سلامت 07 اردیبهشت 1404 - 2 ماه پیش زمان تقریبی مطالعه: 1 دقیقه
کپی شد!
0
منبع: healthday

چطور مصرف نمک را کاهش دهیم؟

نمک یکی از مواد اولیه مهم در تغذیه انسان‌هاست که تقریباً در تمام غذاهای روزمره یافت می‌شود. این ماده معدنی به بدن کمک می‌کند تا عملکردهای حیاتی خود را انجام دهد، اما مصرف بیش از حد آن می‌تواند تأثیرات منفی بر سلامت داشته باشد. در این مقاله به بررسی تأثیرات مختلف نمک بر بدن پرداخته‌ایم و ارتباط آن با بیماری‌ها و مشکلات بهداشتی را مورد بررسی قرار داده‌ایم.

عوارض نمک

مترجم: سارا فراهانی

نمک یکی از مواد اولیه مهم در تغذیه انسان‌هاست که تقریباً در تمام غذاهای روزمره یافت می‌شود. این ماده معدنی به بدن کمک می‌کند تا عملکردهای حیاتی خود را انجام دهد، اما مصرف بیش از حد آن می‌تواند تأثیرات منفی بر سلامت داشته باشد. در این مقاله به بررسی تأثیرات مختلف نمک بر بدن پرداخته‌ایم و ارتباط آن با بیماری‌ها و مشکلات بهداشتی را مورد بررسی قرار داده‌ایم.
نمک به طور عمده از سدیم و کلرید تشکیل شده است. سدیم یکی از مواد معدنی ضروری است که بدن برای تنظیم فشار خون، عملکرد اعصاب و انقباض عضلات به آن نیاز دارد. کلرید نیز برای حفظ تعادل مایعات بدن و عملکرد گوارش مهم است. با این حال، در حالی که مصرف مقداری نمک برای حفظ سلامت ضروری است، مصرف بیش از حد آن می‌تواند به مشکلات جدی منجر شود.
به گفته “مؤسسه ملی بهداشت آمریکا” (NIH)، میزان مصرف روزانه توصیه شده نمک برای بزرگسالان حدود 2,300 میلی‌گرم سدیم است که معادل یک قاشق چای‌خوری نمک می‌شود. با این حال، میانگین مصرف روزانه در بسیاری از کشورهای جهان بیش از دو برابر این مقدار است.

*تأثیر نمک بر فشار خون
یکی از اصلی‌ترین تأثیرات منفی نمک بر بدن، افزایش فشار خون است. مصرف زیاد سدیم باعث می‌شود که بدن مقدار بیشتری آب در بافت‌های خود نگه دارد، که این امر فشار خون را افزایش می‌دهد. این وضعیت، که به “هیپرتنشن” یا فشار خون بالا معروف است، می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، سکته مغزی و بیماری‌های کلیوی را افزایش دهد.
مطالعات متعدد نشان داده‌اند که کاهش مصرف نمک می‌تواند به طور قابل توجهی فشار خون را کاهش دهد. به عنوان مثال، مطالعه‌ای که در “مجله قلب و عروق آمریکا” منتشر شد، نشان داد که کاهش میزان سدیم مصرفی به مقدار 1,000 میلی‌گرم در روز می‌تواند به طور متوسط فشار خون را 5 میلی‌متر جیوه کاهش دهد.

* تأثیر نمک بر سلامت کلیه‌ها
مصرف زیاد نمک نه تنها فشار خون را افزایش می‌دهد، بلکه تأثیرات منفی بر عملکرد کلیه‌ها نیز دارد. کلیه‌ها وظیفه دارند که سدیم اضافی را از بدن دفع کنند، اما وقتی میزان سدیم بیش از حد افزایش می‌یابد، کلیه‌ها برای دفع آن دچار فشار بیشتری می‌شوند. در نهایت، این فشار اضافی می‌تواند به مشکلات کلیوی مانند بیماری کلیوی مزمن منجر شود.
بر اساس گزارش “کلیه‌داران جهانی” (Global Kidney Foundation)، افرادی که بیش از حد نمک مصرف می‌کنند، با خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری‌های کلیوی مواجه هستند. این گروه توصیه می‌کند که مصرف نمک باید به میزان حداقل کاهش یابد تا سلامت کلیه‌ها حفظ شود.

