کد خبر : 584793 تاریخ : ۱۴۰۳ جمعه ۴ آبان - 20:19
جامعه شناس و استاد دانشگاه در گفت‌و‌گو با نوآوران عنوان کرد: مشکلات اقتصادی؛ تهدیدی برای سلامت روان جامعه بر کسی پوشیده نیست که مشکلات اقتصادی در حال حاضر در زندگی اقشار مختلف جامعه ما به چشم می خورد و در این میان افراد ضعیف تر و آسیب پذیرتر که از نظر کسب درآمد وضعیت مناسب و خوبی ندارند و از هیچ پشتوانه ای نیز برخوردار نیستند بیش از سایر افراد دچار مشکل می شوند. بسیاری از مشاغل در حال حاضر متاسفانه درآمد سابق را کسب نمی کنند و رکود اقتصادی سنگینی بر اقتصاد سایه افکنده است و افزون بر رکود شاهد تورم بالایی نیز هستیم؛ تورمی که بدون هیچ منطق اقتصادی و به طرز عجیبی در حال افزایش است.

نوآوران آنلاینبا نگاهی به قیمت کالاها طی چندین سال اخیر به خوبی متوجه سیر صعودی قیمت ها در کشورمان می شویم. این سیر صعودی در شرایطی اتفاق می افتد که هم مردم قدرت خریدشان کاهش یافته است و هم رقم دستمزدها و حقوق ها پاسخگوی نیازها نیست. 

چنین وضعیتی موجب شده تا مردم بسیار تحت فشار قرار بگیرند و گرفتار اختلالات روانی شوند که این اتفاق ناگوار، مسائل حادی به دنبال خواهد داشت.

در همین خصوص به گفت و گو با دکتر امان الله قرایی مقدم، جامعه شناس و عضو هیأت علمی دانشگاه پرداختیم.

قرایی مقدم در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: مشکلات اقتصادی در شرایط کنونی به نحو قابل توجهی همه وجوه زندگی مردم جامعه را تحت تاثیر قرار داده و زندگی مردم را دچار مشکل کرده است. درواقع می توان گفت مسائل اقتصادی تاثیر بسیار مهمی بر زندگی و معیشت مردم دارند و اگر مردم در این راستا با اخلال مواجه شوند قطعاً سایر زمینه های زندگی شان نیز تحت الشعاع قرار می گیرد و اتفاقات تلخی را تجربه می کنند.

وی ادامه داد: مهم ترین مسأله ای که باید در حال حاضر کلیه دستگاه های کشور در نظر داشته باشند این است که تا حد امکان فعالیت هایی جهت برون رفت از اوضاع کنونی اقتصادی انجام دهند و اجازه ندهند که بیش از این مردم در فشار قرار گیرند. در حال حاضر دیگر تاب و تحملی برای مواجهه با فشارهای مالی و اقتصادی برای مردم باقی نمانده است. به همین جهت باید همه دستگاه ها دست به دست هم دهند و وضعیت را به گونه ای اداره کنند که مردم در شرایط حساس و بحرانی کنونی کمترین فشار روانی را تحمل کنند.

این جامعه شناس و عضو هیأت علمی دانشگاه با بیان این که مشکلات اقتصادی تاثیرات روحی و روانی بسیار مخربی بر افراد بر جا می گذارند، اظهار داشت: شاید در نگاه نخست چنین به نظر برسد که مسائل اقتصادی و مالی جدا از هر مسأله دیگری هستند؛ در حالی که چنین نیست و هر گونه مشکلی که در زندگی افراد ایجاد شود و روح و روان آن ها را درگیر کند می تواند تبعات روانی گسترده و حتی خطرناکی بر آن ها داشته باشد. برای نمونه می توان به مشکلات اقتصادی کنونی اشاره کرد که که موجب شده تا بسیاری از افراد دیگر شخص سابق نباشند و هیچ امری خوشحال شان نکند و نسبت به امور مهم بی تفاوت باشند و در یک کلمه افسردگی را تجربه کنند. در جامعه ما در حال حاضر متاسفانه شمار افراد مبتلا به اختلال افسردگی کم نیست و این رویه اگر همین طور تداوم یابد در آینده ای نه چندان دور زنگ خطر اختلالات روانی به ویژه افسردگی شنیده می شود.

قرایی مقدم تأکید کرد: باید برای جلوگیری از گسترش بیش از حد اختلالات روانی، مسؤولان تدابیری جهت رفع مشکلات اقتصادی بیاندیشند. طبیعی است مردمی که برای تامین ساده ترین نیازهای زندگی شان حسرت می خورند و سرپرستان خانواری که شرمنده خانواده های شان هستند در درجه اول روح و روان شان آشفته می شود و به مرور زمان اختلالات روانی را تجربه خواهند کرد و این اختلالات روانی روز به روز عمیق تر و بدتر می شود و مشکلات حادی را ایجاد خواهد کرد. به این ترتیب به جرأت می توان گفت مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم تاثیر بسیاری بر بروز مشکلات روحی و روانی بر آن ها خواهد داشت.

وی افزود: در کشورمان اکنون اقشار ضعیف و متوسط روزهای بسیار سختی را تجربه می کنند؛ به ویژه این که هر روز با قیمت های بالاتری در زمینه کالاهای اساسی مواجه هستند. قاعدتا زمانی که مردم قادر به تهیه مایحتاج شان نیستند مجبور به حذف کالاهای اساسی می شوند و این امر خود تبعات روانی بسیاری به دنبال دارد. فرزندانی که در خانواده های اقشار ضعیف و زیر خط فقر زندگی می کنند از کمترین امکانات رفاهی برخوردار نیستند و قطعاً این امر بر روح و روان مردم تأثیرات مخربی بر جا خواهد گذاشت. از این رو ضروری است که برای جلوگیری از بروز موج گسترده افسردگی و اختلالات روانی مسؤولان دست به کار شوند و زمان را برای از بین بردن مشکلات اقتصادی از دست ندهند.