نوآوران آنلاین- در واقعه تحریم تنباکو اگر مطالعه کنیم به خوبی تاثیر مطبوعات را احساس میکنیم. در انقلاب مشروطه نیز مطبوعات نقش روشنگری و آگاهی بخشی داشتند و به جرات می توان گفت انقلاب مشروطه نتیجه عملکرد خوب روشنگری روزنامه های زمان بود و عصر روشنگری در ایران می توان دانست. مطبوعات به عنوان رکن چهارم دموکراسی زمانی که رادیو و تلویزیون نبود نقش زیادی در جنبش های اجتماعی و حرکت ها و همچنین انقلاب مشروطه داشت و موجب شد که این انقلاب مشروطه که درواقع می توان گفت بر اثر نوآوری هایی بود که چه از کسانی که برای اولین بار اروپا سفر کردند و بازگشتند و در آنجا روز
از این رو رکن چهارم دموکراسی نقش بسیار زیادی داشته دارد و خواهد داشت از این رو برگزاری نمایشگاه هالی مطبوعات که خوشبختانه امروز کشور تعداد زیادی نشریات از روزنامه ها و نشریات همه در آگاهی بخشی و روشنگری و در این که چشم و گوش مردم باشند و اخبار را رصد کنند و به سمع و نظر مردم برسانند و حتی کاریکاتورهایی که در مطبوعات مطرح می شود همه در برگزاری نمایشگاه که همه ساله در مصلی برپا می شود روشنگر است و علاقه جوانان و مردم به روزنامه ها و کسب اطلاع و تحریک حس کنجکاوی و موجب میشود که به روزنامه روی آورند و اخبار را مطالعه نمایند و تنها به رادیو تلویزیون متکی نباشند. امروز قدرت فراگیر در جامعه مطرح است چراکه میتواند تمام مسائل اجتماعی را از قوه مقننه و قضائیه و بحث حقوق های نجحومی را بررسی و مورد واکاوی قرار می دهند. امروز خوشبختانه روزنامه های بسیاری داریم که در زمینه های تخصصی چاپ می شوند و نیاز مخاطبان شان را پاسخ می دهند. هر کدام از دیدگاهی به مسائل اجتماعی نگاه می کنند از دیدگاهی خاص و مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهند و بررسی می کنند و در لابه لای اخبارشان می توان به کشف واقعیات جامعه پرداخت. برگزاری نمایشگاه تنویر کننده اذهان مردم و اقفکار عمومی است و تشویق با بالا بردن میزان مطالعه و اگاهی می کند و به عنوان قوه برانکگیزننده تاثیرگذار در امور سیاسی کشور باشد. پدیده هایی مثل بابک زنجانی را باید بررسی کنند که چرا این اتفاق افتاد چرا به این جا رسیدیم مطبوعات نفوذشان در جامعه گسترش یافته است و اگر مطبوعات نبودند دزدی های میلیاردی و میلیونی هر روز تکرار می شد. مطبوعات به عنوان دیده بان هستند و نقش شان به عنوان چشم و گوش جامعه بسیار مهم و تاثیرگذار است و در به حرکت درآوردن جامعه و بالا بردن نیازهای به حق آن ها و به اصطلاح آن ها را به گوش مسوولان رساندن تاثیر مهمی دارند. در حالی که رادیو و تلویزیون یک سویه هستند.
همچنین رسانه ها به عنوان رکن چهارم دموکراسی نقش بسیار مهمی بر سایر ارکان دموکراسی دارند.
نقش مهم مطبوعات بر هیچ کسی پوشیده نیست و در بسیاری از زمینه اثربخش خواهد بود و به تدریج نقش مهم و رسالت مهم خود را در جامعه افزایش می دهد. قدرت مطبوعات و خبرگزاری ها و قلمزنان این عرصه بسیار بالاست. وجود مطبوعات موجب شده است که مردم به سرعت از اخبار و مسائل روز جامعه آگاه شوند و با وجود مطبوعات جامعه همچون اتاق شیشه ای شده است که افراد دیگر به راحتی نمی توانند به نقض قانون بپردازند و این را مدیون قلم زنان عرصه خبر و روشنگری هستیم.
مطبوعات به رشدی دست یافته اند که امروزه می توان انتظار داشت که به مسوولان کشور در زمینه های تخصصی راهکارهایی را پیشنهاد کنند.
مسؤولان سمت اجرایی دارند اما مطبوعات به دلیل نقش و قدرت بالای شکل دهی به افکار عمومی نقش بسیار مهمی دارند و مسؤولان را به چالش می کشد و به بررسی عملکردشان می پردازند و در صورت وجود هرگونه نقض به ارائه گزارش های مستند و مستدل می پردازند و خودسرها واهمه از ادامه عملکردشان داشتند. مطبوعات ما خیلی به روز شدهاند.
البته در برخی از موارد مطبوعات با محدودیتهایی در انتشار صادقانه مطالب و ایفای رسالت هشداردهندهای خود مواجه هستند اما فضای مجازی و شبکههای اجتماعی که هیچ نظارتی بر آنها صورت نمیگیرد آزادانه به انعکاس موضوعات میپردازند و شاید به همین علت باشد که بسیاری از مخاطبان مطبوعات به سمت شبکههای اجتماعی رفتهاند و جذب فضای مجازی شده اند.
در این رقابت نابرابر مطبوعات باید تلاش کنند تا با ارائه مطالب و گزارش های موضوعی جذاب و موردنیاز مخاطبان به جذب مخاطب بپردازند. بنابراین مدیران رسانه باید این نکته را رد رنظر داشته باشند که به نیازسنجی مخاطبان شان بپردازند و سپس در راستای تامین نظرات و مطالبات آن ها گام بردارند. لازمه این امر نیروی انسانی قوی و متخصص و کارآمد است که خوشبختانه در کشور کم نداریم. اگر این رویه صورت گیرد شاهد خواهیم بود که مطبوعات با تیراژ و همچنین مخاطبان بالا به ادامه فعالیت خواهند پرداخت.