بانک توسعه تعاون بانک ملی
روزنامه نوآوران - 1403/09/03
شماره 2591 - تاریخ 1403/09/03
آخرین اخبار
تا ۲۰۲۶ شاهد یکی از بهترین تیم ملی‌ها خواهیم بود
سندرم نیمه دوم، معضل جديد امیـر!
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (3 آذر 1443)
تذکره مولانا حسین انتظامی
چراغِ خاموشِ روزنامه‌نگاری حرفه‌ای
ابراز نارضایتی کارفرمایان از استخدام «نسل Z» در سراسر دنیا
اگر از بی حجابی رنج می‌برید، با ما تماس بگیرید!
ضرورت دیپلماسی غذایی
تعمیق شکاف میان مردم و حکومت در سایه فیلترینگ
تقابل یا تعامل با مخالفین؛ کدام یک به تحقق اهداف دولت پزشکیان می انجامد
استندآپ‌کمدی؛ ژانر دشواری‌ها
نوجوانان؛ قشری که جدی گرفته نمی‌شوند
صبحانه با کروکودیل‌ها؛ ولادیمیر و استراگون در ولنجک!
افزایش سرمایه اجتماعی؛ مهم ترین عامل موفقیت دولت پزشکیان
احیا و ارتقای دو طرح با اختصاص ۲۷۰ میلیارد تومان برای حمایت از نخبگان
احیا و ارتقای دو طرح با اختصاص ۲۷۰ میلیارد تومان برای حمایت از نخبگان
رونق تئاتر به رونق فرهنگ جامعه می‌انجامد
افزایش قیمت خوردو پذیرفتنی نیست، مجلس ورود می کند
آیا اصلاح‌طلبان و اصولگرایان توانایی نجات اقتصاد ایران را دارند؟
شنیده شدن زنگ خطر بروز بحران های خانوادگی در جامعه
عینیت اجتماعی (۵)
تذکره مولانا محمد باقر قالیباف
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (30 آبان 1443)
پیش‌بینی سقوط رشد اقتصادی اروپا
آفت های زندگی مشترک
کار سخت پزشکیان
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (29 آبان 1443)
افزایش نگرانی های اجتماعی به دنبال نبود ثبات اقتصادی
ضرورت رفع فیلترینگ پلتفرم های اجتماعی در ایران
چه میزان ورزش برای سالم ماندن نیاز داریم؟
اصلاحات پلیس گرجستان در مبارزه با فساد
چرا موفق به صادرات خودرو نشدیم؟
خدشه دار شدن اعتماد عمومی به دنبال مشکلات اقتصادی
حیرت‌زدگی روس‌ها از شناخت ادبی ایرانیان
نقش رسانه ها در کنترل خشونت اجتماعی
برخورد قهری، نسخه شفابخش کنترل خشم در جامعه نیست
افزایش تولید و عرضه مسکن؛ راهکاری برای برون رفت از بحران
فشار انرژی بر دولت چهاردهم
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (28 آبان 1443 )
فروپاشی صنعت قطعه‌سازی؛ به دنبال قیمت‌گذاری دستوری
در باب معنای آزادی
بی‌توجهی قشر کم‌درآمد به سینما
مسکن ؛ استخوانی در گلوی دولت چهاردهم‌
تحقق رشد اقتصادی؛ منوط به بازنگری در مسیرهای کسب و کار
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (27 آبان 1443)
پرواز تیم ملی فوتبال به قرقیزستان
رشد اعتیاد اینترنتی؛ در سایه استفاده افراطی از شبکه های اجتماعی
شنیده شدن زنگ خطر قتل های خانوادگی در سایه خشونت فروخفته
«آینه جادویی» در تماشاخانه ‌صحنه ‌آبی
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (۲۶ آبان ۱۴۴۳)
رقابت نابرابر شبکه های اجتماعی و رسانه های مکتوب
کد خبر: 123120 | تاریخ : ۱۳۹۶/۱۰/۳ - 19:30
باورهای غلط از دنیای بیت‌کوین

باورهای غلط از دنیای بیت‌کوین

این روزها تب‌وتاب بیت‌کوین حسابی داغ است و حتی کسانی که تا به‌ حال اسم بیت‌کوین هم به گوش‌شان نخورده بود، به لطف افزایش ناگهانی ارزش بیت‌کوین در هفته‌های اخیر با این پدیده دنیای دیجیتال آشنا شدند. بیت‌کوین رایج‌ترین ارز دیجیتال جهان است که دارندگان آن طی هفته‌های اخیر از افزایش بی‌سابقه ارزشش در بازار جهانی، سود هنگفتی برده‌اند.

