مهرنوش قربانی
روان شناس
زندگیهای امروزی بهشدت تحت تأثیر استرس های بسیار زیادی قرار دارد که هرکدام مشکلات بسیار زیادی برای افراد ایجاد میکنند. در شرایط کنونی بسیاری از افراد جامعه ما بهدنبال استرس هایی که تجربه می کنند نمیتوانند زندگی با کیفیت و خوبی داشته باشند و میتوان استرس را عامل اصلی نداشتن یک زندگی باکیفیت عنوان کرد. آنهم استرس هایی که بیهوده است و در مواردی است که نیازی به آنها نیست و غیرطبیعی هستند.
گاهی اوقات افراد در وضعیتهای استرسزا قرار میگیرند و طبیعی است که دچار استرس شوند، اما متأسفانه بسیاری از افراد سراسر زندگی خود را بهدلیل عدم مدیریت کنترل احساسات شان با استرس به سر میبرند. زندگی امروز به شدت نیاز به کنترل روانی دارد. بسیاری از خانوادهها بهدنبال شرایط نامناسب اجتماعی گرفتار اتفاقات تلخی شدهاند و نمیتوان چشم بر بروز مشکلات بست و عوامل اجتماعی را در بروز شرایط سخت روانی بر افراد نادیده گرفت.
بهویژه درحالحاضر که در دوران پسا کرونا به سر میبریم بسیاری از افراد دچار مشکلات روانی شده اند. مراجعان ما بعد از دوران کرونا بسیار بیشتر از قبل هست و علائمی که عنوان میکنند نشاندهنده رشد انواع اختلالات روانی در دوران پسا کرونا میباشد. بسیاری از افراد که به ما مراجعه میکنند چنین ابراز میکنند که انگیزهای برای زندگی ندارند و برایشان همهچیز بیمعنا شدهاست که به چنین افرادی توصیه میشود با نگاه دیگری به زندگی بنگرند.
البته نباید فقط نصیحت کرد. نباید به چنین افرادی گوشه و کنایه زد. مشکل اصلی که در هر حال حاضر با آن مواجه هستیم این است که بسیاری از افراد توسط خانواده درک نمیشوند و این معضل بسیار پررنگ است و افراد چنین عنوان میکنند که خانوادهشان آنها را درک نمیکنند و مکرر به آنها گوشهوکنایه میزنند و همین امر باعث بدتر شدن وضعیت روانی شان شدهاست. درحالیکه یکی از محیطهایی که افراد میتوانند در آن به رشد و تربیت سالم بپردازند.
متأسفانه درحالحاضر شرایط خانوادهها بهگونهای است که تحت تأثیر عوامل مختلف اجتماعی قرار گرفته و آن گرمایی که باید درون خانواده شاهد باشیم نیستیم. خانوادهها درحالحاضر روابطشان سرد شده و والدین با یکدیگر و همچنین با فرزندان شان دچار مشکل هستند.
طبیعتاً در چنین وضعیتی نمیتوان انتظار داشت جامعه سالمی داشته باشیم چراکه ایجاد جامعه سالم در گرو داشتن خانواده بانشاط و سالم و شاد است، اما خانوادههایی که گرفتار بحرانهای روانی هستند نمیتواند از عهده تربیت فرزندان خوب برآید و حتی والدین نیز نمیتوانند بهعنوان عضوی از اجتماع و شهروند در این جامعه بهخوبی رفتار کنند همه این عوامل همچون یک زنجیره بههم مرتبط هستند و خلل در یک بخش در سایر بخشها و حتی در سطح کلان و جامع نیز میتواند معضلات و مشکلات و ناهنجاری هایی را ایجاد کند ازاینرو توصیه میشود باید افراد مراقب باشند و اجازه ندهند مسائل چنان گسترش یابند که به بحران تبدیل شود مسئولان نیز باید در راستای بهبود وضعیت اقداماتی داشته باشند تا شاهد ایجاد جامعهای سالم و شاد و بهدور از بحرانهای اجتماعی و روانی باشیم.