مقامهای ایران همواره تاکید کردهاند که غنیسازی در داخل کشور “خط قرمز” است. اما علاوه بر ویتکاف، وزیر خارجه آمریکا هم بهتازگی تأکید کرده که ایران باید غنی سازی را به طور کامل متوقف کند. این موضوع احتمالاً از چالشهای اساسی مذاکره با آمریکاست.
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا هم اخیرا مدعی شده که تنها کشورهایی در جهان کار غنی سازی اورانیوم را انجام میدهند که به سلاح هستهای دسترسی دارند. هر چند این ادعا صحت ندارد. [….] آن چنان که از صحبتهای تازه طرف آمریکایی بر میآید، نگرانی آن ها از این است که توافق با ایران – طبق گفته ویتکاف – “تاریخ انقضا” داشته باشد و ایران بتواند هر زمان که اراده کرد، غنی سازی محدود ۳/۶۷ درصد ذکر شده در برجام را به بالای ۶۰ درصد برساند.
بی. بی. سی. / انگلستان
نشست پنج جانبه با حضور رئیس جمهور آمریکا، ولیعهد سعودی، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، رئیس جمهور لبنان و سرکرده شورشیان سوریه روز سه شنبه (۲۳ اردیبهشت) در ریاض پایتخت عربستان سعودی برگزار خواهد شد.
این ابتکار با پیشنهاد بن سلمان مطرح شده و ترامپ با آن موافقت کرده است. عربستان سعودی امیدوار است بتواند در این جلسه، موافقت ترامپ را برای حمایت از ایجاد کشور فلسطین جلب کند.
روزنامه القدس العربی / انگلستان
استیو ویتکوف اخیراً در یک موضع غیر معقول گفت ایران نمی تواند از حق تکنولوژی صلح امیز غنی سازی اورانیوم بهره مند شود. [….] این موضع در حالی صورت میگیرد که آمریکا در حال مذاکره با عربستان برای پذیرش صنعت غنی سازی در عربستان است، لذا بعید است واشینگتن بتواند همزمان در مورد حق غنی سازی در ایران و عربستان دو موضع کاملا متناقض داشته باشد. [….] اما راه حل [سر در گمی و مواضع متناقض آمریکا] همان چیزی است که من سال ها مکرر در نوشته ها و مصاحبه ها و سمینارهای بین المللی پیشنهاد کرده ام: “تشکیل کنسرسیوم مشترک هسته ای کشورهای حاشیه خلیج فارس”.
سید حسین موسویان – دیپلمات و مذاکره کننده سابق ایرانی / شبکه ایکس
برخی افراد سخن مرحوم اکبر اعتماد در مورد “بالاکشیدن سهم ایران در کنسرسیوم اورودیف” را بهانهای برای مخالفت با پیشنهاد تأسیس کنسرسیوم تازهای با کشورهای عرب و غربی برای حل مسألهٔ اتمی ایران و دستیابی به توافق با آمریکا قرار دادهاند!
مرحوم اعتماد یک مدیر فنی بود و درک روشنی از مناسبات پیچیدهٔ جهانی نداشت. برای همین هم اصرار داشت که ایران باید از ان.پی.تی خارج شود، یعنی همان چیزی که در ایران فقط حسین شریعتمداری سفت و سخت مدافع آن است! [….] این ها یا از هزینهٔ ویرانگر چنین حرکتی برای موجودیت ایران خبر ندارند و یا خبر دارند؛ اما “ضدکاری” برای شان مهمتر از حفظ کشور و جامعهٔ ایرانی است!
احمد زیدآبادی / کنشگر سیاسی
سه قدرت اروپایی [فرانسه، آلمان، بریتانیا] بهتر است از “استراتژی تقابل” در برنامه هستهای ایران پرهیز کنند. این استراتژی تقابل خطر ایجاد یک بحران جهانی گسترش سلاحهای هستهای را به همراه دارد که در وهله اول خود اروپاییها را تحت تأثیر قرار میدهد. [….] سه کشور اروپایی باید از خود بپرسند چگونه به این بن بست رسیدند. آن ها به جای تعدیل استراتژی خود، موضعی تقابل آمیز اتخاذ کردهاند و حقوق بشر یا روابط مشروع ایران با روسیه را دستاویزی برای فاصله گرفتن دیپلماتیک قرار دادهاند.
عباس عراقچی (وزیر امور خارجه ایران ) مجله هفتگی لوپوئن / فرانسه
یک مقام آمریکایی درخصوص روند مذاکرات گفت: «توافق حاصل شد که مذاکرات با ایران برای ادامه بررسی جنبههای فنی پیش برود. ما از نتیجه امروز دلگرم شدهایم و مشتاقانه منتظر نشست بعدیمان هستیم که در آینده نزدیک برگزار خواهد شد».
اکسیوس / آمریکا
شورای نگهبان هم قانون عفاف و حجاب را تصویب کرده، تنها مانده یک چیز، ریاست مجلس ابلاغ کند به رئیس جمهور و رئیس جمهور یا ابلاغ میکند به دستگاهها یا نه. اگر کرد که تمام شد، اگر ابلاغ نکرد، بعد از ۱۵ روز رئیس مجلس میتواند ابلاغ کند.
این قانون را نگه داشتهاند چون میگویند موجب هرج میشود، واجبات خدا را گاهی اوقات فکر میکنیم موجب هرج و دردسر است. یکی از آنها قانون عفاف و حجاب است، یکی نظارت بر فضای مجازی.
مرتضی آقاتهرانی / رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس