کد خبر : 585044 تاریخ : ۱۴۰۳ سه شنبه ۲۹ آبان - 23:52
عضو انجمن روان شناسی ایران در گفت و گو با نوآوران هشدار داد: شنیده شدن زنگ خطر بروز بحران های خانوادگی در جامعه بر کسی پوشیده نیست که مسائل خانوادگی این روزها به مهم ترین دغدغه جامعه شناسان و روان شناسان اجتماعی تبدیل شده است؛ دغدغه ای جدی و تلخ که نشان از فروپاشی بنیان خانواده ها دارد. این فروپاشی که گاهاً بی سر و صدا و در سکوت کامل رخ می دهد و به صورت طلاق عاطفی خود را نمایان می کند، نتیجه نبود آگاهی های لازم در افراد است.

نوآوران آنلاین- در همه خانواده‌ ها اختلاف نظرهایی میان زوجین وجود دارد که باید مدیریت شوند و نحوه کنترل و مدیریت آن ‌ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. اما متاسفانه در جامعه ما به ویژه طی سال های اخیر پرونده های طلاق نشان از این دارد که زوجین در برقراری ارتباط عاطفی موفق نبوده اند.

برای نمونه می توان به نبود اعتقاد به استقلال زوجین اشاره کرد. این در حالی است که باید استقلال طرف مقابل را حفظ کنیم و نباید چنین تصور کنیم که در زندگی فقط یک طرف باید تصمیم گیری کند و طرف دیگر باید فقط فرمان‌بردار باشد و اطاعت کند.

زندگی عرصه تعامل دوسویه است و باید در این تعامل دوسویه زن و مرد هر دو به خوبی نقش ایفا کنند. طبیعتاً فرزندانی که در چنین خانواده هایی رشد و پرورش می یابند، در بزرگسالی همان رفتارهایی را تکرار خواهند کرد که والدین شان انجام داده اند. به ‌همین جهت این نکته از اهمیت بالایی برخوردار است که والدین رفتارشان را به نحوی مدیریت کنند که در آینده فرزندان سالمی از نظر روانی تربیت کنند.

متأسفانه در بسیاری از خانواده ها اکنون شرایط به‌ گونه ‌ای است که افراد انتظارات شان از یکدیگر متناسب با توانمندی طرف مقابل شان نیست و همچنین نمی‌ توانند حفظ استقلال طرف مقابل خود را بپذیرند و قدرت تحمل تفاوت ها را ندارند و متأسفانه بعد از مدتی چنین خانواده هایی که تعدادشان در جامعه ما کم نیست، به فروپاشی دچار می گردند. 

در همین خصوص به گفت و گو با دکتر مهسا بشار، عضو انجمن روان شناسی ایران، عضو سازمان نظام روان شناسی و عضو انجمن روان شناسی آمریکا (APA) پرداختیم.

بشار با بیان این که در شرایط فعلی یکی از مهم ‌ترین اتفاقاتی که در سطح جامعه با آن مواجه هستیم، نبود تفاهم در زندگی مشترک و بروز بحران ‌های خانوادگی است، به خبرنگار نوآوران گفت: به جرأت می‌توان گفت در جامعه ما تا حد زیادی آمار طلاق عاطفی بیش ‌از طلاق رسمی است و این زنگ خطری است که نشان می ‌دهد در جامعه با بحران مواجه هستیم و باید مسئولان در این ‌راستا تدابیری بیندیشند و سیاست‌ هایی در پیش گیرند تا از بحرانی که در حال حاضر در آن به سر می ‌بریم، عبور کنیم.