نوآوران آنلاین-

قیمت هر واحد بیت‌کوین از مرز 18‌هزار دلار گذشت و عده‌ زیادی در سراسر جهان با مشاهده این افزایش قیمت تصمیم گرفتند مبالغ بعضا هنگفتی را روی خرید بیت‌کوین سرمایه‌گذاری کنند و همین افزایش تقاضا باعث شد روند صعودی ارزش آن در بازار جهانی ادامه پیدا کند. از آنجا که درک واضح سازوکار بیت‌کوین مستلزم آشنایی با مبانی علوم رایانه، برنامه‌نویسی ومفاهیم پایه حوزه اقتصاد است، عموم مردم هنوز برداشت درستی از ساخت بیت‌کوین و مبادلات بیت‌کوینی ندارند. در ادامه با ما همراه باشید تا پنج نمونه از رایج‌ترین باورهای غلطی که درمورد بیت‌کوین دهان‌به‌دهان می‌شوند را به‌طور خلاصه راستی‌آزمایی کنیم.

1 ـ تعداد بیت‌کوینِ در گردش محدود است

از بیت‌کوین با عنوان طلای دیجیتال نیز یاد می‌شود، زیرا امکان ساخت بیش از 21 میلیون واحد بیت‌کوین وجود ندارد. بیت‌کوین برحسب الگوریتم‌های ‌‌مبتنی بر ریاضیات برنامه‌نویسی شده است.

مخترع پروتکل بیت‌کوین که با نام مستعار ساتوشی ناکاماتو شناخته می‌شود، این پروتکل را به‌گونه‌ای طراحی کرده که تعداد کل بیت‌کوین‌های قابل ساخت از 21 میلیون واحد فراتر نرود. حتی ‌هیچ دولتی نمی‌تواند این تعداد را به خواست خود به بیش از 21 میلیون واحد ارتقا دهد. با این‌حال، تضمینی وجود ندارد مجموع بیت‌کوین‌های در گردش در آینده ثابت باقی بماند.

همان‌طور که گفته شد، برنامه‌نویس بیت‌کوین این ارز دیجیتال را به‌گونه‌ای رمزگذاری کرده است که تا صد سال آینده یا بیشتر فقط می‌توان 21 میلیون واحد از آن استخراج کرد، اما پروتکل بیت‌کوین از طریق اجماع یا بهتر بگوییم توافق جمعی، قابل اصلاح و به‌روزرسانی است. به این معنی که هر گونه تغییری در این پروتکل باید با توافق بیشتر جامعه کاربران شبکه بیت‌کوین باشد. این قبیل اصلاحات بارها در تاریخ بیت‌کوین انجام شده است که ازجمله آنها می‌توان به به‌روزرسانی شرایط پرداخت اشاره کرد.

عجالتا جامعه کاربران بیت‌کوین به ‌هیچ ‌وجه حاضر نیستند سقف موجودی کل بیت‌کوین‌های در گردش تغییر کند. به‌‌عبارتی، این سیاست جامعه کاربران است که بشدت سعی دارد ذخیره بیت‌کوین را همچنان محدود نگه دارد؛ بنابراین، چنانچه جامعه کاربران به توافق برسند، محدودیت استخراج بیت‌کوین حل‌شدنی است.

2 ـ هویت کاربران بیت‌کوین ناشناس می‌ماند

مخترع بیت‌کوین ادعا کرده است هویت واقعی کاربران این پروتکل محفوظ باقی می‌ماند، زیرا تراکنش‌ بیت‌کوین با نام کاربری مستعار انجام می‌شود. به این معنی که کاربران می‌توانند بدون پرداخت هیچ وجهی چند نام کاربری غیرواقعی بسازند. حتی بیشتر نرم‌افزارهای بیت‌کوین بابت هر تراکنش، یک نام کاربری جدید و استفاده ‌نشده به کاربر می‌دهند. بنابراین، هویت واقعی کاربران بیت‌کوین به‌آسانی قابل ردیابی نیست. بسیاری از دولت‌ها دقیقا به همین علت با رواج ارزهای رمزنگاری‌شده مخالفند.

