رفع فیلترینگ از جمله تعهدات و وعدههای انتخاباتی دکتر پزشکیان در انتخابات بود که در حال حاضر شاهد حرکت به گام به گام به سمت تحقق کامل این وعده انتخاباتی او هستیم.
آرزو قادری
روزنامه نگار
رفع فیلترینگ از جمله تعهدات و وعدههای انتخاباتی دکتر پزشکیان در انتخابات بود که در حال حاضر شاهد حرکت به گام به گام به سمت تحقق کامل این وعده انتخاباتی او هستیم.
در مرحله نخست، شاهد رفع فیلتر گوگل پلی و واتساپ هستیم که باید گفت اتفاق خوبی است، اما باید گام به گام تا رفع کامل فیلترینگ اینستاگرام و تلگرام نیز تداوم یابد.
در حال حاضر بر اساس آمارهای موجود باید اذعان داشت که زیانهای هنگفتی به دنبال فیلترینگ گسترده پلتفرمهای مجازی ایجاد شده است و کسب و کارهای مجازی در چنین شرایطی قادر نیستند، ادامه فعالیت دهند کما این که بسیاری از آن ها به سمت نابودی و تعطیلی کشیده شده اند.
اجرای گام به گام رفع فیلترینگ امری خوب و مثبت تلقی میشود، اما این تمام ماجرا نیست و نمیتوان بدون رفع فیلتر اینستاگرام و تلگرام که از جمله شبکههای اجتماعی هستند که کسب و کارهای مجازی بیشتر از آن طریق اقدام به فعالیت میکنند، امید داشت تا رونق به کسب و کارها بازگردد.
اجرای گام به گام امور در صورتی موفقیت آمیز خواهد بود که به نتیجه برسد و در اسرع وقت شاهد رفع کامل فیلترینگ باشیم. مهم ترین خواسته مردم در حال حاضر این است که دولت شرایطی را فراهم کند تا آن ها بتوانند در شرایط اقتصادی فعلی کسب و کارشان را رونق دهند.
یکی از ابزارهای لازم و ضروری برای رونق کسب و کارها و ایجاد فرصتهای شغلی جدید رفع کامل فیلترینگ شبکههای اجتماعی پرمخاطب همچون اینستاگرام و تلگرام است.
پرواضح است که تلاشها در راستای رفع فیلترینگ باید تداوم یابد تا شاهد بهبود وضعیت و بازگشت رونق اقتصاد دیجیتال کشورمان باشیم.
در همین خصوص به گفت و گو با دکتر مسلم خانی، استاد دانشگاه و مشاور کسبوکار و کارآفرینی و همچنین دکتر سروش صفدریان، مدرس دوره های MBA و DBA در دانشگاه تهران و کارآفرین برجسته کشورمان پرداختیم.
خانی در گفت و گو با نوآوران اظهار داشت: طی هفتههای اخیر شاهد رفع فیلترینگ واتساپ و گوگل پلی بودهایم. این اقدام از جمله تلاشهای دولت دکتر پزشکیان در راستای عمل به وعدههای انتخاباتیاش است که باید آن را مغتنم شمرد و اقدامی مثبت در راستای تحقق شعارهای انتخاباتی دانست.
وی افزود: در واقع رفع فیلترینگ تا همین حد نیز بیانگر تلاشهای دولت دکتر پزشکیان برای عمل به تعهدات شان و تامین انتظارات و مطالبات مردم است. این طور که مشخص است دولت دکتر پزشکیان تلاش خود را به کار گرفته تا مشکلات را رفع کند و وعدههایش در حد شعار باقی نماند و تلاش دارد تا انتظارات و مطالبات مردمی را رفع نماید.
این استاد دانشگاه و مشاور کسبوکار و کارآفرینی عنوان کرد: دکتر پزشکیان به خوبی میداند که رمز موفقیتش در عمل به شعارهای انتخاباتی اش است و در شرایطی که تأمین مطالبات و انتظارات مردم را به خوبی انجام شود، میتوان امید به بهبود وضعیت داشت و محبوبیت پزشکیان همچنان حفظ می شود.
خانی ابراز تأسف کرد که در ایران دولتها این گونه بودند که بعد از روی کار آمدن، تمام وعدهها و شعارهای روزهای انتخاباتی شان را فراموش میکنند و در بسیاری از موارد یادشان میرود با رأی مردم به جایگاهی که دست یافتهاند، رسیدهاند و اگر رأی مردم نبود، آن ها نمیتوانستند به قدرت برسند. متاسفانه در دولتهای قبل شاهد مشکلات بسیاری از جهت اقتصادی بودهایم که تداوم آن ها موجب شد تا آرامش مردم به هم بریزد و مطالبات و انتظارات شان تامین نشود و همین امر منجر به بروز نارضایتی های اجتماعی شد. نارضایتیهایی که باید آن ها را به حق دانست و گفت مردم حق دارند ناراضی باشند؛ چرا که شرایط بسیار نامناسب است. به ویژه در حوزه اقتصادی مشکلات به قدری گسترده شدهاند که نمیتوان امید به رفع آن ها و بهبود وضعیت داشت.
