کد خبر : 563448 تاریخ : ۱۴۰۳ شنبه ۱۶ تير - 11:04
محقق سازی توسعه پایدار شهری در دولت چهاردهم دولت چهاردهم در حوزه شهری باید بر مجموعه‌ای از اولویت‌ها تمرکز کند تا بهبود کیفیت زندگی شهروندان، توسعه پایدار شهری و افزایش بهره‌وری را محقق سازد.

نوآوران آنلاین- دولت چهاردهم در حوزه شهری باید بر مجموعه‌ای از اولویت‌ها تمرکز کند تا بهبود کیفیت زندگی شهروندان، توسعه پایدار شهری و افزایش بهره‌وری را محقق سازد.

یکی از اولویت‌های اساسی باید توسعه و بهبود سیستم‌های حمل‌ونقل عمومی باشد. افزایش تعداد خطوط مترو، بهبود خدمات اتوبوس‌رانی و توسعه شبکه تراموا می‌تواند به کاهش ترافیک و آلودگی هوا کمک کند.

بهبود کیفیت جاده‌ها، پل‌ها و تقاطع‌ها برای کاهش تراکم ترافیکی و تسهیل حمل‌ونقل شهری ضروری است. همچنین، توسعه زیرساخت‌های هوشمند شهری می‌تواند به بهبود مدیریت ترافیک کمک کند.

با توجه به بحران آب در بسیاری از مناطق کشور، مدیریت بهینه مصرف آب و توسعه سیستم‌های تصفیه و بازیافت آب باید در اولویت قرار گیرد. توسعه سیستم‌های آبیاری هوشمند و بهینه‌سازی شبکه‌های توزیع آب می‌تواند به کاهش هدررفت منابع آبی کمک کند.

توجه به انرژی‌های تجدیدپذیر مانند خورشیدی و بادی می‌تواند به کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی و کاهش آلودگی هوا کمک کند. نصب پنل‌های خورشیدی در ساختمان‌های عمومی و توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر باید مورد توجه قرار گیرد.

توسعه پارک‌ها، باغ‌ها و فضاهای سبز شهری می‌تواند به بهبود کیفیت هوا، کاهش دما و ایجاد محیطی سالم‌تر برای شهروندان کمک کند. همچنین، ایجاد فضای سبز در مناطق کم‌برخوردار باید در اولویت باشد.

بهبود سیستم‌های جمع‌آوری و بازیافت زباله، توسعه فناوری‌های تبدیل زباله به انرژی و کاهش تولید زباله‌های پلاستیکی می‌تواند به حفظ محیط زیست شهری کمک کند.

بازسازی و نوسازی بافت‌های فرسوده شهری و بهبود زیرساخت‌های آن‌ها می‌تواند به افزایش امنیت، بهبود کیفیت زندگی و ایجاد فرصت‌های اقتصادی جدید در این مناطق منجر شود.

افزایش تعداد و کیفیت مدارس، کتابخانه‌ها، مراکز فرهنگی و ورزشی می‌تواند به ارتقاء سطح آموزشی و فرهنگی شهروندان کمک کند. ایجاد فضاهای عمومی برای فعالیت‌های فرهنگی و هنری نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

استفاده از فناوری‌های نوین برای مدیریت شهری، شامل سیستم‌های هوشمند حمل‌ونقل، مدیریت انرژی و آب، و ارائه خدمات آنلاین به شهروندان می‌تواند به افزایش کارایی و بهره‌وری شهری کمک کند.

استفاده از داده‌ها و تحلیل‌های آماری برای تصمیم‌گیری‌های شهری می‌تواند به بهبود برنامه‌ریزی و اجرای پروژه‌های شهری کمک کند. ایجاد سیستم‌های اطلاعات جغرافیایی (GIS) و تحلیل داده‌های بزرگ می‌تواند در این راستا مؤثر باشد.

 

 

دکتر نوید خاصه باف مدیرعامل سازمان سرمایه گذاری و مشارکت های مردمی شهرداری تهران در گفتگو با خبرنگار روزنامه نوآوران در خصوص الویت های دولت چهاردهم در حوزه شهری گفت: دولت چهاردهم اگر بتواند مشارکت‌های مردمی را به میدان بیاورد و ظرفیت‌های بخش خصوصی و مردم با طراحی ابزارها ( با کمک و تسهیل امور شهری در خصوص استفاده از ابزارهای مالی ) استفاده کند حتماً شاهد تحول و پیشرفت در حوزه شهری خواهیم بود اما اگر نگاه‌ها سطحی و از سر محافظه کاری و عدم تصمیم گیری باشد شاهد این خواهیم بود که نه تنها شهر تهران بلکه بقیه شهرها هم دچار رکود و افت شدید خواهند شد.

 

وی افزود: امروز مدیریت شهری تابع قواعد سنتی که از طریق درآمدهای سابق ایجاد می‌شد نیست بلکه باید با کمک و مشارکت مردم شهر را اداره کرد و این هم اعتماد ویژه مردم و نگاه پویا به بخش سرمایه‌گذاری را خواهان است که امیدواریم در دولت چهاردهم مد نظر قرار گیرد.

 

خاصه باف با اشاره به لزوم وجود مدیران توانمند و متخصص در حوزه شهری تاکید کرد: دو بال اصلی مدیریت تخصص و تعهد است که هر کدام بدون دیگری معنایی ندارد.

وجود مدیران متخصص و متعهد در حوزه شهری بسیار با اهمیت است. فردی که متعهد بوده و تخصص نداشته باشد قطعاً خروجی نخواهد داشت و همچنین متخصصی که تعهد نداشته باشد کارایی ندارد و هر دوی این‌ها در کنار هم معنا پیدا می‌کند.

 

دولت چهاردهم با تمرکز بر بهبود زیرساخت‌های شهری، مدیریت منابع آب و انرژی، توسعه فضای سبز و محیط زیست، بازآفرینی شهری، تقویت خدمات عمومی و رفاهی، و مدیریت هوشمند شهری می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی شهروندان و توسعه پایدار شهری دست یابد. این اولویت‌ها نه تنها به افزایش بهره‌وری و کارایی شهری کمک می‌کند، بلکه به ایجاد محیطی سالم‌تر و پویاتر برای زندگی شهروندان منجر می‌شود.

 

 

دکتر علی نوذرپور کارشناس مسائل شهری و معاون سابق امور شهرداری های سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور نیز در گفتگو با روزنامه نوآوران بیان کرد: الویت ها از مسائل و مشکلات مشخص میگردند. در حوزه وظیفه مشکل اساسی ما در حمل و نقل و ترافیک است.  مهمترین مسئله حوزه حمل و نقل و ترافیک سهم چم ناوگان حمل و نقل عمومی در سفرهای درون شهری است.

 

وی افزود: این سهم کم ناشی از کمبود ناوگان در حوزه اتوبوسرانی و همچنین کمبود مسیرهای مترو و ناوگان مترو است.

 

نوذرپور ادامه داد: دولت‌ها در دوران گذشته به جز یک مقطع ( دهه هفتاد که در حوزه اتوبوسرانی خدمات جدی صورت گرفت )که خیلی جدی به حوزه حمل و نقل عمومی کمک شد در مقاطع بعدی در تامین منابع برای ناوگان اتوبوسرانی و خطوط جدید مترو کوتاهی کردند و برنامه لازم را اجرایی نکردند.

 

این کارشناس مسائل شهری گفت: اولین اولویت در دولت جدید این است که دولت به کمک شهرداری‌ها آمده و در تامین ناوگان حمل و نقل عمومی چه اتوبوسرانی و چه مترو کمک کرده و سهم خود را پرداخت کند که به طبع آن از آلودگی هوا به میزان قابل توجهی در کلان شهرها کاسته می‌شود.

 

وی ادامه داد: اقدامات تکمیلی سیستم حمل و نقل عمومی در حوزه آلودگی هوا نیز دوم مسئله مهم است. برای مثال بحث نوسازی ناوگان بار شهری  بحث استانداردهای محیط زیست در ناوگان‌ها و سایر اقدامات تکمیلی که در مصوبات دولت‌های قبل بوده و اجرایی نشده باید در دستور کار قرار گیرد.

 

نوذرپور تاکید کرد: سومین مسئله که هنوز حل نشده و دولت باید به کمک شهرداری بیاید بحث مدیریت پسماند است که به ویژه در کلانشهرها و شهرهای شمالی وضعیت بسیار اسفناکی دارد.

 

وی در انتها خاطرنشان کرد: دولت بخش پشتیبانی و نظارت و حمایت را نباید در حوزه مدیریت شهری فراموش کند.

 

زهرا مالمیر - روزنامه نوآوران