با این ‌حال، برخی شرکت‌های تحلیل زنجیره بلوک قادرند هویت کاربران را از طریق بررسی موشکافانه الگوهای مشهود در این زنجیره (زنجیره بلوک عبارت است از تاریخچه عمومی تراکنش‌ها) شناسایی کنند.

همچنین کاربرانی که بیت‌کوین خود را در ازای ارزهای غیردیجیتال می‌فروشند، هویت‌شان در اسناد بایگانی‌شده در مراکز معامله ارز قابل دسترسی است، اما کاربرانی که بشدت مایلند هویت‌شان تا حد امکان ناشناس باقی بماند، به استفاده از پروتکل‌های اختلاط سکه روی می‌آورند. این پروتکل‌ها به کاربران امکان می‌دهند بیت‌کوین‌های‌ خود را با یکدیگر عوض کنند تا در الگوهای زنجیره بلوک درهم‌آمیختگی ایجاد شود و ردیابی صاحبان بیت‌کوین دشوارتر شود. البته، این روش مرسوم نیست و فقط عده‌ خیلی معدودی به استفاده از آن روی‌می‌آورند.

3 ـ بیت‌کوین از کنترل قانون خارج است

بیت‌کوین در آغاز بخصوص در پولشویی و قاچاق موادمخدر مبادله می‌شده است و هنوز نیز کم‌ و بیش در تجارت‌های غیرقانونی مانند قاچاق اسلحه و دارو استفاده می‌شود. همین که بیت‌کوین هنوز آن‌طور که باید و شاید تحت نظارت مراجع قانونی قرار ندارد، به‌خودی‌خود کافی است تا مورد استقبال ویژه سودجویان باشد، اما اکنون دولت‌ها برای مقابله با پیامدهای عمومیت‌یافتگی بیت‌کوین به وضع قوانین جدید و به‌روزرسانی قوانین موجود روی آورده‌اند تا از تجارت‌های غیرقانونی مبتنی بر بیت‌کوین جلوگیری شود.

قانونگذاری بیت‌کوین نیز به‌کندی در برخی کشورها آغاز شده است؛ برای مثال، خریدوفروش بیت‌کوین هم‌اکنون‌ در تعدادی از ایالت‌های آمریکا ازجمله نیویورک تحت کنترل قانون درآمده است. همچنین تقریبا تمام مراکز نقل‌وانتقال بیت‌کوین به موجب قانون برای جلوگیری از پولشویی بر احراز هویت کامل متقاضیان خریدوفروش ارزهای دیجیتال تأکید دارند.

در حال حاضر، یکی از بدنام‌ترین شبکه‌های‌ زیرزمینی قاچاقچیان مواد مخدر موسوم به جاده ابریشم ـ که بر پایه بیت‌کوین فعالیت می‌کرد ـ منحل شده است. دولت‌های دیگری غیر از آمریکا نیز درصددند با قانونگذاری‌های جدید بتوانند جلوی رشد مبادلات غیرمجازی را ـ که با ظهور بیت‌کوین بسختی قابل ردیابی‌ شده‌اند ـ بگیرند. بخصوص دولت چین بشدت در تلاش است کسب‌ و کارهایی را که بر پایه ارزهای رمزنگاری ‌شده فعالیت دارند، قانونمند کند یا در مواردی جلوی ادامه این کسب ‌و کارها را بگیرد.

4 ـ استخراج بیت‌کوین موجب اتلاف انرژی است

هرکسی می‌تواند بیت‌کوین استخراج کند، اما استخراج‌کنندگان بیت‌کوین باید تجهیزات سخت‌افزاری پرقدرتی در اختیار داشته باشند که از پسِ انجام دائمی محاسبات رمزنگاری‌شده ساخت بیت‌کوین بربیاید.

