نوآوران آنلاین- هر چه در کشور بتوانیم این سرمایه مهم را تقویت کنیم و در راه رشد و تعالی و پیشرفت آن بکوشیم در حوزه های مختلف نیز به پیشرفت های چشمگیر و قابل توجهی دست خواهیم یافت. به نحوی که در مسیر رشد توسعه قرار خواهیم گرفت و این توسعه به صورت محسوس خواهد بود.
متأسفانه در کشور ما به ویژه طی سال های اخیر این سرمایه اجتماعی یعنی مردم تا حد زیادی نسبت به شرایط کشور بی اعتماد شده اند.
علت این بی اعتمادی را می توان در عملکرد نامناسب مسئولان جست؛ چراکه درواقع این بی اعتمادی مردم نتیجه و بازتاب رفتارها و نحوه کارکرد دولت ها طی دوره های مختلف در کشور است. در هر دوره ای مشکلات اقتصادی وجود داشته و متأسفانه با وجود شعارهای انتخاباتی که مطرح و انتظاراتی که در بین مردم از جهت به ویژه اقتصادی ایجاد می شد اما همچنان شاهد عدم رفع بسیاری از مسائل اقتصادی در دولت های مختلف هستیم که علت آن را می توان در ناکارآمدی مدیران بخش های مختلف در کشور جست.
در همین خصوص به گفت و گو با دکتر امان الله قرایی مقدم، جامعه شناس برجسته کشورمان و عضو هیأت علمی دانشگاه پرداختیم.
قرایی مقدم با ابراز تاسف از این که در بخش های مختلف به ویژه در حوزه اقتصادی مدیران براساس کارآمدی و شایستگی و صلاحیت انتخاب نشده اند، گفت: همین امر منجر شده تا در کشور دچار مشکلات بسیار زیادی به ویژه در حوزه های اقتصادی و به دنبال آن اجتماعی باشیم. طبیعتاً در چنین شرایطی اعتماد مردم به مسئولان کاهش پیدا می کند و نمی توان انتظار داشت که با وجود تمام مشکلات به ویژه در حوزه معیشت، مردم همچنان اعتمادشان به مسئولان باقی بماند.
وی افزود: میتوان چنین اذعان داشت در حال حاضر مهم ترین سرمایه اجتماعی که مردم هستند تا حد قابل توجهی نسبت به مسئولان بی اعتماد شده اند و این بی اعتمادی مردم تبعات جبران ناپذیری به دنبال دارد. در این راستا مسئولان باید در وهله اول اقدام به بهبود شرایط اقتصادی کشور کنند؛ چراکه اقتصاد ما از هم پاشیده است و به قدری بیمار است که هرگونه سیاستی که در پیش گرفته می شود حتی اگر خوب و عالی و در راستای مناسب باشد اما بهدلیل این که اقتصاد کشور ما بیمار است و هرگونه تغییری در آن هر چند خوب می تواند تبعاتی به دنبال داشته باشد.
این جامعه شناس برجسته کشورمان و عضو هیأت علمی دانشگاه عنوان کرد: بسیاری از طرح های اقتصادی در کشور ما شکست خورده است. در حال حاضر با طرح های اقتصادی زیادی مواجه هستیم که شکست خورده هستند؛ در حالی که همان طرح ها در دیگر اقتصادهای دنیا نتایج بهتر و مطلوب تری به دنبال داشته اند. تمام این عوامل به نوع مدیریت بازمیگردد. درواقع جامعه ما گرفتار سوء مدیریت است و این سوءمدیریت، آفتی است که در بخش های مختلف تبعاتی به دنبال دارد که این تبعات جبرانناپذیر است؛ چراکه مردم که اصلی ترین و مهم ترین سرمایه اجتماعی در کشور هستند، اعتمادشان خدشه دار می شود و خدشه دار شدن اعتماد مردمی می تواند آفتی برای جامعه امروز ما محسوب شود.
قرائی مقدم با بیان این که در شرایط فعلی با مشکلات زیادی در جامعه مواجه هستیم و باید مسئولان درصدد رفع آن برآیند و اقداماتی انجام دهند که در راستای کاهش مشکلات باشد، مطرح کرد: اقتصاد از جمله مسائلی است که به شدت مسائل اجتماعی را تحت تأثیر خود قرارداده است. در ریشه یابی و واکاوی بسیاری از بزهکاری های اجتماعی به این نتیجه دست می یابیم که شرایط اقتصادی نامناسب افراد را مجبور به بزه اجتماعی کرده است و بسیاری از افرادی که قادر به تهیه مسکن در داخل شهر نیستند مجبور به حاشیه نشینی اند و در حاشیه شهرها مسائل اخلاقی و بزهکاری های اجتماعی بسیار پررنگتر است و وضعیت بسیار نامناسبی دارد که علت این امر شرایط اقتصادی نامناسبی است که در حال حاضر در بین مردم متأسفانه ایجاد شده است.
وی تاکید کرد: باید اعتماد مردمی جلب شود و این اعتماد از طریق بهبود شرایط ایجاد می شود تا زمانی که وضعیت اقتصادی کشور به همین روال باشد و عملکرد مسئولان قابل دفاع نباشد نمی توان انتظار داشت اعتماد عمومی جلب شود. درواقع مردم در شرایطی اعتماد می کنند که تبعات و آثار مثبت و برکات طرح های اقتصادی مسئولان را از نزدیک شاهد باشند. متأسفانه در زمان انتخابات هموار وعده های خوبی مطرح می شود اما بعداً به فراموشی سپرده می شوند و حتی کوچک ترین انتظارات مردم و مطالبات شان که همین بهبود وضع اقتصادی است، در محاق قرار می گیرد و نهایتاً طرح های خوب نیز بی نتیجه باقی می مانند.