نوآوران آنلاین- یکی از مهم ترین مسائلی که باید در همه دولت ها مورد توجه قرار گیرد موضوع اشتغال است.
اهمیت اشتغالزایی به قدری بالاست که بسیاری از نامزدهای انتخاباتی در هنگام رقابت ها بر آن تاکید می کنند و یکی از مهم ترین دستورکارهای شان را اتخاذ سیاست هایی در جهت افزایش فرصت های شغلی معرفی می کنند.
معیشت مردم از اهمیت بالایی برخودار است و باید مسؤولان در این زمینه تلاش کنند تا با ایجاد فرصت های شغلی مناسب، زمینه اشتغال افراد فراهم شود.
در شرایط کنونی با بسیاری از فارغ التحصیلان رشته های خوب دانشگاهی مواجه هستیم که بیکارند و موفق به یافتن شغل نمی شوند. این معضل باید رفع شود و دیگر شاهد چنین وضعیت اسفباری نباشیم.
در همین خصوص به گفت و گو با محمدرضا تاجیک، عضو شورای عالی کار پرداختیم.
تاجیک طی گفت و گویی با خبرنگار نوآوران اظهار داشت: مایه تأسف است که بگوییم سیاست گذاری های کشور به گونه ای است که افراد تحصیل کرده بیکار هستند و افرادی نیز که شاغل هستند از درآمد و حقوق مکفی برخوردار نیستند و حقوق شان فقط کفاف نیمی از روزهای ماه را می دهد.
وی افزود: همه این مسائل به نبود مدیریت صحیح در اقتصاد بازمی گردد. کشور ما از ظرفیت های خوبی برای اشتغالزایی برخوردار است، اما متاسفانه مغفول واقع شده اند و به این ترتیب شاهد رشد بیکاری و از بین رفتن فرصت های شغلی هستیم.
این عضو شورای عالی کار مطرح کرد: از اواخر سال 98 که کرونا به ایران آمد، رویه اشتباهی در زمینه اقتصاد کشور در پیش گرفته شد و به دنبال تصمیمات غلط و نسنجیده و بی درایتی های مسؤولان، اتفاقات تلخی افتاد و شاهد بیکار شدن بسیاری از افراد شاغل بودیم.
تاجیک با ابراز تاسف از این که واحدهای اقتصادی طی مدتی که با محدودیت ها و تعطیلی های کرونایی مواجه بودیم از نظر اقتصادی با مشکلات مالی بسیاری مواجه شدند، گفت: متاسفانه اکنون نیز امکان ادامه فعالیت به روال قبل از کرونا بازنگشته است؛ چرا که هزینه های بنگاه های اقتصادی بالاست و صاحبان آن ها چاره ای جز کاهش هزینه ها برای برقراری تعادل میان درآمدها و هزینه ها ندارند و نهایتاً شاغلان شان به جرگه بیکاران می پیوندند تا تناسب میان ورودی و خروجی آن بخش ها از نظر اقتصادی ایجاد شود.
وی ابراز تاسف کرد که در شرایط کنونی وضعیت به گونه ای است که اگر کسی بیکار شود به سختی قادر به یافتن شغل شود؛ چرا که همه بخش ها با مشکلات بسیاری از نظر مالی مواجه هستند و طبیعتاً در چنین حالتی اقدام به استخدام نیروی جدید نمی کنند.
عضو شورای عالی کار، مشکلات موجود را نتیجه بی تدبیری های دولت ها طی دورههای مختلف عنوان کرد و گفت: شرایط به گونه ای است که بسیاری از خانواده های شاغل در تأمین نیازهای شان دچار مشکل هستند. چه برسد به افرادی که دارای شغل نیستند و شغل شان را از دست داده اند. طبیعتاً در چنین شرایطی باید مسئولان نسبت به رفع مشکلات اقدام کنند و شرایط اشتغالزایی ایجاد کنند.
تاجیک ادامه داد: متأسفانه در کشورمان به جای اشتغالزایی شاهد اشتغال زدایی بوده و هستیم و همین امر منجر به بروز مشکلات بسیار زیادی شده است. باید شرایط اقتصادی تولیدکنندگان بهبود یابد و تسهیلاتی در اختیار آن ها قرار گیرد و حمایت هایی از تولیدکنندگان و صنعتگران شود تا بتوانند واحدهای تولیدی و صنعتی را سرپا نگه دارند و بقا یابند و در نتیجه بقای آن ها کارگران نیز بیکار نمی شوند و دارای شغل خواهند بود.
وی با بیان این که ارتباط مستقیمی میان رشد مشکلات اقتصادی و تعدیل نیروی انسانی و بالا رفتن هزینه های کارفرمایان وجود دارد، عنوان کرد: هر چه کارفرمایان شرایط اقتصادی شان سخت تر شود بیشتر اقدام به تعدیل نیرو می کنند و در چنین شرایطی حتی نه تنها به استخدام نیروی جدید نمی پردازند، بلکه برای برقراری تناسب مجبور هستند نیروهای شان را نیز تعدیل کنند که نتیجه این امر گسترش بیکاری شاغلان می شود. در حال حاضر بسیاری از افرادی که چندین ماه قبل شاغل بودند اکنون بیکار شده اند و این رویه غیر قابلقبول است و نمی توان این چنین ادامه داد؛ چراکه مشکلات به قدری است که افراد در تأمین حداقلی ترین نیازهای شان نیز عاجز و دچار مشکل هستند. انتظار می رود در چنین شرایطی مسئولان اقدامات مناسبی جهت برون رفت از این وضعیت بیاندیشند.
عضو شورای عالی کار توصیه کرد: دولت فعلی باید با تدبیر عمل کند و تیم های اقتصادی قوی برای رفع مشکلات بگمارد و مسئولان با تمام قوا تلاش کنند تا مشکلات رفع شود. متأسفانه در حال حاضر گرفتار دور باطل شده ایم و مشکلات اقتصادی به صورت زنجیروار یکی پس از دیگری و در پی یکدیگر بروز می یابند. انتظار می رود تیم های اقتصادی دولت فعلی به گونه ای اوضاع را به دست بگیرند که اجازه ندهند وضعیت زندگی و معیشت مردم از این بدتر شود. اقتصاد خانوارها وضعیت بی سابقه ای را تجربه می کند که تا کنون سابقه نداشته است. نمی توان بیش از این بر مردم فشار آورد و باید از شدت فشارها کاسته شود.
تاجیک افزود: کشور ما همواره با معضل بیکاری مواجه بوده و هست و قادر به پاسخگویی به نیازهای جمعیت شاغل کشور نبوده ایم. اکنون این مشکل چندین برابر شده است؛ چراکه بسیاری از متولدین دهه شصت و هفتاد، وارد بازار کار شده اند اما متأسفانه حتی متولدین دهه های پیشین نیز از شغل مناسبی برخوردار نیستند و همین امر موجب شده تا مشکلات بیشتری در زمینه اشتغال ایجاد شود.
وی ابراز تأسف کرد که بسیاری از تحصیلکرده های دانشگاهی با توجه به شغل، مهارت، تخصص و تحصیلات دانشگاهی شان نتوانستند اشتغال یابند؛ چراکه مشکلات بسیار زیادی در این راستا وجود دارد و موفق به یافتن شغل مناسب نشدند و بیکار هستند و یا به شغل های حاشیه ای روی آورده اند؛ این در حالی است که باید افرادی که از تخصص و مهارت کافی برخوردارند در حوزه مربوطه مشغول شوند و امکان فعالیت برای آن ها فراهم شود.
عضو شورای عالی کار در پایان عنوان کرد: اقتصاد ایران این اجازه را نمی دهد که کارفرمایان بتوانند روند اشتغال را به گونه ای پیش ببرند که حتی برای خودشان راضی کننده باشد. بسیاری از کارفرمایان با حداقلی ترین نیروی انسانی شان در حال پیشبرد امورشان هستند و حتی در پایان نیز خود رضایت کافی از عملکردشان ندارند، اما ناچار هستند این شرایط را تحمل کنند تا هزینههای شان بیش از این افزایش نیابد. هزینه های سرسام آوری در حوزه اشتغالزایی وجود دارد که موجب شد کارفرمایان به سختی، واحدهای صنفی شان را باقی نگه دارند.