کد خبر : 585148 تاریخ : ۱۴۰۳ دوشنبه ۱۲ آذر - 19:45
روان شناس و عضو انجمن نوروفیدبک اروپا در گفت و گو با نوآوران عنوان کرد: قربانیان باجگیری عاطفی؛ گرفتار در باتلاق افسردگی و کاهش اعتماد به نفس باج‌گیری عاطفی عنوانی است که معمولاً افراد از طریق آن سعی می‌کنند دیگر اطرافیانشان را تحت استثمار خود قرار دهند و از آن‌ها باج‌گیری کنند. معمولاً افراد نزدیک همچون همسر و شریک زندگی اقدام به چنین امری می‌کنند و در راستای دستیابی به خواسته‌های خودش از طرف مقابل سوءاستفاده می‌کند.

 

مریم احمدی/روزنامه نگار

درواقع به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم شریک زندگی خود را تهدید می‌کند که اگر مطابق میل او رفتار نکند اقدامی انجام می‌دهد که نقطه ضعفه طرف مقابل است. متأسفانه باج‌گیری‌های عاطفی معمولاً با تهدید صورت می‌گیرد و اگر فردی که مورد باج‌گیری عاطفی قرار گرفته است، دچار اعتمادبه‌نفس پایین می‌باشد به‌شدت دچار مشکل می‌شود چراکه نقطه ضعف او را طرف مقابل شناخته و همواره از آن در راستای دستیابی به اهداف و خواسته‌هایش بهره‌برداری می‌کند و به شخص ضربه می‌زند.

در همین خصوص به گفت و گو با دکتر مستانه رنجبر، روان شناس و عضو انجمن نوروفیدبک اروپا پرداختیم. 

او معتقد است که باج‌گیران عاطفی اگر احساس کنند خواسته‌های شان برآورده نشده است اقدام به تهدید می‌کنند و با این تهدید کار خود را پیش می‌برند و به اهداف و خواسته‌های شان دست پیدا می‌کنند و بر طرف مقابل مسلط می‌شوند. 

وی افزود: نکته قابل‌توجه این است که افراد به ‌ویژه بانوان که در معرض تله باج‌گیری عاطفی قرار می‌گیرند باید اعتماد به نفس شان را تقویت کنند و اجازه ندهند کسی آن‌ها را مورد باج‌گیری عاطفی قرار دهد. باج‌گیران عاطفی معمولاً تهدید می‌کنند و یا به‌صورت غیرمستقیم به طرف مقابل خود آسیب می‌رسانند و او را دچار افسردگی می‌کنند و هرچقدر هم تمایلات و خواسته‌های شان بیشتر برآورده شود در مراحل بعدی باج‌گیری بیشتری را خواهند داشت و انتظارات بیشتری طلب می‌کنند و نباید در برابر چنین افرادی تسلیم شد چراکه تسلیم شدم به معنی قدرت دادن به آن‌هاست.

این روان شناس و عضو انجمن نوروفیدبک اروپا تاکید کرد: درواقع نباید به چنین افرادی قدرت داد چراکه قدرت دادن به آن‌ها موجب افزایش اقتدارشان می شود و تلاش می ‌کنند مرتبه بعدی بیشتر بر شخص مقابل شان فشار وارد کنند تا به اهداف بزرگتری دست پیدا کنند که رفته‌ رفته در چنین شرایطی فردی که باج عاطفی داده و مورد باج‌ گیری عاطفی قرار گرفته است روزبه‌روز شرایط بدتر، ناراحت‌کننده‌تر و افسردگی را تجربه می‌کند و میزان افسردگی او شدت می‌یابد و دچار مشکلات غیر قابل جبران می‌شود.

رنجبر با بیان این که هر شخصی نقاط ضعفی دارد که ناشی از آزردگی‌های انباشته‌شده، عدم امنیت، ترس، خشم و مشکلاتی است که در کودکی در درون خانواده برایش ایجاد شده است، گفت: اگر برخی افراد که اقدام به باج‌گیری عاطفی می‌کنند نقاط ضعف اطرافیان شان را بشناسند ممکن است از طریق آن اقدام کنند و به‌گونه‌ای فرد را تحت تأثیر قرار و آزار دهند که او مجبور به باج‌دهی عاطفی باشد.

وی تصریح کرد: نباید طعمه باج‌گیران عاطفی قرار بگیریم. نباید تسلیم آن‌ها بشویم، تسلیم آن‌ها بودن و سازش با آن‌ها به‌معنای پاداش دادن به رفتار زشت آن‌هاست و موجب تداوم این رفتار می شود که متأسفانه وضعیت فرد را وخیم تر می‌کند. فردی که مورد باج‌گیری عاطفی قرار می‌گیرد تحت فشار بسیار زیادی که ناشی از تهدیدهای طرف مقابل است قرار می‌گیرد و نهایتاً مجبور به تسلیم می شود و نمی‌تواند مقاومت کند؛ درحالی‌که باید حتماً در برابر این افراد مقاومت کرد و اجازه پیشرفت به آن‌ها نداد.

این روان شناس و عضو انجمن نوروفیدبک اروپا مطرح کرد: باج‌گیران عاطفی معمولاً افرادی هستند که دچار مشکلات متعدد روانی هستند و به‌این‌ترتیب تلاش می‌کنند تا برای ایجاد آرامش خود، فرد مقابل را مورد آزار و اذیت قرار دهند و از او باج‌گیری کنند. افرادی که مورد باج‌گیری عاطفی قرار می‌گیرند به‌ویژه زنان باید این نکته را مورد توجه قرار دهند که نباید طرف مقابل شان را غرق محبت کنند؛ به‌گونه‌ای نشان دهند که گویا جز او هدف انگیزه دیگری برای زندگی در این دنیا ندارند. همچنین نباید نقاط ضعف خود را به شریک زندگی‌شان ابراز کنند؛ چراکه دراین‌صورت مورد باج‌گیری قرار می‌گیرند و دچار مشکلات روانی بسیار زیاد می‌شوند. متأسفانه در جامعه ما درحال‌حاضر باج‌گیری روانی شایع شده و بسیاری از مراجعان نسبت به این اتفاق گله می کنند. 

رنجبر در پایان ابراز تاسف کرد که قربانیان باج‌گیری عاطفی تا سال‌ها بعد دچار احساس گناه، شرم، تهدید و ترس می‌شوند و اعتمادبه‌نفس و عزت نفس شان را به‌ طور کامل از دست می‌دهند و رفته‌رفته افسردگی نیز در آن‌ها نفوذ و گسترش می‌یابد و شرایط بسیار سختی برای شان از نظر روانی ایجاد می‌شود و آن‌ها نمی‌توانند به خوبی زندگی‌شان را ادامه دهند و دچار مشکل می‌شوند و درنهایت و اقدام به طلاق می‌کنند. توجه پیرامون این نکته ضروری است که نباید به باج‌گیران عاطفی این اجازه را دهید که از نقاط ضعف و حساس ما در راستای بهره بردن برای اهداف خود استفاده کنند و در مقابل هرگونه باج‌گیری عاطفی بایستیم و اجازه ندهیم چراکه تبعات جبران‌ناپذیر آن در زندگی ما را دچار مشکل خواهد کرد.