از آنجا که بیت‌کوین یک سیستم ارزی غیرمتمرکز است، هیچ‌ کس نمی‌داند فرآیند ساخت بیت‌کوین دقیقا چقدر انرژی مصرف می‌کند. با این‌حال، تخمین زده شده است انجام این فرآیند در هر لحظه حدود چندگیگاوات انرژی می‌برد که چیزی معادل خروجی نیروگاه‌های‌ بزرگ تولید برق است. به‌عبارتی، بابت هر تراکنش بیت‌کوین به‌ اندازه کل مصرف هفتگی برق یک منزل مسکونی انرژی مصرف می‌شود. از این‌رو، عده‌ای از حامیان محیط‌زیست به‌علت اثرات زیست‌محیطی بیت‌کوین با فراگیری ارزهای دیجیتال مخالفند.

اما مکانیسم فعلی استخراج بیت‌کوین، اگرچه به لحاظ مصرف انرژی بهینه نیست، حداقل تا زمان کشف مکانیسم جایگزین دارای توجیه امنیتی است. برای مثال، بانک‌ها برای برقراری امنیت و حفظ جان و مال مردم اقدام به استخدام نگهبانان مسلح می‌کنند.

ولی هیچ ‌کس بابت هزینه‌ای که بانک‌ها برای استخدام نگهبان متحمل می‌شوند، شکایت نمی‌کند و این هزینه را اتلاف سرمایه نمی‌داند، زیرا در غیر این‌صورت سارقان براحتی می‌توانند وارد سیستم بانکی شوند. این قضیه در مورد انرژی مصرف‌شده توسط استخراج‌کنندگان بیت‌کوین نیز صدق می‌کند. درحال حاضر، تنها راه برقراری امنیت در سیستم مالی غیرمتمرکزی مانند زنجیره بلوک بیت‌کوین همین مکانیسم پرمصرف فعلی است. یعنی تا وقتی دانشمندان بتوانند به مکانیسم کم‌مصرف‌تری در تأمین امنیت این سیستم دست پیدا کنند، مکانیسم پرمصرف فعلی از هزینه‌های اجتناب‌ناپذیری است که دنیای ارزهای دیجیتال باید بپردازد.

5 ـ بیت‌کوین جای کارت‌های اعتباری و پول نقد را خواهد گرفت

حامیان بیت‌کوین پیش‌بینی می‌کنند این ارز دیجیتال در آینده به مرحله‌ای خواهد رسید که جای سایر روش‌های پرداخت ازجمله کارت اعتباری و پول نقد را می‌گیرد و حتی بعید نیست تا پنج سال آینده به‌قدری رواج پیدا کند که اگر کسی در پرداخت وجه از روش دیگری غیر از بیت‌کوین استفاده کند، مسخره به نظر برسد، اما هنوز بیت‌کوین از شاخصه‌های لازم برای تبدیل‌شدن به سیستم پرداخت جهانی برخوردار نیست، زیرا در هر ثانیه فقط تعداد محدودی تراکنش بیت‌کوین انجام‌پذیر است، درحالی‌که شبکه کارت‌های اعتباری قادرند در هر ثانیه ده‌ها هزار تراکنش انجام دهند. جامعه کاربران بیت‌کوین چند سال است سعی دارد ظرفیت تراکنش‌های بیت‌کوین را ارتقا دهد، اما هنوز هیچ‌یک از راه‌حل‌های پیشنهادی به توافق اکثریت نرسیده است.

تراکنش بیت‌کوین در گذشته رایگان بود، اما این‌ روزها میانگین کارمزد تراکنش‌های بیت‌کوین حدود 20 دلار است و حتی در مواردی می‌تواند بسته به تقاضا به 400 دلار هم برسد. بعلاوه، تراکنش‌های بیت‌کوین به‌علت محدودیت‌های زنجیره‌ بلوک بلافاصله انجام نمی‌شوند.

تراکنش‌های جدید به‌طور میانگین هر ده دقیقه به زنجیره بلوک اضافه می‌شوند و چنانچه کاربر خواستار تراکنش امن‌تر باشد، مدت انجام هر تراکنش ممکن است تا بیش از یک‌ساعت نیز طول بکشد. با این اوصاف، به ‌رغم خوشبینی حامیان بیت‌کوین، حتی اگر ظرفیت این پروتکل ارتقا پیدا کند، باز هم معلوم نیست بیت‌کوین در آینده به سیستم پرداخت جهانی تبدیل شود.

کانال تلگرام

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسالی، پس از تایید مدیر سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشند منتشر نخواهد شد.