وی افزود: زنگ خطر بروز بحران در خانواده ‌ها به صدا درآمده است. متأسفانه در جامعه ما افراد ناآگاهانه ازدواج می‌کنند و آموزش ها و مشاوره های قبل ‌از ازدواج تا حد زیادی در میان افراد جامعه ما بی ‌معنی تلقی می شود و بی‌ اهمیت است. به ‌همین جهت معمولاً افراد اقدام به ازدواج هایی می ‌کنند که ناموفق خواهد بود. یکی از دلایل اصلی عدم توفیق زوجین در زندگی، نبود تفاهم و تاب‌آوری مناسب می ‌باشد که این مسئله نیز در سایه نبود آموزش ‌های صحیح اتفاق افتاده است.

عضو انجمن روان شناسی ایران ابراز تاسف کرد که خانواده‌ ها آگاهی کافی ندارند که به فرزندان شان هنگام ازدواج منتقل کنند و از سوی دیگر آموزش ‌های پیش ‌از ازدواج را نیز چندان مورد توجه قرار نمی دهند و همین امر موجب شده افراد ناآگاهانه ازدواج کنند، ناآگاهانه صاحب فرزند شوند و درنهایت شاهد اتفاقات تلخی همچون بروز طلاق عاطفی یا طلاق رسمی باشیم. باید اذعان کنیم که زوجین در کشور ما به ‌ویژه طی سال ‌های اخیر پاسخگویی هیجانی مناسبی نسبت ‌به مسائل زندگی ‌شان نداشتند و همین امر موجب شد تا ارتباط عاطفی‌ شان تا حد قابل ‌توجهی کاهش یابد.

بشار ادامه داد: طبیعتاً وقتی ارتباط عاطفی در خانواده کاهش می ‌یابد، مشکلات بیشتر می ‌شود و نمی ‌توان مدیریت کرد و در چنین شرایطی افراد نمی‌ توانند ارتباط خوب و مؤثر با یکدیگر برقرار کنند و نهایتاً اختلافات تشدید می ‌شود و به شکل سالمی قابل رفع نخواهند شد. در یک خانواده سالم از نظر روانی زوجین به‌ خوبی قادر به حل اختلافات شان هستند و در زمان مناسب تلاش می ‌کنند تا نقطه نظرات یکدیگر را بشنوند و گوش شنوای یکدیگر باشند و برای یکدیگر وقت بگذارند و اختلافات شان را رفع کنند.

وی تاکید کرد: اگر فرهنگ گفت‌ و گو و توافق و تفاهم و تعامل در خانواده گسترش یابد افراد می ‌توانند به‌ خوبی مشکلات را حل کنند. طبیعتاً در هر زندگی اختلافاتی به وجود می‌ آید که باید با این اختلافات به ‌نحو مناسبی کنار بیایند. اما نکته مهم این است که افراد چگونه در برابر مشکلات تاب‌آوری خواهند داشت و اختلافات را با مدیریت هیجانی شان کنترل خواهند کرد.

عضو انجمن روان شناسی ایران با بیان این که صبر و تحمل در برابر تفاوت‌ ها و مشکلات نکته بسیار مهم و اساسی است، اظهار داشت: در بسیاری از خانواده‌ ها زوجین توان تحمل تفاوت ‌های یکدیگر را ندارند؛ این در حالیست که باید بپذیریم افراد با یکدیگر متفاوت هستند و با شکیبایی در برابر یکدیگر رفتار کنیم. نمی ‌توان انتظار داشت یک‌ شبه همسرمان را تغییر دهیم. وقتی فردی چندین سال به یک نحو زندگی می ‌کند و تحت تاثیر فرهنگ خانوادگی و در بطن بافت فرهنگی خانواده قرار می ‌گیرد، نمی ‌تواند آموزه‌ های خود را یک‌شبه کنار بگذارد. به ‌همین جهت باید به زوجین توصیه کنیم پیش ‌از ازدواج، توجه کافی به تفاوت ‌ها داشته باشند. همچنین باید انتظارات متناسب با توان طرف مقابل خود داشته باشند؛ چراکه اگر شاهد این باشیم که انتظارات از طرف مقابل بیشتر باشد اتفاقات تلخی رخ خواهد داد و در زندگی نمی ‌توان به درک مشترکی رسید.