وی تاکید کرد: در حال حاضر دکتر پزشکیان و تیم اقتصادی او تمام تلاش شان را به کار گرفتند تا حد زیادی مشکلات حل شود، البته نمیتوان دولت پزشکیان را مقصر بروز این سطح از مشکلات و مسائل دانست؛ چرا که دولت به تازگی بر روی کار آمده و شرایط و امور اجرایی کشور را به دست گرفته است و نمیتوان این دولت را عامل بروز مشکلات دانست، بلکه بسیاری از مشکلات اقتصادی فعلی، میراثی هست که از دولتهای قبلی به دکتر پزشکیان رسیده است و او تمام تلاشهایش را به کار میگیرد تا این مشکلات رفع شوند.
این استاد دانشگاه و مشاور کسبوکار و کارآفرینی ادامه داد: از جمله تلاشهای دکتر پزشکیان می توان به تلاشهایش در راستای رفع فیلترینگ دو پلتفرم گوگل پلی و واتساپ اشاره کرد. البته باید گفت در گام نخست چنین اقدامی بسیار شایسته تقدیر است و باید حتماً قدردان تلاشهای دکتر پزشکیان باشیم، اما توجه به این نکته نیز ضروری است در شرایط کنونی با توجه به این که طی سالهای اخیر شرایط کرونایی در کشور ما حاکم شد و بیشتر مردم و حتی کسب و کارها به سمت پلتفرم های مجازی رفتند و بسیاری از کسب و کارها در بستر فضای مجازی توانستند به رونقی دست یابند اما در حال حاضر با توجه به فیلترینگی که طی سالهای اخیر ایجاد شده به ویژه در پلتفرمی همچون اینستاگرام که راه اصلی کسب و کارهای مجازی و خرید و فروشها بود، موجب شده مشکلاتی در این زمینه ایجاد شود.
خانی تصریح کرد: طبیعتاً اگر قصد داشته اقتصاد را رونق دهیم نمیتوانیم از این قافله حرکت جهان در بستر وب دور بمانیم و نمی توانیم به فیلتر شبکه های اجتماعی ادامه دهیم، اما باید این نکته را مورد توجه قرار دهیم که باید سازوکاری ایجاد شود که امکان انتشار محتوای غیر اخلاقی در این شبکه ها وجود نداشته باشد، اما اگر امکان خرید و فروش همچنان برقرار باشد، نمیتوان به بهانه این که امکان انتشار محتوای غیر اخلاقی در پلتفرم های اجتماعی وجود دارد، به طور کامل آن ها را فیلتر کرد و اجازه نداد حتی صاحبان کسب و کارها و مشاغل نیز در چنین فضایی به کسب و کار بپردازند و فعالیت شان را رونق دهند. این بهانه و توجیه غیرقابل قبول است و باید که در فرم های اجتماعی به طور کامل رفع فیلتر شوند.
وی مطرح کرد: اقدام دکتر پزشکیان در راستای رفع فیلترینگ دو پلتفرم مجازی اتفاق بسیار خوبی است و در خاطر ما ایرانیان خواهد ماند، اما این نکته را نیز باید مورد توجه قرار دهیم که ناکافی است؛ گرچه لازم بوده اما ناکافی است و باید حتماً سایر پلتفرم های اجتماعی و به ویژه اینستاگرام نیز رفع فیلتر شوند تا شاهد بازگشت رونق به کسب و کارهای مجازی باشیم و صاحبان کسب و کارها بتوانند در این فضا اقدام به رونق فعالیت های اشتغال زا کنند و شاهد اشتغال زایی در این فضا به دنبال رشد استفاده از آن ها باشیم. استفاده از فیلتر شکن ها نه تنها فایده نداشته بلکه مخرب نیز بوده و امکان هک بسیاری از گوشی های ایرانیان را فراهم کرده و سرعت اینترنت را نیز به شدت کاهش داده است.
این استاد دانشگاه و مشاور کسبوکار و کارآفرینی تأکید کرد: باید شرایط به سمتی رود که شاهد خاموش شدن فیلترشکن ها باشیم و دیگر افراد نیازی به فیلترشکن نداشته باشند. فیلترینگ نتوانسته مانع از استفاده افراد از شبکه های اجتماعی شود؛ چرا که در حال حاضر همه سنین از پیر و جوان گرفته تا کودکان از فیلترشکن ها استفاده می کنند و انواع و اقسام آن به صورت پولی و حتی رایگان در اختیار مردم قرار گرفته و امکان دسترسی را برای همه فراهم کرده اما متاسفانه در سایه چنین اتفاقی شاهد افزایش هک گوشی های ایرانیان نیز بوده ایم که فیلترشکن ها در واقع موجب اصلی بروز چنین اتفاقی شده اند.