*تأثیر نمک بر استخوان‌ها
یکی دیگر از تأثیرات منفی نمک بر سلامت، کاهش تراکم استخوان‌ها است. نمک می‌تواند باعث افزایش دفع کلسیم از بدن شود و این امر می‌تواند منجر به ضعف استخوان‌ها و افزایش خطر شکستگی‌ها در بلندمدت شود. تحقیقی که در “مجله تغذیه بالینی آمریکا” منتشر شد، نشان داد که کاهش مصرف نمک به میزان 25 درصد می‌تواند به حفظ تراکم استخوان‌ها کمک کند.

*نمک و بیماری‌های گوارشی
استفاده بیش از حد نمک همچنین می‌تواند بر دستگاه گوارش تأثیر منفی بگذارد. نمک زیاد می‌تواند باعث تحریک معده و افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های گوارشی مانند زخم معده و التهاب روده شود. به علاوه، مصرف زیاد نمک می‌تواند خطر ابتلا به سرطان معده را نیز افزایش دهد.
طبق گزارش “سازمان بهداشت جهانی” ، تحقیقات نشان می‌دهند که افراد با رژیم غذایی پر از نمک، در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به سرطان معده قرار دارند. به همین دلیل، کاهش مصرف نمک می‌تواند به پیشگیری از بسیاری از مشکلات گوارشی و سرطان‌ها کمک کند.

* نمک و چاقی
یکی از دلایل مصرف زیاد نمک که به صورت غیرمستقیم بر سلامت اثر می‌گذارد، تأثیر آن بر اشتها است. برخی تحقیقات نشان داده‌اند که نمک می‌تواند اشتها را افزایش دهد و باعث خوردن غذاهای پرکالری و کم‌ارزش تغذیه‌ای شود. به علاوه، نمک می‌تواند منجر به احتباس آب در بدن شده و احساس ورم و اضافه وزن را در فرد ایجاد کند.
مطالعه‌ای در “مجله دیابت و متابولیسم” (Journal of Diabetes & Metabolism) نشان داده است که مصرف زیاد نمک می‌تواند با چاقی و بیماری‌های مرتبط با آن مانند دیابت نوع 2 ارتباط داشته باشد.

* تأثیر نمک بر سلامت مغز
تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف زیاد نمک نه تنها بر بدن تأثیر می‌گذارد، بلکه می‌تواند به سلامت مغز نیز آسیب برساند. در مطالعه‌ای که در “مجله نورولوژی و علوم اعصاب” (Journal of Neurology and Neuroscience) منتشر شد، مشخص شد که مصرف زیاد نمک می‌تواند منجر به تغییرات منفی در عملکرد مغز، از جمله کاهش حافظه و اختلالات شناختی شود.
برای کاهش خطرات ناشی از مصرف زیاد نمک، اولین قدم کاهش مصرف غذاهای فرآوری شده و آماده است که معمولاً حاوی مقادیر بالای سدیم هستند. همچنین، افراد می‌توانند از نمک‌های با محتوای سدیم کمتر استفاده کنند و به جای نمک در غذا از ادویه‌ها و گیاهان معطر استفاده کنند.
طبق گزارش “سازمان بهداشت جهانی”، افراد باید مصرف نمک خود را به کمتر از 5 گرم در روز کاهش دهند تا از خطرات بهداشتی آن پیشگیری کنند. به علاوه، مصرف مواد غذایی غنی از پتاسیم مانند میوه‌ها و سبزیجات می‌تواند به تعادل سدیم و کاهش فشار خون کمک کند.

نویسنده
سحر شمخانی
مطالب مرتبط
  • نظراتی که حاوی حرف های رکیک و افترا باشد به هیچ عنوان پذیرفته نمیشوند
  • حتما با کیبورد فارسی اقدام به ارسال دیدگاه کنید فینگلیش به هیچ هنوان پذیرفته نمیشوند
  • ادب و احترام را در برخورد با دیگران رعایت فرمایید.
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *