کد خبر : 584746 تاریخ : ۱۴۰۳ سه شنبه ۱ آبان - 20:17
گسترش ناهنجاری ‌های اجتماعی؛ پیامد گسترش فقر مصطفی مهرآیین / جامعه‌شناس و استاد دانشگاه

نوآوران آنلاین- مسائل اقتصادی از جمله موضوعاتی هستند که بر همه بخش‌ ها تأثیرات جدی و قابل ‌توجهی دارند. از جمله آن ‌ها می ‌توان به مشکلات اجتماعی اشاره کرد که در حال حاضر وضعیت اجتماعی جامعه به ‌گونه ‌ای است که با آسیب ‌های اجتماعی بسیار زیادی مواجه هستیم و مشکلات اقتصادی و ناهنجاری ‌های اقتصادی تأثیر بسیار مهمی در بروز رفتارهای اجتماعی غلط و آسیب‌ های اجتماعی دارد.

در حال حاضر با گسترش مشکلات اجتماعی مواجه هستیم که در نتیجه بروز فقر و گسترش فقر در کشور اتفاق افتاده ‌اند.

اگر بخواهیم با نگاهی دقیق ‌تر به واکاوی علل بروز ناهنجاری ‌های اجتماعی بپردازیم به این نتیجه خواهیم رسید که اقتصاد عامل مهم و تعیین‌کننده ‌ای در رفتارهای افراد و کنترل ‌کننده آن‌هاست.

در شرایط کنونی به‌ ویژه طی سال‌ های اخیر که مشکلات اقتصادی تعمیق یافته ‌اند، ناهنجاری‌های اجتماعی نیز به تبع آن‌ها رشد یافته و با آسیب‌های اجتماعی بیشتری مواجه هستیم. به ‌همین ‌جهت باید تاکید کنیم برای خروج از بحران‌ های اجتماعی فعلی باید مسائل اقتصادی ساماندهی شوند و مردم مشکلات اقتصادی کمتری را تجربه کنند و شرایط معیشتی خانوارها بهبود یابد و تقویت شود.

در حال حاضر تا حد بسیار زیادی معیشت مردم آسیب‌ دیده اند و همین امر منجر به بروز مشکلات بسیار زیاد در حوزه‌ های مختلف دیگر شده ‌است. مسائل اقتصادی فقط محدود به این حوزه نیست و به حوزه اجتماعی نیز کشیده شده‌ است.

نمی ‌توان خط ‌کشی و مرز مشخصی بین مسائل اقتصادی و سایر مسائل زندگی ایجاد کرد و همه حوزه ‌ها به یک دیگر مرتبط هستند و از یک دیگر تأثیر می ‌پذیرند و بر یک دیگر تأثیرات قابل‌ توجهی دارند. در این ‌میان تأثیر و نقش مسائل اقتصادی و بحران‌ های اقتصادی بر بروز مشکلات اجتماعی بیش ‌از سایر حوزه ‌ها خودنمایی می ‌کند و به‌ همین ‌جهت تاکید اصلی این است که باید حتماً مشکلات اقتصادی کاهش یابند و تلاش شود تا وضعیت اقتصادی جامعه بهبود یابد.

باید شاهد اتفاقات مثبت و اقدامات خوبی در حوزه اقتصادی باشیم تا به ‌دنبال آن معیشت مردم تقویت شود و رفاه عمومی در جایگاه و شرایط مناسبی قرار گیرد. متأسفانه یکی از دلایل اصلی که موجب بروز ناهنجاری ‌های اجتماعی شده و مشکلات بسیار زیادی را به دنبال داشته رشد حاشیه ‌نشینی به ‌دنبال مشکلات اقتصادی عمیق است. برای مثال تصور کنید خانواده‌ هایی که قادر به تهیه مسکن مناسب در داخل شهرها نشوند، مجبور هستند به شهرک ‌های اقماری و حاشیه ‌ای شهرهای بزرگ پناه ببرند و این اقدام رشد ناهنجاری ‌های اجتماعی و بروز مشکلات اجتماعی را به ‌دنبال خواهد داشت؛ کما این که چنین اتفاقی را در حال حاضر شاهد هستیم و بسیاری از خانواده‌ ها که سال‌ های قبل در داخل شهرهای بزرگ همچون پایتخت زندگی می‌ کردند اکنون محل سکونت شان را به حاشیه شهرها برده ‌اند و چاره ‌ای جز حاشیه‌ نشینی ندارند که حاشیه ‌نشینی نیز مشکلاتی را در حوزه ناهنجاری‌ های اجتماعی به دنبال داشته ‌است.

مسؤولان اگر قصد دارند مشکلات را رفع کنند باید این نکته مهم را در نظر داشته باشند که در وهله اول باید زیرساخت‌ ها اصلاح شوند و در همه حوزه‌ ها بایستی شاهد اصلاح زیرساخت ‌ها باشیم و دوماً باید مشکلات به‌ صورت ریشه ‌ای رفع شوند. این ‌که ظاهراً یک مشکلی را برای مدتی رفع کنیم و پس‌از آن بعد از مدتی کوتاه دوباره آن مشکلات بروز و ظهور یابند و حتی با قوت و شدت بیش ‌از قبل نیز تداوم یابند اتفاق تلخی است.

متأسفانه مشکلات در کشور ما به‌ صورت ریشه ‌ای رفع نمی‌ شوند و سرمنشأ آن ‌ها خشکانده نمی ‌شود و به ‌همین‌ جهت است که همواره مشکلات وجود داشته ‌اند و روز به ‌روز نیز بیشتر می ‌شود. به‌ همین‌ جهت توصیه می ‌شود حتماً مسؤولان ریشه اصلی بروز ناهنجاری‌ های اجتماعی و مشکلات این حوزه یعنی مسائل اقتصادی و رفاهی و معیشتی مردم را مورد توجه قرار دهند و تلاش کنند تا شرایط اقتصادی را بهبود بخشند و مشکلات اقتصادی پس ‌از آن حل خواهند شد.

در این زمینه مسؤولان دولت فعلی رسالت سنگینی بر عهده دارند و باید مشکلات باقی‌ مانده از دولت ‌های قبل را نیز رفع کنند. به‌ همین ‌جهت باید دولتمردان تحقق انتظارات و مطالبات مردم را در اولویت قرار دهند و اقتصاد را در جایگاهی قرار دهند که مردم کمترین فشار را تحمل کنند.