یکچهارم کسبوکارهای آمریکایی به دلیل آشفتگی ناشی از جنگ تجاری دونالد ترامپ، برنامههای استخدامی خود را کاهش دادهاند. بر اساس نظرسنجی دانشگاه “دوک“ و بانکهای فدرال “ریچموند“ و “آتلانتا“، خوشبینی مدیران مالی نسبت به اقتصاد آمریکا به شدت کاهش یافته است. در حالی که پس از انتخابات امیدواری افزایش یافته بود، اکنون تقریباً تمام آن از بین رفته است.
یکچهارم کسبوکارهای آمریکایی به دلیل آشفتگی ناشی از جنگ تجاری دونالد ترامپ، برنامههای استخدامی خود را کاهش دادهاند.
بر اساس نظرسنجی دانشگاه “دوک“ و بانکهای فدرال “ریچموند“ و “آتلانتا“، خوشبینی مدیران مالی نسبت به اقتصاد آمریکا به شدت کاهش یافته است. در حالی که پس از انتخابات امیدواری افزایش یافته بود، اکنون تقریباً تمام آن از بین رفته است.
بلاتکلیفی شرکتها در سایه تعرفهها
بسیاری از شرکتها در وضعیت سردرگمی قرار گرفتهاند و برخی شرکتها برنامههای توسعه خود را متوقف کرده اند.
۲۵ درصد از مدیران مالی اعلام کردهاند که به دلیل تعرفهها برنامههای استخدامی خود برای سال ۲۰۲۵ را کاهش دادهاند. در مقابل، ۷۰ درصد اعلام کردند که تعرفهها تأثیری بر تصمیمات استخدامی آنها نداشته و تنها ۶ درصد از افزایش استخدام خبر دادند. همچنین، ۲۵ درصد از مدیران مالی اعلام کردند که به دلیل سیاستهای تجاری ترامپ، سرمایهگذاریهای خود را کاهش دادهاند.
در همین خصوص “جان گراهام“، استاد امور مالی دانشگاه “دوک“، به سیانان گفت: تعرفهها یک نگرانی مهم هستند؛ حداقل در کوتاهمدت، آنها یک خطر بزرگ برای اقتصاد محسوب میشوند.
افزایش نگرانی در میان شرکتهای آمریکایی
تعرفهها که تا پایان سال گذشته تا حدودی عامل نگرانی شرکتها بودند، اکنون به اولین و مهمترین دغدغه آنها تبدیل شدهاند. این تغییر به قدری شدید بوده که نظرسنجی دانشگاه دوک نشان میدهد شکاف بین تعرفهها و دومین نگرانی مهم کسبوکارها، بیشترین میزان در ۲۰ سال اخیر بوده است.
این در حالی است که تعرفهها برخلاف بحرانهایی مانند کرونا یا بحران وامهای مسموم، بخشی از یک سیاست عمدی کاخ سفید هستند، اما به گفته “گراهام“، این سیاست به طور خودخواسته به اقتصاد آسیب زده است.
وی افزود: مشکل فقط خود تعرفهها نیستند، بلکه نحوه اجرای آنها نیز دردسرساز شده است.
ترامپ تعرفهها را یک ابزار حیاتی در سیاستهای خود معرفی کرده است و از آنها برای مقابله با رقابت ناعادلانه، کسری بودجه، از بین رفتن مشاغل صنعتی، تهدید دلار آمریکا، مهاجرت غیرقانونی و قاچاق مواد مخدر استفاده میکند، اما سیاستهای تجاری متزلزل او، سرمایهگذاران و صاحبان مشاغل را نگران کرده است.
تأثیر تعرفهها بر کسبوکارها و مصرفکنندگان
“رایان مسنجر“، مدیرعامل شرکت First Rate Blindsکه در زمینه تولید و صنعت فعالیت می کند، به خبرنگار CNN میگوید: هیچ رئیسجمهوری تا به حال باعث نشده بود که من خوابم نبرد. اما حالا به خاطر تعرفهها نگرانم.
او که در سال ۲۰۲۰ به جو بایدن رأی داده بود اما در سال ۲۰۲۴ به ترامپ رأی داد، اکنون از افزایش ۲۰ درصدی هزینههای واردات از مکزیک شوکه شده است.
او میگوید که شرکت اش بخشی از این هزینهها را جذب میکند، اما مجبور است قیمتها را نیز افزایش دهد.
برخی از مشتریان ممکن است دیگر تمایلی به خرید پردههای جدید نداشته باشند.
سیاستهای تجاری مبهم ترامپ
این ابهام درباره سیاستهای تجاری ترامپ، تصمیمگیری را برای کسبوکارها دشوار کرده است. برای مثال، مشخص نیست که کدام واردات از مکزیک تحت تعرفهی ۲۵ درصد ترامپ قرار میگیرند و کدام محصولات مطابق با توافقنامه تجاری آمریکا-مکزیک-کانادا (USMCA) از این تعرفهها معاف هستند.
همه سردرگم هستند و اوضاع به هم ریخته است. “مسنجر“ می گوید که برخی از تأمینکنندگان، پیش از اعمال تعرفهها قیمتهای خود را افزایش دادهاند.
سقوط اعتماد مصرفکنندگان و خطر رکود اقتصادی
تعرفهها میتوانند باعث کاهش استخدام و افزایش قیمت کالاها شوند. به همین دلیل، برخی شرکتها نگرانند که هزینههای بالاتر، موجب کاهش تقاضای مشتریان شود.
یک شرکت ساختمانی در این نظرسنجی اعلام کرد: تعرفهها یک نگرانی بزرگ هستند. افزایش هزینه مواد اولیه وارداتی، ما را با مشکلات جدی روبهرو خواهد کرد.
از سوی دیگر، برخی کشورها با اعمال تعرفههای تلافیجویانه روی کالاهای آمریکایی، صادرات این کشور را تهدید میکنند.
بر اساس گزارش کنفرانس بورد که اخیراً منتشر شد، اعتماد مصرفکنندگان آمریکا به پایینترین سطح خود رسیده است.
البته، تغییر احساسات مصرفکنندگان به تنهایی نمیتواند اقتصاد را فلج کند، اما اگر باعث تغییر در رفتار خرید آنها شود، خطرناک خواهد بود.
“استفان مور“، مشاور اقتصادی سابق ترامپ، هشدار میدهد: احساسات میتوانند به واقعیت تبدیل شوند. اگر مردم هزینههای خود را کاهش دهند، این بر اقتصاد واقعی تأثیر خواهد گذاشت.
او پیشنهاد میکند که جمهوریخواهان به جای صحبت دربارهی تعرفهها، تمرکز خود را روی کاهش مالیات بگذارند.
در نهایت، اگر سیاستهای تعرفهای ترامپ ادامه یابد، میتواند به کاهش اشتغال، اُفت سرمایهگذاری و کاهش قدرت خرید مصرفکنندگان منجر شود.