در ادامه پای صحبت دکتر سروش صفدریان، مدرس دوره های MBA و DBA در دانشگاه تهران و کارآفرین برجسته کشورمان پرداختیم.
صفدریان در گفت و گو با نوآوران گفت: فیلترینگ گسترده شبکههای اجتماعی از نیمه دوم سال ۱۴۰۱ به بعد مشکلات بسیار زیادی را برای کسب و کارها ایجاد کرده است. متاسفانه اکنون نیز با چالشهای این اتفاق در حوزه کسب و کارهای دیجیتالی مواجه هستیم. در واقع باید عنوان کنیم با این اتفاق، بسیاری از مشاغل اینترنتی و دیجیتالی از بین رفتند و یا کمرنگ شدند و مشکلات بسیار زیادی برای شان ایجاد شد؛ چرا که در قالب پلتفرم های خارجی فعالیت میکردند و فیلترینگ موجب شد کسب و کارشان محدود و یا به طور کلی نابود شود و از بین برود که چنین آسیبی به هیچ عنوان قابل جبران نیست؛ در حالی است که دنیا به سمت اقتصاد دیجیتالی میرود و کسب و کارهای دنیا به گونهای شده است که به صورت دیجیتالی شدن در حال حرکت هستند و مزایای بسیار زیادی نیز چنین کسب و کاری برای اقتصاد کشورها به دنبال داشته است.
وی افزود: متاسفانه در کشورمان نه تنها تلاشی در راستای تقویت اقتصاد دیجیتالی نمیشود، بلکه موانع و دست اندازهایی نیز در این مسیر ایجاد میشوند که منجر به بروز چالش هایی می گردند و در نهایت نابودی آن کسب و کارها و یا محدودیت های بسیار زیادی را رقم خواهند زد.
این مدرس دوره های MBA و DBA در دانشگاه تهران و کارآفرین برجسته کشورمان عنوان کرد: فیلترینگ گسترده که در حال حاضر شاهدش هستیم موجب شده تا بسیاری از افراد نتوانند همچون گذشته اقدام به کسب درآمد از طریق پلتفرم های مجازی کنند و همین امر بر شمار بیکاران افزوده است.
صفدریان با بیان این که بسیاری از مشاغل بعد از سال ۱۴۰۱ که فیلترینگ اجرا شد، به طور گسترده بیکار شدند و افراد زیادی در بازار کار به دنبال کار گشتند و مشکلات بسیار زیادی برای شان ایجاد شد، مطرح کرد: اگر قصد رشد و توسعه اقتصادی در کشور را داریم باید این نکته را بپذیریم که اقتصاد دیجیتال بخشی از اقتصاد است و حتی میتواند نقش مهمی از اقتصاد باشد و چرخ های اقتصاد را بچرخاند، اما متاسفانه با نگاهی که مسئولان داشتند موجب شد تا در حال حاضر با فیلترینگ گسترده مواجه شویم. طی هفته های اخیر نیز شاهد رفع فیلتر دو پلتفرم گوگل پلی و واتساپ بوده ایم؛ این در حالی است که واتساپ و گوگل پلی از جمله پلتفرم های نبودند که افراد از طریق آن به کسب و کار می پرداختند، بلکه کسب و کارها از طریق پلتفرم هایی همچون تلگرام که پرمخاطب است و اینستاگرام که مخاطبان قابل توجهی دارد، صورت میگیرد و واتساپ ابزار کسب و کار مجازی بسیاری از افراد نبوده است و صرفاً یک پیام رسان برای انتقال پیام های روزانه و انتشار برخی اخبار بوده است، اما تلگرام و اینستاگرام با توجه به شمار بالای مخاطبانی که دارند و اقبال بسیار زیادی که در بین عموم مردم مواجه هستند ابزار بهتری برای رونق کسب و کارهای دیجیتالی و رشد و توسعه اقتصادی هستند.
وی تصریح کرد: گرچه این اقدام دولت شایان تقدیر است، اما باید عنوان کنیم کافی نیست و باید به سمتی حرکت کنیم که شاهد رفع فیلترینگ کامل همه پلتفرم های مجازی از جمله تلگرام و اینستاگرام که دارای مخاطبان زیادی هستند، باشیم تا بتوانیم به این ترتیب رونقی در کسب و کارها ایجاد کنیم. در سایه این رونق ایجاد شده در کسب و کارهای مجازی، اقتصاد کشور نیز مسیر رشد و توسعه را طی می کند؛ چرا که این روزها یکی از راه های دستیابی به رشد و توسعه، بدون شک رونق اقتصاد دیجیتالی می باشد که تجربه آن را در دیگر کشورها دیده ایم و باید این تجربه را در کشور خودمان نیز پیاده کنیم که در چنین شرایطی باید ساز و کاری ایجاد شود تا پلتفرم های مجازی به طور کامل رفع فیلتر شوند و افراد بتوانند در آن ها بدون استفاده از فیلترشکن ها اقدام به خرید و فروش و کسب و کار کنند.