طی سال های اخیر رفتارهای هیجانی افراد برای ورود به بورس را شاهد بوده ایم که تحت تاثیر اظهارنظرات مسؤولان قبلی مبنی بر سوددهی این بازار، مردم جامعه نیز تلاش کردند تا حداقل پول های شان را نیز وارد بورس کنند؛ در حالی که متأسفانه نتیجه ای که حاصل شد به گونه ای بود که کاملا برعکس نه تنها سودی برای مردم به دنبال نداشت، بلکه موجب بروز مشکلات اقتصادی برای آن ها شد. بر همین اساس توصیه می شود مسؤولان به گونه ای اقدام کنند که اعتماد از دست رفته به بورس مجدد ترمیم و بازیابی شود.
آرزو قادری
روزنامه نگار
از جمله مهم ترین مسائلی که باید افراد پیش از سرمایه گذاری در هر بازاری نسبت به آن آگاه باشند، آینده آن بازار است. طی سال های اخیر متأسفانه بسیاری از افراد بدون آگاهی وارد بازار سرمایه و نهایتاً نیز متضرر شدند.
طی سال های اخیر رفتارهای هیجانی افراد برای ورود به بورس را شاهد بوده ایم که تحت تاثیر اظهارنظرات مسؤولان قبلی مبنی بر سوددهی این بازار، مردم جامعه نیز تلاش کردند تا حداقل پول های شان را نیز وارد بورس کنند؛ در حالی که متأسفانه نتیجه ای که حاصل شد به گونه ای بود که کاملا برعکس نه تنها سودی برای مردم به دنبال نداشت، بلکه موجب بروز مشکلات اقتصادی برای آن ها شد. بر همین اساس توصیه می شود مسؤولان به گونه ای اقدام کنند که اعتماد از دست رفته به بورس مجدد ترمیم و بازیابی شود.
در همین خصوص حمیدرضا میرمعینی، کارشناس بازار سرمایه طی گفت و گویی با خبرنگار نوآوران اظهار داشت: از جمله بازارهایی که طی سال های اخیر متأسفانه چندان روی خوش ندیدند بازار بورس بود که در برخی موارد قرمزپوش بود و نگرانی های سرمایهگذاران را افزایش داد.
وی افزود: متأسفانه نوسانات بازارهای اقتصادی طی سال های اخیر به طور قابل توجهی بالا بوده و در بازار سرمایه نیز ما شاهد هیجانات و رفتارهای غیرمنطقی بودیم و در حال حاضر بسیاری از سرمایه گذاران پس از تجربه تلخ سال 99 جرأت ورود به این بازار را ندارند؛ این در حالی است که طی سال های اخیر افرادی که هیچ اطلاعی در رابطه با سرمایه گذاری در بورس و بهترین زمان آن نداشتند، اما وارد این بازار شدند و تحت تاثیر برخی تبلیغات که آن ها را به سمت سرمایه گذاری در بورس سوق می داد، بسیاری از سرمایه های شان را وارد این بازار کردند. حتی بسیاری از افراد عنوان می کردند که فرش زیر پای شان را فروختند و یا مسکن شان را به فروش گذاشتند تا پولش را وارد بازار سرمایه کنند که این اتفاق موجب شد ریزش های بازار سرمایه و قرمزپوش شدن بورس، آن ها را دچار ضرر و زیان کند و شرایط سختی را برای آن ها از نظر اقتصادی ایجاد کند. از یک سو شاهد سختی ها و دشواری های اقتصادی این افراد بودیم. از سوی دیگر از نظر روانی دچار مشکل شدند طبیعتاً هر گونه ضرر اقتصادی میتواند تبعات روانی نیز به دنبال داشته باشد.
این کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: نه تنها بورس برای بسیاری از بازارهای اقتصادی ایران طی سال های اخیر بسیار مورد بی اعتمادی مردم قرار گرفتند و متأسفانه بازار سرمایه نیز با شرایط نامناسبی مواجه شد. قاعدتاً وقتی افرادی که هیچ گونه آشنایی با بازار سرمایه ندارند تمام سرمایه های خرد و کلان خود را وارد این حوزه می کنند، در صورت بروز زیان شرکت های بورسی، آن ها نیز دچار ضرر می شوند و طبیعتاً بی اعتمادی گسترده ای در جامعه شکل می گیرد که به اعتقاد من باید افراد ابتدا به صورت سنجیده و کارشناسی شده شرایط را بسنجند و متناسب با شرایط روز بازارهای اقتصادی اقدام به سرمایه گذاری در آن کنند و از هر گونه افراط و تفریط بپرهیزند؛ چرا که ورود کل سرمایه افراد همان طور که بسیاری ابراز داشتند که مسکن شان را فروختند و وارد بازار سرمایه کردند، می تواند مشکلاتی به دنبال داشته باشد.
میرمعینی خاطرنشان کرد: بازار سرمایه، بازاری است که باید سرمایه های افراد وارد آن شود نه این که نیازهای اصلی و ضروری شان همچون مسکن فروخته شود و در این بازار و مورد سرمایه گذاری قرار گیرد؛ چرا که اگر ارزش سهام شرکت ها اُفت کند، قطعاً پشیمان میشوند و مشکلاتی برای شان ایجاد می شود؛ کما این که این اتفاق را شاهد بودیم؛ به ویژه این که زمانیکه بورس قرمزپوش بود و شرکت های سهامی ارزش شان تا حد قابل توجهی اُفت کرد، بسیاری از سرمایه گذاران نیز دچار مشکلات مالی شدند.
وی ابراز تأسف کرد که متأسفانه طی سال های اخیر تحت تاثیر جوّ روانی موجود در جامعه افراد به سراغ بازار سرمایه رفتند و هیجانات و جوّ روانی موجب بروز مشکلات بسیار زیاد شد. به تجربه حاصل شده است که هر گونه هیجان و جوّ روانی در بازارهای اقتصادی می تواند شرایط تلخی را به دنبال داشته باشد هم برای مردم هم برای آن بازارهای اقتصادی.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: بر همین اساس تاکید می شود مسؤولان به گونه ای بازارها را هدایت کنند که به سمت رشد حرکت کنیم و ریسک هر گونه زیان دهی کاهش یابد. انتظار می رود در چنین شرایطی مسؤولان اهتمام ویژه ای در جهت ساماندهی شرایط اقتصادی کشور داشته باشند تا شاهد بهبود وضعیت بازارهای اقتصادی نیز باشیم. در حال حاضر بازارهای اقتصادی مشوش هستند و مردم به شدت نسبت به سرمایه گذاری در آن ها بی اعتماد. به دنبال این بی اعتمادی نیز رکودی سنگین را مواجه هستیم.
میرمعینی تصریح کرد: متأسفانه در وضعیت فعلی اقتصاد در شرایط مناسبی به سر نمی برد و هر گونه سیاستگذاری و یا هدایت سرمایه های مردم به بازاری که بی ثبات و ناآرام است می تواند مشکلاتی را به دنبال داشته باشد و نگران کننده است و همچنین موجب بی اعتمادی مردم به آن بازار می شود و طبیعتاً این اتفاق نیز چندان خوشایند نیست. در حال حاضر با توجه به این که در سال 99 بورس روزهای پرنوسانی را تجربه کرده مردم نگران ورود به این بازار هستند.
وی ادامه داد: همان طور که شاهد بودیم بسیاری از افراد زیان دادند و افرادی نیز بودند که همه دارایی های شان را با امید به حفظ ارزش پول و افزایش سودشان وارد این بازار کردند، اما در نهایت که زیان ده شدند بسیار شوکه شدند و این شوکه شدن اتفاق تلخی است که نباید مجدد تکرار شود؛ گرچه بارها هشدار دادیم که افراد همه دارایی و سرمایه شان را وارد یک بازار نکنند، اما درنهایت بسیاری از افراد تحت تأثیر جوّ روانی و هیجانات موجود و امید به سوددهی بیشتر و حفظ ارزش پول شان اقدام به این کار کردند و به عینه شاهد بودیم که پس از ریزش های ناگهانی یکباره دچار مشکل شدند.