کد خبر : 69848 تاریخ : ۱۳۹۶ شنبه ۲۲ مهر - 00:01
سرمقاله - فریدون مجلسی ترامپ به‌خوبی می‌داند که خروج از توافق بین‌المللی دشوار است تحلیلگر مسائل بین‌الملل

نوآوران آنلاین- با مشاهده اخبار اخیر گفتنی است که دونالد ترامپ با جنجال‌آفرینی‌های اخیر قصد دارد که از تعهد و وعده خود به مردم آمریکا مبنی بر لغو برجام در کارزار انتخاباتی فرار کند، چراکه او در آن زمان به شدت به برجام و توافق هسته‌ای حمله کرد و اظهار کرد که برجام برای ایالات متحده آمریکا قراردادی زیان‌‌آور است و توافق هسته‌‌ای یکی از بزرگترین اشتباهات تاریخی این کشور بوده است.
 گفتنی است که او در زمان انتخابات ‌درحالی از پاره کردن توفق هسته‌ای سخن به میان می‌آورد که حتی در آن زمان هم نمی‌‌دانست برجام چیست، اصول قرارداد بین‌‌المللی کدام است و سیستم داخلی آمریکا در قبال توافق باید چگونه عمل کند. بنابراین او پس از ورود به کاخ سفید و نشستن بر مسند ریاست‌جمهوری مشاهده کرد همه چیز به سادگی و آن‌گونه که او مایل است؛ پیش نمی‌رود.
ترامپ باید بداند که برهم زدن یک قرارداد و تعهد بین‌المللی که در آن کشورهای بزرگ جهان مشارکت دارند و بر مبنای قطعنامه‌‌های شورای امنیت استوار است و آمریکا به عنوان یکی از اعضای توافق این قرارداد را امضا کرده است، دشوار است و بازگرداندن آن نیاز به 5 رأی از اعضای شورای امنیت دارد. بنابراین ایالات متحده بدون دلیل نمی‌تواند برجام را به حالت اول برگرداند و یا لغو کند.
 به همین دلیل گفتنی است که ترامپ تصمیم دارد که بار سنگین لغو برجام را از روی شانه خود بردارد و بر دوش کنگره بیندازد تا اگر چنانچه کنگره برهم زدن برجام را به تصویب نرساند در این صورت به مخالفان برجام اعلام کند که من قصد لغو برجام را داشتم، اما کنگره اجازه نداد. مسأله لغو برجام از سوی ترامپ به قدری در جامعه ایران تکرار شده که همه می‌‌دانند برجام قابل بازگشت نیست.
فارغ از هر چیز باید توجه کرد که دولت آمریکا نمی‌‌تواند مفاد تعهدات برجام یا تحریم‌‌های هسته‌‌ای را لغو کند، اما می‌‌تواند تحریم‌‌های یکجانبه خود را باز هم علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال کند، چراکه روابط دوکشور به قدری تیره و تار است که امکان هر احتمالی وجود دارد.
 به عبارتی برجام قرارداد صلح بین ایران و آمریکا صلح نبوده و تنها با هدف لغو تحریم‌‌های بین‌‌المللی ایران بین تهران و گروه 1+5 منعقد شده است. حتی قبل از برجام هم روابط ایران و آمریکا خصمانه بوده، علت آن است که تمایلی به بهبود رابطه وجود نداشته است.