در کشورمان مغفول واقع‌ شده و مدیران هیچ‌ گاه به ‌طور جدی و ریشه ای اقدام به رفع مشکلات نکرده ‌اند و از این ناحیه مردم آسیب ‌های بسیار زیادی را متوجه شدند. برای نمونه می ‌توان به سیل اخیر اشاره کرد که اگر علاج واقعه پیش‌ از وقوع آن می ‌شد و بسیاری از مسؤولان به وظایف و مسؤولیت ‌‌‌های ‌شان عمل می‌ کردند، اکنون شاهد این بحران نبودیم.

باعث تأسف است که در حال حاضر همچنان نیروهای امدادی در حال یافتن اجساد آسیب‌ دیدگان از زیر گل‌ و لای سیلاب در برخی مناطق سیل زده هستند.

بر کسی پوشیده نیست که در کشور ما نقشه راه و راهبرد مناسبی در حوزه مدیریت بحران وجود ندارد و همین معضل موجب شده تا مشکلات عمیق‌ تر شوند و با اتفاقات تلخ بسیاری در هنگام وقوع کوچک‌ ترین اتفاق و سوانح طبیعی مواجه شویم.

متأسفانه بلایای طبیعی در کشور ما حادتر ‌از آن چه که وقوع یافته اند، به بحرانی مخاطره ‌آمیز و تهدیدی برای سلامت مردم تبدیل می ‌شوند؛ چراکه از مدیریت بحران مناسبی برخوردار نیستیم و مسؤولان عملکرد قابل‌ قبول ‌تر و آمادگی لازم برای مواجهه با بحران‌ ها و سوانح را ندارند و غافلگیر می ‌شویم.

حال این سؤال مطرح است که چرا مسؤولان مدیریت بحران باید در هنگام مواجهه با بلایای طبیعی همچون سیل غافلگیر شوند؟

اگر از قبل نکات ایمنی مورد توجه قرار می گرفت و مدیران، مسؤولیت ‌های‌ شان را به ‌خوبی انجام می‌ دادند، طبیعتاً اکنون تا این اندازه بحران را تجربه نمی ‌کردیم. متأسفانه امروز با بحرانی به نام مدیریت بحران مواجه هستیم که ناشی از ضعف زیرساخت ‌های مدیریت شهری و نبود مدیریت کارآمد در کشورمان است.

متأسفانه امروزه نبود مدیریت مناسب در شرایط بحرانی گریبان‌ گیر کشور ما شده ‌است و پس ‌از وقوع اتفاقات، مسؤولان به فکر رفع مشکلات می ‌افتند و در محل حادثه حضور می ‌یابند؛ در حالی ‌که این اقدامات هیچ دردی از مردم درمان نمی ‌کند و مشکلات شان را رفع نمی‌کند.

در حال حاضر نه ‌تنها در زمینه مدیریت بحران دچار مشکل هستیم، بلکه پس ‌از آن نیز متأسفانه عدم عملکرد مناسب مسؤولان موجب رشد شایعات و گسترش اخبار فیک و جعلی می ‌شود و گاهاً شاهد بوده‌ ایم که فیک‌نیوزها بیش ‌از بحران اصلی رخ داده، مردم را دچار مشکلات روانی زیادی کرده ‌اند.

بر همین اساس تاکید می‌ شود حتماً مسؤولان نسبت به تغییر رویه فعلی اقدام کنند و به رسالت شان در حوزه مدیریت بحران به ‌خوبی عمل کنند تا مردم با مشکلات کمتری مواجه شوند. متأسفانه خسارت‌ ها و آسیب‌ هایی که از ناحیه نبود مدیریت صحیح بحران، مردم متوجه می ‌شوند بسیار نگران ‌کننده ‌‌تر از مشکلاتی است که اصل بحران و بلایای طبیعی به بار می ‌آورد.

متأسفانه سهل انگاری مسؤولان حوزه مدیریت بحران موجب شده تا با دامنه وسیعی از خسارت ها و آسیب ها مواجه شویم؛ آن هم خسارت هایی که قابل جلوگیری بودند و می توانستیم با اندکی مدیریت صحیح مانع از بروز آن ها شویم.

این نکته غیر قابل انکار است که در حوزه مدیریت بحران، مهارت، دانش و تجربه کافی در مدیران ما وجود ندارد؛ چرا که اگر وجود داشت اکنون باران های تابستانی تبدیل به سیلاب های عظیمی نمی شد که جان و مال مردم را بستاند.

انتظار می رفت مدیران پیش از بروز بحران چنان بر اوضاع مسلط باشند که مردم کمترین آسیب را متوجه شوند؛ اما متأسفانه اکنون با شلوارهای گِلی مسؤولان و انتشار عکس هایی با این محتوا در سطحی وسیع مواجه هستیم که خود گویای این است که مدیران ما درک صحیحی از "مدیریت بر بحران" و تمایز آن با "مدیریت در بحران" ندارند.