کد خبر : 563269 تاریخ : ۱۴۰۳ سه شنبه ۲۹ خرداد - 10:53
ضرورت توجه دولت آینده به بخش انرژی وضعیت مصرف انرژی در ایران همواره مورد نقد اکثر کارشناسان و تحلیل‌گران این حوزه قرار دارد. بهبود وضعیت صنعت انرژی نیازمند اصلاحات اساسی و برنامه‌ریزی بلندمدت است که تنها با تغییرات سطحی در دولت قابل تحقق نخواهد بود و نمی‌توان انتظار داشت با انتخاب رییس‌جمهوری جدید و کابینه او، در کوتاه‌مدت حاصل شود. با این حال و با توجه به مدت زمان کم باقی مانده به انتخابات ریاست جمهوری ایران باید دید الویت های اصلی دولت چهاردهم در حوزه نفت و انرژی چه باید باشد تا دستاوردهای خوبی در این حوزه حاصل شود.

نوآوران آنلاین- وضعیت مصرف انرژی در ایران همواره مورد نقد اکثر کارشناسان و تحلیل‌گران این حوزه قرار دارد. بهبود وضعیت صنعت انرژی نیازمند اصلاحات اساسی و برنامه‌ریزی بلندمدت است که تنها با تغییرات سطحی در دولت قابل تحقق نخواهد بود و نمی‌توان انتظار داشت با انتخاب رییس‌جمهوری جدید و کابینه او، در کوتاه‌مدت حاصل شود.

با این حال و با توجه به مدت زمان کم باقی مانده به انتخابات ریاست جمهوری ایران باید دید الویت های اصلی دولت چهاردهم در حوزه نفت و انرژی چه باید باشد تا دستاوردهای خوبی در این حوزه حاصل شود.

محمدصادق مهرجو کارشناس ارشد نفت و انرژی در گفتگو با خبرنگار روزنامه نوآوران بیان کرد: اولین اولویت ما در حوزه انرژی بحث تمرکز تصمیم گیری در بازار انرژی کشور است. در کشور نهادهای مختلفی داریم که شامل نهادهای تولید کننده (وزارت نیرو، وزارت نفت، انرژی اتمی..) و  مصرف کننده (وزارت صمت، جهاد کشاورزی، وزارت نیرو...) می‌شود اما بین این نهادها ناهماهنگی وجود دارد و ما دارای یک نهاد تنظیم گیر نیستیم.

مهرجو افزود: پیشنهادی که من در سال ۱۴۰۱ مطرح کردم ایجاد یک معاونت انرژی در مجموعه ریاست جمهوری برای وسط گری در بازار انرژی کشور، تنظیم‌گری و هماهنگی بین تولید کنندگان و مصرف کنندگان، سیاست گذاری و بهینه سازی کردن مصرف انرژی بود و یکی از اصلی‌ترین برنامه‌هایی که باید در دولت چهاردهم پیگیری شود ایجاد معاونت انرژی می‌باشد.

این کارشناس ارشد نفت و انرژی ادامه داد: موضوع ایجاد معاونت انرژی که مطرح می شود ذهن بعضی افراد را به سمت و سوی وزارت انرژی می برد اما مسئله این است که ما تجربه و خاطره خوبی از ادغام وزارتخانه‌ها، چه وزارت راه، چه وزارت کشاورزی و چه وزارت صمت نداریم و می‌توان گفت وظایف در این ادغام‌ها از بین رفت و در حال حاضر نیاز به نهاد فرادست داریم.

محمدصادق مهرجو بیان کرد: در حال حاضر در کشورما تولید انرژی(گاز، برق، فرآورده) زیادی انجام می‌شود ولی بهینه مصرف نمی‌شود برای مثال گازی که ما در دی ماه هر سال در کشورمان مصرف می‌کنیم به اندازه گاز مصرفی کل قاره اروپا است و با تمام تمهیدات و تولیدات دچار ناترازی‌های وحشتناکی در همه دسته‌ها( شامل برق، آب، گاز و فرآورده‌هایی مثل بنزین و گازوئیل) هستیم.

وی افزود: ما به اندازه‌ای که جمعیت کشورمان افزایش پیدا کرده نتوانستیم جوابگوی جمعیتمان باشیم چون به شکل زیادی مصرف غیر بهینه انرژی داریم. در کل دنیا و در تمام کشورهای حوزه خلیج فارس و کشورهای خاورمیانه شاخص انرژی ثابت و یا رو به کاهش است اما شاخص انرژی در کشور ما نه تنها رو به کاهش نیست بلکه رو به افزایش است.

مهرجو اظهار کرد: ما در کشور به جای اینکه آورده بیشتری داشته باشیم و حجم اقتصاد را به طور معناداری بزرگ کنیم اما عکس عمل کرده و انرژی بیشتری مصرف می‌کنیم به همین دلیل احتیاج به سیاستگذاری درست در زمینه مصرف انرژی داریم و این موضوع باید از برنامه‌های کوتاه مدت دولت چهاردهم باشد.

محمدرضا مهرجو در خصوص دیگر اولویت‌های دولت چهاردهم در حوزه انرژی بیان کرد: نوسازی و بهسازی صنایع انرژی بر و همچنین نیروگاه ها از موارد دارای اهمیت و اولویت می‌باشد.‌ همچنین در زمینه تولید برق تجدیدپذیر ۱۰ تا ۱۵ هزار مگاوات برق تجدید پذیر داریم برای اینکه بتوانیم مدیریت مصرف داشته و در پیک تابستان شاهد تعطیلی شهرک‌های صنعتی و تعطیلی زود هنگام ادارات نباشیم.

مهرجو در پایان تاکید کرد: اگر بتوانیم یک تنظیم‌گری و هماهنگی خوب بین بخش‌های مختلف و بهینه سازی کنترل مصرف و نوسازی و بهسازی در صنایع انرژی بر داشته باشیم، می‌توانیم بازارهای صادراتی را پیش روی خود دیده و صادرات را افزایش داده و فرصت های خوبی در منطقه و جهان به دست آوریم.

زهرا مالمیر - روزنامه نوآوران