عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران طی یادداشتی در مجله فرانسوی “لوپوئن” ضمن انتقاد از انفعال اروپا در مذاکرات هستهای کنونی ایران و آمریکا و هم چنین تهدید تروئیکای اروپایی به استفاده از سازوکار ماشه برجام برای بازگرداندن تحریمها، خواستار آغاز فصلی نو در روابط ایران و اروپا شد.
عباس عراقچی در این یادداشت با اشاره به نفوذ سنتی اروپا در خاورمیانه و توافقنامه “سایکس – پیکو که طی آن فرستادههای بریتانیا و فرانسه پس از جنگ جهانی اول مرزهای خاورمیانه مدرن را تعیین کردند، گفت که تأثیر اروپا امروزه در خاورمیانه بسیار کم رنگ شده است و نقش دیپلماتهای اروپایی را در تحولات منطقه از جمله مذاکرات هستهای ایران و آمریکا “ ناظر منفعل” توصیف کرد.
یورونیوز / اروپا
ترامپ به صراحت اعلام کرده ایران نباید به سلاح هستهای دست یابد. ما هیچ گونه استفاده تسلیحاتی از غنیسازی یا تأسیسات مرتبط با آن را نمیپذیریم و تنها گزینه قابل قبول، برنامه هستهای غیر نظامی است. [….] ویتکاف نیز این موضوع را بهعنوان یک گزینه مورد بحث قرار داده است؛ اما هدف ما از این مذاکرات، رسیدن به گامهای بعدی در مسیر توافق است. [….] هر مرحله از گفت و گوها نسبت به مرحله پیشین، جزئیات بیش تری داشته و امیدواریم این مسیر در روزهای آینده نیز ادامه یابد.
جیمز بلر (معاون رئیس ستاد کارکنان کاخ سفید) فاکس نیوز/ آمریکا
بنابر اظهارات دو مقام آمریکایی، دو دیپلمات خاورمیانهای و دو منبع آگاه دیگر، اگرچه در نخستین روزهای دور دوم ریاستجمهوری دونالد ترامپ به نظر میرسید او و بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل در بالاترین سطح هماهنگی و همراستایی قرار دارند، اما در چند هفته اخیر رابطه این دو رهبر به ویژه با توجه به اختلاف گسترده آنها بر سر رویکردشان در مقابله با بحران هستهای جمهوری اسلامی ایران و درگیریها در غزه، به شدت تیره شده است.
شبکه تلویزیونی – رادیویی ان. بی. سی. / آمریکا
در مورد ایران چیزهای خوبی اتفاق میافتد. ایران نباید بمب اتم و سلاح هستهای داشته باشد. [….] آنها بهطور هوشیارانه درحال مذاکره هستند. [….] ما میخواهیم ایران موفق، ثروتمند و خوشحال باشد؛ اما حق ندارد به سلاح هستهای دست پیدا کند. [….] آنها میدانند که من جدی هستم و آنها تا کنون بسیار منطقی رفتار کردند.
دونالد ترامپ (رئیس جمهوری آمریکا) سی. ان. ان. / آمریکا
گروه کُردهای مسلح “پ. ک. ک” روز دوشنبه ۱۲ مه (۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) اعلام کرد در چارچوب ابتکار جدید صلح با ترکیه، منحل خواهد شد و سلاحهای خود را زمین خواهد گذاشت. با این حساب، این اقدام به چهار دهه درگیری مسلحانه پایان خواهد داد.
این تصمیم حزب کارگران کردستان (پکک) نوید بخش پایان یکی از طولانیترین شورشهای مسلحانه در خاورمیانه است و میتواند تأثیر چشمگیری در ترکیه، سوریه و عراق داشته باشد.
عبدالله اوجالان، رهبر ۷۶ ساله پکک که از سال ۱۹۹۹ در جزیرهای نزدیک استانبول در زندان است، در ماه فوریه از اعضای گروه خود خواسته بود با تشکیل یک مجمع، بهطور رسمی درباره انحلال پکک تصمیمگیری کنند.
یورو نیوز / اروپا
استیو ویتکاف قرار است بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی و کابینه او را از آخرین تحولات مذاکرات هستهای تهران و واشنگتن که چهارمین دور آن روز یکشنبه در مسقط، پایتخت عمان برگزار شد، مطلع کند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس / آمریکا
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین شامگاه یک شنبه اعلام کرد که به توصیه ترامپ، روز پنج شنبه (۲۱ اردیبهشت) برای دیدار با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و گفت و گو برای پایان دادن به جنگ سهساله به ترکیه سفر میکند. او با این حال افزود که اوکراین همچنان منتظر موافقت روسیه با آتش بس ۳۰ روزه است.
در صورت برگزاری این دیدار، این نخستین ملاقات این دو رهبر از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲ خواهد بود.
یورونیوز / اروپا