کد خبر : 584855 تاریخ : ۱۴۰۳ شنبه ۱۲ آبان - 22:53
فیلترینگ، انحصارگرایی و نتیجه معکوس فرهاد قنبری

نوآوران آنلاین- طی سال های اخیر از مجلس شورای اسلامی تا سایر دستگاه های دولتی و رسانه ها دست به دست هم دادند تا ریشه تمام مشکلات کشور اعم از فقر، طلاق، مفاسد، کاهش ازدواج، کم شدن زاد و ولد، بزهکاری، دزدی، قتل، خشونت و ناامیدی و در کل عموم مشکلات و آسیب های اجتماعی را از چشم اینترنت و فضای مجازی ببینند.

   البته شکی در بعضی فضاسازی‌ها و دروغ پردازی های صورت گرفته در فضای مجازی نیست؛ اما فیلترینگ و محدودیت اینترنت نیز محکوم به شکست است و جز نتایج زیانبار هیچ سودی برای کشور نخواهد داشت.

     یکی از بزرگ ترین نتایج انحصار رسانه‌‌ای در کشور، خروج مرجعیت رسانه‌ای میهن مان به سمت شبکه‌های فارسی زبان ماهواره‌ای بود که توسط بیگانگان هدایت شده و می شوند. صدا و سیما و دولت با انحصارگرایی و محدود کردن شبکه‌های ارتباطی (آن هم در عصر ارتباطات) بزرگ ترین اقدام بر ضد امنیت ملی را مرتکب شد و فضای فکری و سیاسی و فرهنگی کشور کاملاً در خدمت دشمنان قرار گرفت.

   با این رویداد منحوس، آن ها بودند که دوست و دشمن و فرهنگ و هنر و سبک زندگی را هر گونه که دلخواه شان بود برای توده مردم تعریف و تعیین کردند. آن ها در ذهن مخاطب مردد ایرانی – که آماده پذیرش هر سخنی غیر از روایت صدا و سیما بود – اعتبار و حقانیت نیروی نظامی جان بر کف کشور را در منطقه تا حد ممکن تقلیل دادند، دریدگی و وقاحت را مترادف با حقوق و آزادی معرفی کردند، ایران را جهنم روی زمین و غرب را بهشت معرفی کردند، تمام نکبت‌های جهان را به ایران نسبت دادند، هیچ نکته مثبتی از کشور نگفته و با برجسته کردن تمام ضعف‌ها، بلایی سر مخاطب خود آوردند که همان مخاطب مردد و خام اندیش، به دشمن تمام قد کشور خود و حامی تمام قد دشمنان وطن خود بدل شد.

    مسأله مهم و حیاتی برای طیف عظیمی از مردم کشورمان – به ویژه پس از اشاعه ویروس کرونا – ویژگی درآمد زایی و کسب و کار از طریق فضای مجازی است. بسیاری از مردم فعالیت خود را از طریق اینستاگرام و تلگرام دنبال می کنند. مسدود و محدود کردن این شبکه‌های اجتماعی باعث از دست رفتن بسیاری مشاغل و یا رکود بازار کار بسیاری از افرادی شده است که درآمد خود را از طریق فروش مجازی به دست می‌آورند.

   فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی اگر چه در ظاهر با هدف جلوگیری از گسترش ولنگاری و فساد و مبارزه با تبلیغات بیگانه صورت می‌گیرد؛ اما در عمل خود به خود به بسیاری از مفاسد دامن می‌زند. به عنوان مثال نوجوان و جوانی که فقط به دنبال سرگرمی و وقت‌گذرانی در شبکه‌های اجتماعی است، به واسطه فیلترینگ با ابزاری به نام پروکسی و فیلترشکن آشنا شده است که از آن پس به راحتی به همه صفحات و سایت های هرزنگارانه و مستهجن دسترسی می یابد.