تنها صد روز پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید، آمریکاییها بهسختی میتوانند ناراحتی خود را پنهان کنند. شرمی نسبت به رئیسجمهورشان که با پشیمانی عمیقی از رأی دادن به او همراه شده است. اینها نتایج یک نظرسنجی از مؤسسه «ایفاپ» برای سایت NYC.eu است که از طریق پرسشنامه آنلاین خوداظهاری از میان نمونهای ملی شامل ۱٬۲۲۵ آمریکایی بالای ۱۸ سال انجام شده است. این تحقیق که روز سهشنبه ۲۹ آوریل منتشر شد، نشاندهنده افت چشمگیر تصویر رئیسجمهور است؛ بهویژه به دلیل موضعگیریهایش در قبال اوکراین و سیاستهای حمایتگرایانهاش. سه ماه پس از مراسم تحلیف و دور از وعدههای پرطمطراق ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵، این سرمایهدار برجساز، طعم تلخی از خود به جا گذاشته است.
مترجم: مریم نصیری
تنها صد روز پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید، آمریکاییها بهسختی میتوانند ناراحتی خود را پنهان کنند. شرمی نسبت به رئیسجمهورشان که با پشیمانی عمیقی از رأی دادن به او همراه شده است. اینها نتایج یک نظرسنجی از مؤسسه «ایفاپ» برای سایت NYC.eu است که از طریق پرسشنامه آنلاین خوداظهاری از میان نمونهای ملی شامل ۱٬۲۲۵ آمریکایی بالای ۱۸ سال انجام شده است.
این تحقیق که روز سهشنبه ۲۹ آوریل منتشر شد، نشاندهنده افت چشمگیر تصویر رئیسجمهور است؛ بهویژه به دلیل موضعگیریهایش در قبال اوکراین و سیاستهای حمایتگرایانهاش. سه ماه پس از مراسم تحلیف و دور از وعدههای پرطمطراق ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵، این سرمایهدار برجساز، طعم تلخی از خود به جا گذاشته است.
در پاسخ به این سؤال که “آیا شخصاً از اینکه دونالد ترامپ رئیسجمهور شماست احساس شرم میکنید؟” پاسخدهندگان تقریباً یکصدا بودند. طبق نتایج این مطالعه، ۵۶درصد آمریکاییها در حال حاضر از رئیسجمهور خود شرمندهاند. این احساس در میان جوانان زیر ۲۵ سال و طبقات اجتماعی بالاتر (CSP+) با ۶۰درصد، و در میان سیاهپوستان با ۶۹درصد و افراد بیدین یا ندانمگرا با ۷۷درصد بسیار پررنگ است.
هرچند این حس در میان برخی از شهروندان محافظهکار یا بسیار وطندوست نیز وجود دارد، اما همچنان تأثیر زیادی بر پایگاه سنتی جمهوریخواهان ندارد. در میان این گروه سیاسی، تنها ۲۳درصد گفتهاند از داشتن چنین نمایندهای شرم دارند.
با این حال، برخی از رأیدهندگان نسبت به انتخاب خود ابراز پشیمانی کردهاند. طبق اعلام ایفاپ، یک نفر از هر چهار رأیدهنده از اینکه در انتخابات نوامبر به دونالد ترامپ رأی داده، پشیمان است. این احساس در میان حامیان جوان ترامپ (۳۵ ساله) با ۳۳درصد، اقلیتهای قومی (۳۸درصد از سیاهپوستان و ۳۴درصد از لاتینتبارها) و جمهوریخواهان “میانهرو” (۳۳درصد) بیشتر دیده میشود.
مهمترین دلیل این نارضایتی، سیاستها و مواضع جنجالی رئیسجمهور آمریکاست. در حال حاضر تنها ۴۴درصد از رأیدهندگان عملکرد ترامپ را در مقام ریاستجمهوری تأیید میکنند؛ کمترین میزان محبوبیت از زمان روی کار آمدن او. بخشی از این افت محبوبیت ناشی از سیاست خارجی غیرمحبوب او در قبال جنگ اوکراین است. دو سوم آمریکاییها (۶۶درصد) معتقدند ترامپ باید همچنان از اوکراین و ولودیمیر زلنسکی در برابر روسیه حمایت کند.
اگرچه ترامپ در ماههای اخیر به ولادیمیر پوتین نزدیک شده بود، اما اکنون بهنظر میرسد که با احتیاط بیشتری حرکت میکند. او روز شنبه ۲۶ آوریل، پس از گفتوگو با رئیسجمهور اوکراین در رم، در پلتفرم Truth Social نوشت:
«هیچ دلیلی برای حمله موشکی پوتین به مناطق غیرنظامی، شهرها و روستاها در روزهای اخیر وجود نداشت. این باعث شده فکر کنم شاید او قصد پایان دادن به جنگ را ندارد و دارد من را سر میدواند. پس باید طور دیگری با او برخورد کنیم، مثلاً از راه بانکی یا از طریق تحریمهای ثانویه؟»
حمایت آمریکاییها از اوکراین نسبت به مه ۲۰۲۴، ده درصد افزایش یافته و اکنون حتی از مرزهای جناحی عبور کرده است: طبق نظرسنجی ایفاپ، ۵۷درصد از جمهوریخواهان و ۸۴درصد از دموکراتها حامی اوکراین هستند. فرانسوا کراوس، مدیر بخش سیاست و اخبار ایفاپ، میگوید: «این نتایج نشاندهنده شکاف احتمالی بین لحن رئیسجمهور و انتظارات افکار عمومی، حتی در میان جمهوریخواهان است.» او نتیجه میگیرد: «این تناقض میتواند در ماههای آینده مانعی جدی برای دولت ترامپ باشد و نشان دهد که برخی توافقات بینالمللی همچنان در برابر نیروهای قطبیکننده داخلی مقاومت میکنند.»
کنارهگیری آمریکا از توافق پاریس درباره تغییرات اقلیمی نیز تنها با ۳۰درصد تأیید، تصمیمی بسیار نامحبوب بوده است. افزایش تعرفههای گمرکی که ترامپ آغاز کرده نیز نظر بسیاری از آمریکاییها را جلب نکرده؛ ۴۹درصد مخالف این تصمیم هستند که شامل افزایش حداقل ۱۰درصد بر کالاهای وارداتی است، در حالی که ۴۵درصد از آن حمایت میکنند.
با این حال، سیاستهای اجتماعی ترامپ محبوبیت بیشتری دارد. ممنوعیت حضور افراد تراجنسیتی در ورزش زنان با ۶۲درصد تأیید مواجه شده و تعریف جدید قانونی جنسیت، که تنها دو جنس را به رسمیت میشناسد، با ۵۷درصد تأیید روبهرو شده است. تنها باید دید این روندها در ۱٬۳۶۲ روز باقیمانده چگونه ادامه خواهند یافت.