کد خبر : 465121 تاریخ : ۱۴۰۱ سه شنبه ۱۵ شهريور - 19:10
مشاور عالی رئیس اتاق ایران در گفت‌وگو با نوآوران تاکید کرد: نقدینگی به سمت بخش‌های مولّد هدایت شود نه دلالی آرزو قادری / روزنامه نگار

نوآوران آنلاین- حال و روز این روزهای اقتصاد ایران ناخوش است و نیاز به مدیرانی دارد که بتوانند با تدبیر، اقتصاد را در مسیری صحیح هدایت کنند.

افزایش نقدینگی یکی از مسائلی است که اگر مورد توجه قرار نگیرد احتمال بروز تورم شدیدتر را در پی دارد. آن هم در شرایط فعلی که کشور ما دیگر نمی تواند روزهای تلخ گرانی را به خود ببیند.

به همین منظور باید اقداماتی در راستای هدایت نقدینگی به زمینه هایی صورت گیرد که بیشترین سود را داشته باشد.

اگر تیم اقتصادی دولت هشیار نباشد و از عهده هدایت نقدینگی برنیاید باید منتظر اتفاقات تلخ تر و گرانی های بیشتر باشیم که اصلاً شایسته ملت ایران و متناسب با شرایط اقتصادی کنونی نیست.

در همین خصوص به گفت‌و‌گو با احمد پورفلاح، مشاور عالی رئیس اتاق ایران و همچنین رئیس اتاق بازرگانی ایران و ایتالیا پرداختیم.

پورفلاح طی گفت و گویی با خبرنگار نوآوران اظهار داشت: رشد نقدینگی از جمله مسائلی بوده که همواره عدم توجه به آن مشکلات اقتصادی بسیار را برای کشور به دنبال داشته است. از این رو همواره تأکیدات بسیاری در این راستا شده که دولت ها کنترل نقدینگی را به دست بگیرند و از رشد بی رویه آن جلوگیری کنند. یکی از مهم ترین تبعات جبران ناپذیر نقدینگی بالا، تورم است که گریزناپذیر می باشد و هر زمان که نقدینگی در کشور رشد کند بلافاصله تورم نیز جهش را تجربه خواهد کرد.

وی گفت: رشد نقدینگی تنها یک عدد نیست و به معنای شفاف تر باید اذعان داشته باشیم که پایه پولی رشد یافته است. سال هاست که تحلیلگران و صاحبنظران تأکید می کنند نقدینگی باید کنترل شود و در بخش های تولیدی به کار گرفته شود و به سمت حوزه تولید و صنعت هدایت شود، اما متأسفانه دولت ها از این امر غافل بودند و یا این که اراده ای برای هدایت نقدینگی به سمت تولید و تقویت این حوزه نداشته اند.

مشاور عالی رئیس اتاق ایران با ابراز تأسف از این که مسؤولان معمولاً قادر به هدایت نقدینگی در مسیری مناسب نبوده اند، عنوان کرد: متأسفانه در بسیاری از موارد شاهد هستیم که نقدینگی به سمت دلالی و سودجویی می رود و اقتصاد کشور دچار زیان های جبران ناپذیر می شود. این در حالی است که اگر نقدینگی به سمت بخش های تولیدی و صنعتی برود شاهد روزهای خوب و شکوفایی در این حوزه خواهیم بود و به نفع مردم خواهد بود، اما متاسفانه دولت ها بی توجه هستند به این موضوع و در نهایت دود این بی درایتی ها به چشم می رود که باید تورم بالا را تحمل کنند و زندگی سختی را بگذرانند.

پورفلاح یکی از دلایل اصلی نوسانات شدید ارزی را هدایت نقدینگی به سمت این بازارها دانست و گفت: عقل و منطق حکم می کند که نقدینگی به سمت بازارهای مولد همچون تولید سرازیر شود. به تجربه حاصل شده است که ورود نقدینگی در بازارهای غیرمولد همچون طلا، سکه، ارز، خودرو و ... فقط به گسترش دلالی و واسطه گری می انجامد و نتایج و پیامدهای ناگواری برای اقتصاد کشور و در نهایت معیشت مردم به دنبال خواهد داشت.

وی تأکید کرد: در شرایط کنونی برای این که زنگ خطر نقدینگی به صدا درنیاید و بمب آن نترکد باید حتماً دولت نقدینگی را در مسیری مناسب هدایت کند و به این ترتیب مهار شود و تبعاتش دامان مردم را نگیرد. این امر مستلزم اتخاذ راهبردها و تصمیماتی صحیح و منطقی است که اگر به درستی اجرا شوند قطعاً با مشکل بزرگی همچون تورم مواجه نخواهیم بود. در هر زمینه ای که دولت ها به خوبی عمل کردند و کار کارشناسی صورت گرفت شاهد توفیقاتی بودیم. به این جهت تأکید می شود دولت جدید با درایت و کاردانی بیشتری وارد عمل شود.

مشاور عالی رئیس اتاق ایران با اشاره به مخرب بودن چاپ اسکناس بدون پشتوانه مطرح کرد: متأسفانه در دولت قبل برای جبران بخشی از کسری بودجه دولت مجبور شد که اقدام به چاپ اسکناس کند که به دلیل بدون پشتوانه بودن، پیامدهایی همچون تورم فزاینده را به دنبال داشت. بدترین راه برای جبران کسری بودجه این است که دولت ها اقدام به خلق پول به این روش کنند.